Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
01.02.2018 09:13

Lesy by malo ochrániť národné memorandum


Ilustračný snímka.


Jeho vznik iniciuje envirorezort. Malo by priniesť spoluprácu zainteresovaných subjektov a lepšiu ochranu chránených území. Na vzájomnej spolupráci sa už dohodli aj ďalší aktéri lesného hospodárstva.


Ako však ukázali návrhy memoranda, ktoré prišli z dielne envirorezortu aj agrorezortu, ich predstavy o prístupe k chráneným územiam sa líšia. Minister životného prostredia László Sólymos pre TASR uviedol:

„Sme na začiatku cesty... Teraz je to o tom, aby sme si sadli a začali o tom diskutovať. Je to na nás, ako sa k tomu postavíme, aké spravíme kompromisy, aby sme našu prírodu ochránili, aby sme na tom nestrácali všetci a aby nestrácala príroda. Chceme aby národný park naozaj fungoval ako národný park. Preto sme hovorili, že podľa nás by bolo ideálne, keby územie, ktoré nazývame národným parkom, bolo pod jednou správou. Musíme si stanoviť pravidlá, čo by mal národný park spĺňať.“

Podľa IUCN (Medzinárodnej únie pre ochranu prírody) má v národnom parku 50 až 75 percent územia fungovať v bezzásahovom režime. Na riešenie ochrany vzácnych území a zastavenie ničenia posledných zvyškov prirodzených horských lesov na Slovensku vyzvali vládu Slovenskej republiky opakovane aj desiatky odborníkov a mimovládnych organizácií. Problém vidia najmä v „masívnej ťažbe“ a výstavbe lesných ciest, ako aj slabej ochrane vzácnych území a biotopov. Žiadajú, aby sa zväčšila rozloha prísne chránených území

Na spolupráci sa dohodlo 23 signatárov

Podporu cieľavedomej starostlivosti o lesy na princípe ich trvalo udržateľného obhospodarovania vyjadrilo vo štvrtok vo Vyšnej Boci podpisom Memoranda o vzájomnej spolupráci 23 zástupcov vlastníkov a obhospodarovateľov lesov, združení fyzických a právnických osôb v lesnom hospodárstve, vedeckých, výskumných a vzdelávacích lesníckych inštitúcií na Slovensku. Medzi nimi Lesy SR, š. p., Vojenské lesy a majetky SR, š. p., Štátne lesy Tatranského národného parku, Národné lesnícke centrum, Technická univerzita vo Zvolene, Ústav ekológie lesa SAV, Zväz spracovateľov dreva SR, Slovenská lesnícka komora či Zväz celulózo-papierenského priemyslu SR. Signatári memoranda zdôraznili, že si uvedomujú svoju historickú zodpovednosť za stav lesov u nás a aj prudko meniace sa názory na poslanie lesov v modernej spoločnosti smerujúce k výraznejšiemu využívaniu ich celospoločenských úžitkov zameraných na rozvoj ochrany ovzdušia, pôdy, vody, biodiverzity a zmierňovania klimatických zmien. Zároveň vyjadrili pripravenosť spoločne prispieť k diskusii, ktorá bude viesť k dosahovaniu a finančnému zabezpečeniu týchto cieľov. Ako tiež konštatovali, lesy zostanú jediným zdrojom dreva ako nenahraditeľnej, ekologickej a obnoviteľnej suroviny, ktorá je jedným z pilierov ľudskej civilizácie, pričom zdroje z jeho predaja zabezpečujú ekonomickú životaschopnosť lesného hospodárstva, čo je v zmysle dokumentov EÚ základom pre ich existenciu.  Signatári memoranda sa zhodli na podpore takých legislatívnych zmien, ktoré odstránia nejednotnosť posudzovania, alebo tiež prehodnotenie rozsahu súčasných chránených území.

Obecné noviny č. 3-4/2018

 

 

 

Autor: (sprac.:ig)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2017
L. Sólymos predstavil Národnú dohodu o strome
Minister životného prostredia SR László Sólymos dnes v Tichej doline uviedol, že Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR predstaví Národnú dohodu o strome, ktorá položí základy ekologickejšieho, zodpovednejšieho a trvalo udržateľného spôsobu hospodárenia s lesmi.
viac
04.03.2019
Mestské lesy navrhujú rozdeliť do troch zón
Mestské lesy v Bratislave navrhujú rozdeliť do troch zón. Má ísť o zónu intenzívnej rekreácie, zónu rekreácie, ochrany prírody i lesného hospodárstva a zónu pokoja a ochrany prírody i rekreácie.
viac
31.07.2020
ZMOS podpísal memorandum s kľúčovými partnermi
Kľúčovými partnermi ZMOS sa na základe memoranda o spolupráci stali Asociácia komunálnych ekonómov SR, Združenie hlavných kontrolórov a tiež Združenie náčelníkov obecných a mestských polícií.
viac
05.11.2020
Na východe SR by mala vzniknúť prírodná rezervácia Oborínsky luh
Na východe Slovenska by mala vzniknúť prírodná rezervácia Oborínsky luh. Pre celé územie sa navrhuje piaty stupeň ochrany. Návrh na jej vyhlásenie predložilo ministerstvo životného prostredia do medzirezortného pripomienkového konania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %