Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.09.2018 07:52

Kvalitné regionálne projekty musia na peniaze čakať


Ilustračná snímka.


Zmysluplný plán, podpora obyvateľov ani vysoký potenciál návratnosti už regionálnym projektom na financovanie nemusia stačiť. Cestu k peniazom z dotácií im môžu zahatať obmedzené kapacity štátnych úradníkov.


Štát už pritom roky využíva informačný systém, ktorý by vďaka automatizácii procesov problém dokázal vyriešiť.

Vylepšenie infraštruktúry, rozvoj turistického ruchu, ale i podpora miestnych tradičných výrobkov patria medzi najčastejšie projekty, vznikajúce v regiónoch. V programoch na rozvoj vidieka patria medzi najúčinnejšie formy ich pretavenia do reality takzvané Miestne akčné skupiny.

Projektom hrozí zastavenie

Partnerstvá obcí s firmami a občianskymi združeniami sú založené na myšlienke, že lokálne organizácie najlepšie vedia, čo im pomôže. V súčasnom rozpočtovom období sa môžu uchádzať o viac ako sto miliónov eur. Projektom, ktoré skvalitňujú život na slovenskom vidieku, však teraz hrozí zastavenie alebo veľké zdržania.

Štátne orgány totiž nemajú kapacity na kontrolovanie a manažovanie ich financovania. Kým v ostatnom období sa o podporu uchádzalo 29 akčných skupín, teraz už ich počet prekročil stovku a výrazne narástol aj objem vyčlenených prostriedkov. Spracovanie výziev a podaní je zdĺhavý proces, najmä ak stále prebieha manuálne a v papierovej podobe.

Riešením je existujúci systém

Pomôcť by mohlo napojenie programu na existujúci informačný systém ITMS2014+, ktorý štát už roky úspešne využíva na manažovanie eurofondov. Používateľsky prívetivý, auditovateľný a transparentný systém pokrýva celý životný cyklus výziev a vedie uchádzačov jednotlivými krokmi pri žiadosti o financovanie.

Jednou z najväčších výhod systému, ktorá by mal neskôr pomáhať aj regionálnym žiadateľom, je kompletná elektronizácia a automatizácia procesov. Systém navyše podporuje princíp jedenkrát a dosť a vďaka integrácii na rôzne štátne registre, databázy a iné informačné systémy verejnej správy odbremeňuje žiadateľov od naháňania pečiatok a zhromažďovania informácií, ktoré štát už i tak má.

Rýchlejší prístup k peniazom

V praxi to znamená najmä odbremenenie úradníkov a výrazné zrýchlenie celého procesu. Systém by podania automaticky spracoval a po splnení všetkých predpísaných podmienok by úspešným uchádzačom uvoľnil financie. K peniazom na svoje projekty by sa tak dostali omnoho skôr ako v súčasnom stave. Výhodou je aj predvídateľnosť celého procesu, ktorá umožní uchádzačom lepšie plánovať.

Bez zmeny súčasného systému sú administrácia a vyplácanie podpôr na miestny rozvoj ohrozené, v najhoršom prípade by Slovensko mohlo o vyčlenené peniaze dokonca prísť.

Autor: (ap)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2017
Mestská polícia Poprad sa zapojila do projektu CEREK
Mestská polícia Poprad sa od 1. augusta zapojila do systému ochrany bicyklov CEREK, ktorý bol vytvorený ako prevencia proti krádeži bicyklov a je jedným z nástrojov prevencie kriminality.
viac
28.05.2020
V dvoch úľoch na streche magistrátu je 120 000 včiel
Na streche bratislavského magistrátu je v dvoch úľoch 120.000 včiel. Informuje o tom hlavné mesto s tým, že vďaka schopnosti filtrácie škodlivých látok produkujú mestské včely jeden z najčistejších a najchutnejších medov, ktorý má vysoké antibakteriálne vlastnosti.
viac
16.07.2021
Štát vám potvrdí nové vedomosti a zručnosti oficiálnym dokladom
Vzdelávanie sa nekončí opustením školských lavíc. Jedným z dôležitých predpokladov kvalitného uplatnenia na trhu práce je získavanie nových vedomostí, zručností a kompetencií počas celého profesijného života v dospelosti.
viac
13.12.2021
Pre návštevníkov zoo vybudovali nový informačný systém
V Zoologickej záhrade Košice pribudol nový informačný systém, ktorý návštevníkom uľahčí orientáciu v areáli. Vybudovali ho v rámci cezhraničného projektu s podporou eurofondov s rozpočtom 32 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %