Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.01.2019 09:50

L. Sólymos: Na zavedenie zálohovania som názor nezmenil, všetko niečo stojí


Minister životného prostredia László Sólymos (vpravo) a riaditeľ Inštitútu environmentálnej politiky Martin Haluš.(Zdroj: TASR)


Zálohovanie PET fliaš a plechoviek je podľa ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) najefektívnejší spôsob, ako sa o tento odpad postarať. V rozhovore pre TASR zdôraznil, že ide o osvedčený postup, ktorý sa chystajú zavádzať aj ďalšie krajiny.


 "Týmto smerom ide svet. Prečo by sme mali zaostať?" pýta sa. Minister uznáva, že ide o veľkú investíciu. "Ale všetko niečo stojí. Aj to, aby sme mali čistú krajinu," vyhlásil. Nepripustil, že by z navrhovaného systému mohli vypadnúť plechovky. Je však ochotný diskutovať o tom, ako zálohovanie nastaviť čo najoptimálnejšie.       

Argument, že ľudia po zavedení zálohovania prestanú separovať odpad, podľa Sólymosa neobstojí. Hovorí, že napríklad v Lotyšsku sa po zavedení zálohovania povedomie o separovaní odpadu zvýšilo. Častým príkladom kritikov zálohovania je Nemecko, kde po jeho zavedení klesla miera recyklácie plastov. "Ale vtedy, keď zaviedli zálohovanie, začali viac spaľovať odpad. Takže menej šlo na recykláciu, viac sa spaľovalo. Treba to všetko vnímať v kontexte," argumentuje šéf envirorezortu.       

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR začiatkom novembra oznámilo, že začalo s prípravu zálohovania. Vstupné náklady na zavedenie systému by mali byť na úrovni 80 miliónov eur. Rezort odhaduje, že suma za zálohovanie PET fľaše by sa mala pohybovať vo výške 12 centov, pri plechovke by to malo byť desať centov. Takýmto spôsobom by sa malo vyzbierať 90 percent plastových fliaš.       

Na Slovensku sa za jeden rok dostane do obehu približne miliarda PET fliaš. Separovaným zberom sa dosahuje ich približná návratnosť 60 percent. Ak by bola návratnosť 90-percentná, fľaše, ktoré by sa týmto spôsobom zozbierali, by dokázali naplniť napríklad bratislavské Námestie slobody do výšky 22 metrov.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.07.2018
Envirorezort uvažuje nad zavedením zálohovania PET fliaš, reťazce nie sú proti
Zálohovanie PET fliaš by mohlo byť čoskoro realitou aj na Slovensku. V rozhovore pre TASR to povedal minister životného prostredia László Sólymos. Envirorezort však podľa neho najskôr musí vedieť, koľko by zavedenie takéhoto zálohovania stálo a aký vplyv by to malo na rozbehnutý systém recyklácie.
viac
08.11.2018
László Sólymos: Sme rozhodnutí zaviesť zálohovanie PET fliaš a plechoviek
Zavedenie zálohovania si vyžiada vstupné investície približne 80 miliónov eur, pričom najväčšiu časť predstavujú náklady na nákup a servis strojov.
viac
17.01.2019
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek by mohlo byť realitou už budúci rok
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek by mohlo byť realitou už budúci rok. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý envirorezort predložil na pripomienkovanie. Výšku zálohy by malo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR určiť prostredníctvom vyhlášky.
viac
30.08.2019
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek bude v praxi riešiť budúci minister MŽP
Envirorezort pod vedením Lászlóa Sólymosa vypracoval právnu normu o zavedení zálohovania plastových fliaš a plechoviek, vláda ju prijala a po predpokladanej definitíve v parlamente vstúpi do platnosti od roku 2022. Praktické plnenie ostane na pleciach nástupcu Sólymosa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %