Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
02.07.2018 07:15

Kúpeľné mestá a obce žiadajú jednoznačné stanovisko k dani za ubytovanie


Ilustračná mapa zdroj: Virtuálna knižnica


Problematika plnenia daňových povinností spoločností prevádzkujúcich kúpele voči samosprávam (najmä platenie dane za ubytovanie) bola hlavnou témou stretnutia predstaviteľov kúpeľných miest a obcí v Trenčianskych Tepliciach.


Podľa predsedu odbornej sekcie pre cestovný ruch, kúpeľníctvo a regionálny rozvoj pri Združení miest a obcí Slovenska (ZMOS) Štefana Škultétyho ide najmä o obdobie do roku 2014, keď niektoré spoločnosti prevádzkujúce kúpele odmietali platiť daň za ubytovanie. Obštrukcie a snahy obchádzať daňovú povinnosť podľa neho spôsobujú konfliktné situácie, ktoré škodia kúpeľníctvu a cestovnému ruchu.       

"Dnes, paradoxne, existujú dve rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktoré sú opačného charakteru. Jedno rozhodnutie dáva za pravdu súkromnej spoločnosti prevádzkujúcej kúpele a druhé samospráve. Apelujeme na ministra spravodlivosti, aby oslovil Najvyšší súd, aby bolo vydané jednoznačné stanovisko. Právna neistota, ktorá je do roku 2014, je asi to najhoršie, čo môže byť," zdôraznil Škultéty.       

Ako dodal, nerozumie stanovisku spoločností, ktoré odmietajú platiť daň za ubytovanie. "Peniaze, ktoré sa vyberú, aj tak nie sú tej spoločnosti, platia ich ľudia, ktorí fyzicky prichádzajú do toho mesta. Z hľadiska rozpočtu potom tie peniaze idú na podporu cestovného ruchu alebo infraštruktúry, ktorá dáva základ pre cestovný ruch. Vytvárať takéto konfliktné situácie sa mi zdá krátkozraké," priblížil Škultéty.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2018
Daňové priznanie k dani z nehnuteľností treba podať do konca januára
Blíži sa termín podania daňového priznania k dani z nehnuteľností. To je potrebné doručiť na úrad príslušnej obce najneskôr v stredu 31. januára 2018.
viac
18.08.2020
Návratná finančná výpomoc
Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál „Návrh na poskytnutie návratných finančných výpomocí obciam a vyšším územným celkom na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020“.
viac
05.11.2020
ZMOS predstavil zásadné pripomienky k výnosu o rozdeľovaní výnosu dane
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu školstva zásadné a pre samosprávu principiálne pripomienky k nariadeniu vlády o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Podľa združenia sa rezort školstva už 5 rokov prizerá na problémy namiesto toho, aby ich riešil.
viac
13.11.2020
Prezidentka: K samosprávam sa treba správať ako k partnerom
Samosprávy sú kľúčovým faktorom pri správe vecí verejných, čo sa ukázalo aj pri nedávnom celoplošnom testovaní na COVID-19. Po stretnutí so zástupcami Únie miest Slovenska (ÚMS) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to vo štvrtok vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %