Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.06.2018 10:43

Krajský súd rozhodol o nezákonnosti VZN o zákaze hazardu v Bratislave


„Dnes jednoznačne prehral verejný záujem,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.


Krajský súd v Bratislave dnes prejednával žalobu krajskej prokurátorky proti Všeobecne záväznému nariadeniu hlavného mesta o zákaze hazardu v Bratislave a rozhodol sa jej vyhovieť. Znamená to, že vyslovil nesúlad VZN so zákonom. Po doručení rozsudku hlavnému mestu stráca VZN o zákaze hazardu v Brati


„Som z toho sklamaný. Vôľa 136 000 Bratislavčanov ako aj všetkých odporcov hazardu v našom meste bola pošliapaná. S petíciou proti hazardu sme v roku 2015 začali preto, pretože hazard presiahol únosnú mieru. A teraz reálne hrozí, že tento stav opäť nastane a opäť sa začnú automaty po Bratislave rozrastať,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. „Spolu s petičným výborom sme bojovali za verejný záujem a tento boj teraz určite nevzdáme. Počkáme si na doručenie rozsudku, poradím sa s právnikmi aj s petičným výborom a zverejníme ďalšie kroky. Čo viem povedať už teraz, určite sa proti rozsudku odvoláme,“ dodal primátor Bratislavy.

 Hlavné mesto stále trvá na tom, že postup prijímania VZN bol zákonný. Procesný postup pri prijímaní VZN upravuje zákon o hlavnom meste SR Bratislave a naň nadväzujúci rokovací poriadok. Čiže v predmetnom prípade išlo o proces mimo rámec zákona o hazardných hrách. Hlavné mesto plánuje využiť opravný prostriedok proti rozhodnutiu Krajského súdu Bratislava a podá na Krajskom súde kasačnú sťažnosť.

Všeobecne záväzné nariadenie o zákaze hazardu v Bratislave bolo prijaté 30. marca 2017 a nadobudlo účinnosť 1. mája 2017. Dňa 15. mája 2017 bol Bratislave doručený protest prokurátorky Krajskej prokuratúry Bratislava, ktorým namietala rozpor VZN so všeobecne záväznými predpismi. Mestské zastupiteľstvo koncom júna 2017 protestu prokurátora nevyhovelo. Dňa 29. septembra 2017bola na Krajský súd Bratislava podaná žaloba proti VZN o zákaze umiestnenia herní na území hlavného mesta. Pojednávanie ohľadom žaloby prokurátorky proti VZN o zákaze hazardu sa konalo 29. marca 2018, kedy bolo odročené na 7. júna 2018. Vo štvrtok 7. júna Krajský súd Bratislava rozhodol o nesúlade predmetného VZN so zákonom.

Autor: (ts-mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.02.2017
Bratislava háji záujmy svojich občanov a bráni mestský majetok
Hlavné mesto SR Bratislava podalo odvolanie proti rozsudku Okresného súdu Bratislava I vo veci podielového spoluvlastníctva nehnuteľnosti na Hviezdoslavovom námestí, aby hájilo záujmy svojich občanov, obyvateľov nehnuteľnosti a zároveň bránilo majetok mesta.
viac
06.03.2017
Primátor predloží poslancom pôvodné VZN o zákaze hazardu
Petičný výbor zložený zo starostov mestských častí na čele s primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom sa vo štvrtok (2. 3.) stretol, aby prediskutoval ďalší postup pri všeobecne záväznom nariadení o zákaze hazardu.
viac
02.02.2018
Zákaz hazardu v Bratislave zostáva v platnosti
Krajský súd v Bratislave zamietol návrh krajskej prokuratúry o dočasnom pozastavení účinnosti všeobecne záväzného nariadenia o zákaze hazardu v Bratislave.
viac
18.12.2020
Bratislava zakáže od 1. januára 2021 na svojom území hazard
Bratislava zakáže od 1. januára 2021 umiestnenie herní a kasín na svojom území. V budúcnosti, po vypršaní licencií, sa tak už nebudú môcť nachádzať v hoteloch, moteloch, penziónoch, budovách pre obchod a služby, budovách pre kultúru a na verejnú zábavu, či v bytových domoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %