Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.04.2016 02:00

Lesné škôlky v Česku takmer zničil sporný zákon


Lesný klub TRVALKÁČI je inšpirovaný lesnými materskými školami v zahraničí. Ich cieľom je umožniť deťom zžiť sa s prírodou a získať k nej pozitívny vzťah, jej dôkladné poznanie, chuť a schopnosti ochraňovať ju a podporovať jej zachovanie a rast. Snímka: www.trvalkamalacky.sk/lesny-klub/


Veľkou témou diskusií o lesných škôlkach sú hygienické normy. České lesné materské školy (LMŠ) ich vzhľadom na svoju koncepciu nespĺňajú. Zákon hovorí, že v priestoroch materskej školy by mala byť 1 toaleta a 1 umývadlo na 5 detí.


Keďže v LMŠ sú väčšinu dňa v exteriéri (resp. pol dňa) tieto normy nemôžu spĺňať, v súčasnosti teda neexistuje v ČR pre ne platná legislatíva. V praxi sa používajú suché WC a nádoba s vodou s kohútikom. V už spomínanej Waldrüben Lüneburg majú k dispozícii prenosné WC (toytoy) a desaťlitrové nádoby s vodou nosia každý deň rodičia. Riešením je aj dohoda s blízkou inštitúciou, ktorá disponuje sociálnym zariadením.

V roku 2013 české médiá obleteli správy, že integrované LMŠ (lesné triedy) budú vo vyššej miere dotované štátom. Obavy však vyvolávalo, že ich prevádzka pre štát znamená väčšie náklady ako prevádzka tradičných škôlok. Táto predstava vznikla kvôli potrebe vyššieho počtu pedagógov. V tradičných českých škôlkach môže byť 22 až 28 detí na jedného učiteľa, pričom optimálny pomer v LMŠ je 6 až 11 detí. Vošahlíková, , predsedníčka Asociácie lesných škôlok ČR, však uviedla, že celkové náklady na LMŠ sa vyrovnajú odpočítaním sumy za prevádzkové náklady budovy.

LMŠ sa tak mali stať plnohodnotnou alternatívou k tradičným škôlkam, no v roku 2014 sa situácia zmenila. V Snemovni bol prijatý návrh zákona, ktorý zaväzuje materské školy a detské skupiny spĺňať prísne hygienické normy čo je pre väčšinu LMŠ, ale aj iné zariadenia združujúce deti likvidačné. Návrh zákona o detských skupinách sa podarilo len na poslednú chvíľu s iniciatívou Asociácie lesných materských škôlok vrátiť do Snemovne.

V boji Asociácii lesných škôlok pomohla Česká rada detí a mládeže zaoberajúca sa voľnočasovými aktivitami mladých nevynímajúc predškolákov. Pridala sa aj Liga otvorených mužov, pretože práve muži, ktorí chcú byť súčasťou vzdelávacieho systému si v tomto type škôlok našli uplatnenie. Pridala sa aj aliancia Fórum 50. Iniciatíva však nestačila a v júni 2014 bol Snemovňou schválený zákon, ktorý by znamenal pre LMŠ nanajvýš rok existencie. Preto iniciatíva zosilnela, pravidelné boli rokovania v Senáte. Petíciu na záchranu LMŠ podpísalo viac ako 13-tisíc ľudí.  Senát nakoniec vrátil zákon Snemovni, s doplnkom, ktorý umožnil dočasné fungovanie LMŠ. Boj sa o existenciu sa nakoniec skončil pre LMŠ, keď Senát umožnil v máji 2015 prijatie poslaneckej novely, ktorá garantuje dobrovoľnosť registrácie detských skupín. LMŠ sa tak nemusia povinne stať súčasťou oficiálneho vzdelávacieho systému a tým sa zachránia pred prísnymi hygienickými požiadavkami viazanými na priestory. Neregistrované detské skupiny však nesú so sebou aj nevýhodu pre rodičov – nemôžu si uplatniť daňovú úľavu na dieťa, ktorá by sa na nich vzťahovala, v prípade keby svoje deti zapísali k registrovaným poskytovateľom.

V Nemecku sa na tieto typy škôlok nevzťahujú bežné hygienické pravidlá. LMŠ sú tu dotované štátom, ale aj rodičmi. Hygienické kontroly prebiehajú, samozrejme, aj tu, no s prihliadnutím na to, že ide o alternatívnu formu zariadenia, ktorá predpísané normy spĺňať nemôže.

V súčasnosti, keďže v Česku ide o pomerne novú prax, prebieha príprava štandardov a výchovno – vzdelávacieho programu. Ako vzor pri ich tvorbe pomáhajú skúsenosti nemeckých zahraničných kolegov, kde LMŠ fungujú už od 60-tych rokov.

Autor: Ivana Geršiová


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2016
Materské školy verzus škôlky bez strechy– v Nemecku je 1200 lesných škôlok
Ukazuje sa, že u nemeckých rodičov je tento typ predškolského zariadenia čoraz viac v kurze. Nemci ich zriaďujú v dvoch základných formách – ako triedu v bežnej materskej škole alebo ako samostatné zariadenie.
viac
29.04.2016
Materské školy verzus lesné škôlky bez strechy a stien – ako je to na Slovensku
V západnej a severnej Európe overená prax, u nás takmer neznáma alternatíva výchovy a vzdelávania.
viac
09.05.2020
Pre deti rodičov z prvej línie už fungujú v BBSK dve škôlky
Po službe opatrovania detí priamo v domácnostiach pomáha Banskobystrický samosprávny kraj aj pri otváraní škôlok pre deti zdravotníckeho personálu a záchranných zložiek. V Banskej Bystrici už takto fungujú dve súkromné zariadenia, župa oslovila s ponukou spolupráce aj mestá a obce.
viac
27.05.2020
V Nitre je záujem o návrat detí do škôlok vyšší ako do základných škôl
Mesto Nitra je pripravené na spustenie výučby v materských školách a na prvom stupni základných škôl. Počas návštevy ministra školstva Branislava Gröhlinga na nitrianskych školách to potvrdil primátor Marek Hattas.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %