Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.05.2019 09:10

Kúpeľný ostrov zaplavili ľudové umelecké remeslá zo šiestich krajín


Na snímke sa návštevníci 11. ročníka podujatia Tradičné ľudové umelecké remeslá prechádzajú po Kúpeľnom ostrove, kam cez víkend prišlo prezentovať svoju prácu 180 remeselníkov z rôznych krajín. FOTO TASR – Martin Palkovič


Približne 190 ľudových výrobcov od piatka do nedeľného poludnia ponúkalo na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch svoje výrobky na tradičnom Festivale ľudových remesiel.


 Otvoril ho krojovaný sprievod a počas jeho trvania sa uskutočnili viaceré folklórne vystúpenia a malé tvorivé dielne. Zúčastnení výrobcovia zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Ukrajiny a Srbska reprezentovali dovedna 46 remesiel.       

Už jedenásty rok bohato navštevované podujatie spolu s mestom a Slovenskými liečebnými kúpeľmi, a.s. organizuje občianske združenie (OZ) Tradičné ľudové umelecké remeslá. "Ide o medzinárodné stretnutie remeselníkov, napĺňame ním všetky tri prívlastky nášho OZ – predstavujeme tradičné remeslá ako kováčstvo i hrnčiarstvo, ľudové – výrobu šúpoľových bábik či zdobených kraslíc i umelecké, kde sa prezentujú umelci, ktorí pretavili do svojej tvorby poznatky a postupy predkov,"  povedal pre TASR hlavný organizátor  Miloš Kunkel. Každý rok sa podľa neho snažia priniesť a predstaviť nové remeslo. "Neustále vyhľadávame ďalších nositeľov ľudových tradícií," dodal. Priestor už niekoľko rokov dávajú aj domovom sociálnych služieb, ktoré sa predstavujú svojimi výrobkami.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2016
V Pravenci sa konal jarmok ľudových remesiel
Nadšenci ľudového umenia a Komisia pre kultúru, šport, mládež a vzdelávanie v spolupráci s OcÚ v Pravenci pripravili pre občanov už VII. ročník tejto víkendovej akcie.
viac
09.01.2019
Trnavská župa: Organizácie cestovného ruchu budú postupovať spoločne
Novým impulzom pre cestovný ruch v trnavskej župe je vznik Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR). Jej úlohou bude podpora propagácie kraja, regionálnych produktov či služieb a podpora malých a stredných podnikateľov.
viac
04.05.2019
Na Festival letectva prišlo do Piešťan niekoľko tisíc ľudí
Niekoľko tisíc divákov prišlo v sobotu na piešťanské letisko pri príležitosti otvorenia dvojdňového Festivalu letectva. Jeho úvodný deň bol venovaný pripomienke 100. výročia tragickej smrti vedca, diplomata, politika i letca Milana Rastislava Štefánika a bol súčasťou celonárodnej spomienky.
viac
18.11.2020
Z dotácií opravia pamätník holokaustu a ošetria chránené stromy
Na obnovu pamätníka holokaustu a ošetrenie dvoch chránených stromov na brehu Váhu plánuje piešťanská radnica použiť prostriedky, ktoré získala z dotácií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %