Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
13.06.2016 09:49

Krupina nevie zastaviť výstavbu betonárne


Mesto Krupina.


Takmer 250 obyvateľov Krupiny sa v máji podpísalo pod petíciu proti výstavbe betonárne v areáli bývalého podniku Osivo na Ulici Osloboditeľov.


Občania v petícii žiadajú mesto a všetky dotknuté orgány, aby zabránili realizácii tohto zámeru. Betonáreň je podľa nich navrhnutá menej ako 500 metrov od obytnej zóny a svojou výrobou tam spôsobí výraznú prašnosť a hlučnosť.       

"Výstavba a prevádzka takejto stavby natrvalo poškodí a znehodnotí bývanie v tejto oblasti, ohrozí zdravie obyvateľov a nepriaznivo ovplyvní kvalitu životné prostredie a kvalitu bývania na ďalších štyroch uliciach a v priľahlých oblastiach," píše sa v petícii.      

Podľa stanoviska mesta Krupina, ktoré podpísal primátor Radoslav Vazan, mestský stavebný úrad zistil, že na danom pozemku sa bez jeho rozhodnutia vykonáva stavebná činnosť. Upozornil preto vlastníka pozemku, že na takúto činnosť je potrebné právoplatné rozhodnutie stavebného úradu. "Zároveň stavebný úrad ústne vyzval stavebníka na zastavenie stavebných prác a na podanie žiadosti o dodatočné povolenie stavby."      

Investor stavby však požiadal mesto o vydanie stanoviska k možnosti zriadenia prevádzky na výrobu betónových zmesí. K žiadosti predložil projektovú dokumentáciu pre stavebné povolenie. Následne doručil aj certifikát zariadenia a imisno-prenosové posúdenie stavby pre účely stavebného povolenia, ako aj stanovisko Okresného úradu v Krupine, podľa ktorého pre navrhovanú činnosť nie je potrebné vykonať proces posudzovania vplyvov na životné prostredie.      

Podľa projektu má betonáreň vyrásť na ploche 1731 m2 v časti určenej na umiestňovanie objektov výrobného charakteru. Predpokladaná ročná kapacita je 48 080 ton.      

Investor predložil aj emisnú štúdiu, podľa ktorej hodnoty imisií neprekročia limity a budú hlboko pod limitnými hodnotami. Tak isto vplyv znečistenia z mobilných zdrojov prevádzky bude vzhľadom na existujúcu okolitú priemyselnú výrobu málo významný.      

Ako sa uvádza v závere stanoviska mesta Krupina k petícii, na základe uvedeného samospráva vydá kladné záväzné stanovisko k predloženému zámeru. "Stavebný úrad v rámci svojej rozhodovacej činnosti posudzuje návrh hlavne z hľadiska starostlivosti o životné prostredie a potrieb požadovaného opatrenia v území a jeho dôsledkov. V prípade že návrh, respektíve predložená dokumentácia nie je v súlade s požadovanými ustanoveniami stavebného zákona, s požadovanými všeobecnými technickými požiadavkami, alebo s predpismi, návrh zamietne."

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.11.2016
Banská Bystrica hovorí stop malým vodným elektrárňam
Problematika malých vodných elektrární (MVE) na rieke Hron rezonuje v Banskej Bystrici dlhodobo. Dotýka sa nehnuteľností, majetku obyvateľov i kvality životného prostredia.
viac
04.09.2020
IRBK žiada J. Budaja, aby nepovolil rozšírenie skládky na Záhorí
Spoločnosť FCC Zohor, prevádzkujúca skládku na Záhorí, podala žiadosť o rozšírenie skládky o 245.000 kubických metrov, tvrdí Inštitút pre rozvoj Bratislavského kraja (IRBK). Obyvatelia obce Zohor aj IRBK žiadajú ministra životného prostredia Jána Budaja, aby rozšírenie skládky nepovolil.
viac
24.05.2021
V Šali rastie vlna odporu proti výstavbe Centra cirkulárnej ekonomiky
V Šali rastie vlna odporu proti Centru cirkulárnej ekonomiky (CCE). Občania sa obávajú znečistenia životného prostredia i zvýšenia dopravného zaťaženia.
viac
25.05.2021
Projekt vybudovania Vážskej cyklodopravnej trasy má v župe stále zelenú
Na popredných priečkach priorít Žilinského samosprávneho kraja dlhodobo figuruje rozvoj cyklodopravy v kraji. Jej potenciál pritom župa nevidí iba v rozšírení ponuky cestovného ruchu, ale čoraz viac si uvedomuje aj význam bezpečnej prepravy na bicykloch pri dochádzaní do práce či školy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %