Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
30.12.2018 12:05

L. Sólymos: O Karpatských bukových pralesoch musí rozhodnúť vláda


Ilustračná snímka


Vláda musí rozhodnúť, ako sa majú zadefinovať hranice Karpatských bukových pralesov zapísaných v zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva. V rozhovore pre TASR to zdôraznil minister životného prostredia László Sólymos.


 "Ja nemôžem z ministerstva životného prostredia vyvodzovať rozhodnutie o niečom, za čo má kompetenciu ministerstvo obrany alebo ministerstvo pôdohospodárstva. Ale vláda môže," povedal Sólymos.       

Zatiaľ podľa neho vo vláde panuje presvedčenie, že Slovensko by svoje záväzky malo plniť. "Týka sa to aj reputácie Slovenska v zahraničí. Sme súčasťou projektu, kde je 12 štátov," pripomenul minister. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) však v lete vyhlásila, že výmera 5700 hektárov, ku ktorej sa Slovensko v projekte zaviazalo, bola nezmyselná. Niektoré časti totiž nemajú charakter pralesa. Reálne výmery tiež podľa nej nesedeli s výmerami v textovej a tabuľkovej časti.       

UNESCO na 42. zasadnutí výboru svetového dedičstva v Bahrajne Slovensko vyzvalo na čo najskoršie spresnenie hraníc a legislatívnu ochranu Karpatských bukových pralesov. Slovensko bude musieť predložiť novú správu o stave lokality o rok - 1. decembra 2019. Hranice však mala obsahovať už predchádzajúca správa, ktorú Slovensko predložilo 1. februára 2018.       

Karpatské bukové pralesy na Slovensku a Ukrajine pribudli do zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva v roku 2007. Do zoznamu UNESCO sa zapísalo desať pralesových lokalít. Z nich štyri sú na území Slovenska - lokality Stužica, Havešová, Rožok a Vihorlat. Pralesy sú reťaz ostrovov pôvodného lesa, ktorý rástol tisícky rokov. Celá lokalita pozostáva zo 78 komponentov vrátane slovenských, ktoré sa nachádzajú na území 12 európskych štátov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2017
Ministerstvá predstavili návrh opatrení pre Karpatské bukové pralesy
Ministerstvá životného prostredia, pôdohospodárstva a zahraničných vecí vypracovali komplexný návrh opatrení zameraných na splnenie odporúčaní Výboru svetového dedičstva UNESCO ohľadne Karpatských bukových pralesov.
viac
18.03.2020
Voľný cezhraničný pohyb pre Slovákov v Maďarsku
Ministerka vnútra SR Denisa Saková sa dohodla s Ministrom vnútra Maďarskej republiky Sándorom Pintérom na voľnom cezhraničnom pohybe občanov Slovenskej republiky, ktorí bývajú alebo pracujú na území Maďarskej republiky najviac do 30 kilometrov od svojich hraníc.
viac
07.04.2020
Zoznam vládnych opatrení prijatých na obdobie Veľkej noci
Voľný pohyb osôb bude obmedzený od 8. do 13. apríla 2020, teda počas veľkonočných sviatkov. V rámci návrhu na rozšírenie opatrení núdzového stavu podľa zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu o tom vláda rozhodla na pondelkovom rokovaní.
viac
21.06.2022
Karpatské bukové pralesy poskytujú útočisko viac než 10 000 druhom
Karpatské bukové pralesy poskytujú útočisko viac než 10.000 druhom rastlín, živočíchov a húb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %