Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
18.09.2018 07:52

Kvalitné regionálne projekty musia na peniaze čakať


Ilustračná snímka.


Zmysluplný plán, podpora obyvateľov ani vysoký potenciál návratnosti už regionálnym projektom na financovanie nemusia stačiť. Cestu k peniazom z dotácií im môžu zahatať obmedzené kapacity štátnych úradníkov.


Štát už pritom roky využíva informačný systém, ktorý by vďaka automatizácii procesov problém dokázal vyriešiť.

Vylepšenie infraštruktúry, rozvoj turistického ruchu, ale i podpora miestnych tradičných výrobkov patria medzi najčastejšie projekty, vznikajúce v regiónoch. V programoch na rozvoj vidieka patria medzi najúčinnejšie formy ich pretavenia do reality takzvané Miestne akčné skupiny.

Projektom hrozí zastavenie

Partnerstvá obcí s firmami a občianskymi združeniami sú založené na myšlienke, že lokálne organizácie najlepšie vedia, čo im pomôže. V súčasnom rozpočtovom období sa môžu uchádzať o viac ako sto miliónov eur. Projektom, ktoré skvalitňujú život na slovenskom vidieku, však teraz hrozí zastavenie alebo veľké zdržania.

Štátne orgány totiž nemajú kapacity na kontrolovanie a manažovanie ich financovania. Kým v ostatnom období sa o podporu uchádzalo 29 akčných skupín, teraz už ich počet prekročil stovku a výrazne narástol aj objem vyčlenených prostriedkov. Spracovanie výziev a podaní je zdĺhavý proces, najmä ak stále prebieha manuálne a v papierovej podobe.

Riešením je existujúci systém

Pomôcť by mohlo napojenie programu na existujúci informačný systém ITMS2014+, ktorý štát už roky úspešne využíva na manažovanie eurofondov. Používateľsky prívetivý, auditovateľný a transparentný systém pokrýva celý životný cyklus výziev a vedie uchádzačov jednotlivými krokmi pri žiadosti o financovanie.

Jednou z najväčších výhod systému, ktorá by mal neskôr pomáhať aj regionálnym žiadateľom, je kompletná elektronizácia a automatizácia procesov. Systém navyše podporuje princíp jedenkrát a dosť a vďaka integrácii na rôzne štátne registre, databázy a iné informačné systémy verejnej správy odbremeňuje žiadateľov od naháňania pečiatok a zhromažďovania informácií, ktoré štát už i tak má.

Rýchlejší prístup k peniazom

V praxi to znamená najmä odbremenenie úradníkov a výrazné zrýchlenie celého procesu. Systém by podania automaticky spracoval a po splnení všetkých predpísaných podmienok by úspešným uchádzačom uvoľnil financie. K peniazom na svoje projekty by sa tak dostali omnoho skôr ako v súčasnom stave. Výhodou je aj predvídateľnosť celého procesu, ktorá umožní uchádzačom lepšie plánovať.

Bez zmeny súčasného systému sú administrácia a vyplácanie podpôr na miestny rozvoj ohrozené, v najhoršom prípade by Slovensko mohlo o vyčlenené peniaze dokonca prísť.

Autor: (ap)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.07.2021
Štát vám potvrdí nové vedomosti a zručnosti oficiálnym dokladom
Vzdelávanie sa nekončí opustením školských lavíc. Jedným z dôležitých predpokladov kvalitného uplatnenia na trhu práce je získavanie nových vedomostí, zručností a kompetencií počas celého profesijného života v dospelosti.
viac
13.12.2021
Pre návštevníkov zoo vybudovali nový informačný systém
V Zoologickej záhrade Košice pribudol nový informačný systém, ktorý návštevníkom uľahčí orientáciu v areáli. Vybudovali ho v rámci cezhraničného projektu s podporou eurofondov s rozpočtom 32 000 eur.
viac
16.08.2022
Knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja dostanú nový informačný systém
Všetky štyri knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) získajú nový knižničný informačný systém. Celková investícia je viac ako 50 000 eur, pričom je súčasťou projektu zameraného na využívanie smart riešení. Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.
viac
15.02.2024
Centrálny informačný systém štátnej služby má riešiť samostatný zákon
Centrálny informačný systém štátnej služby by mal byť komplexne dobudovaný a upravený na základe samostatného zákona. Vyplýva to z návrhu zákona o centrálnom informačnom systéme štátnej služby a o zmene a doplnení zákona o štátnej službe, ktorý v utorok posunuli poslanci NR SR do druhého čítania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %