Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
25.07.2018 07:00

Letecké dni budú s množstvom historických i najmodernejších strojov


Ilustračná snímka SIAF


Historické veterány, ale aj najmodernejšia technika budú prítomné na najväčšej leteckej udalosti tohto roku Medzinárodných leteckých dňoch SIAF, ktoré sa uskutočnia na letisku Sliač počas soboty a nedele 1. a 2. septembra.


Podujatie sa tento rok koná na počesť dvoch udalostí – 100. výročia československého letectva a 74. výročia Slovenského národného povstania.       

Ako organizátori informujú na svojej webovej stránke, na podujatie priletí napríklad jeden z najlepších strojov druhej svetovej vojny P-51D Mustang Excalibur. Predstaví sa tiež lietadlo B-25 Mitchell, ale aj Lockheed P-38 Lightning.       

Organizátorom sa podarilo zabezpečiť aj účasť viacerých unikátnych lietajúcich strojov. Medzi špičku bude patriť lietadlo MiG-15, OK-UTI 2514 českej spoločnosti Czech Flying Legends.       

Na SIAF 2018 smerujú aj piloti na krídlach Jordánskych kráľovských sokolov - Royal Jordanian Falcons. Predstaví sa aj vrtuľník Augusta A109 či francúzska akrobatická skupina Patrouille de France.       

Na podujatí budú so svojimi najlepšími strojmi prítomné aj Vzdušné sily Armády Českej republiky, Očovskí bačovia a chýbať nebude ani maďarský pilot Zoltán Veres. Jedno z top vystúpení by mal byť španielsky EF-18 Hornet.       

Celkovú atmosféru leteckých dní umocní nielen pestrá ponuka dynamických a statických ukážok, prítomnosť osobností leteckého života zo Slovenska i Česka, ale aj výber z rôznych atrakcií. Pri tejto príležitosti vydáva hlavný organizátor Slovenská letecká agentúra unikátnou eurobankovkou s vyobrazením niekdajšej pýchy československého letectva – akrobatickej skupiny Biele Albatrosy.       

V predvečer leteckých dní (31.8.) nebude chýbať oceňovanie významných osobností leteckého života. Anketa Zlaté krídla zmapuje 100 rokov československého letectva a ocení významné osobnosti a počiny v letectve. Okrem toho dostanú autority a akademické kapacity priestor prezentovať sa v rámci 13. ročníka medzinárodnej vedeckej konferencie zameranej na nové trendy v rozvoji letectva.   

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2016
Na leteckých dňoch predstavia v rámci statických ukážok 85 lietadiel
Okolo 85 lietadiel v rámci statických ukážok a ďalšie desiatky strojov vo vzduchu - to všetko uvidia návštevníci tohtoročných Medzinárodných leteckých dní Slovak International Air Fest (SIAF) 2016. Uskutočnia sa 27. a 28. augusta na Leteckej základni Sliač.
viac
09.07.2019
Letecké dni SIAF opäť aj s lietadlom so systémom AWACS
Špeciálne prieskumné lietadlo včasného varovania AWACS s charakteristickým radarom v tvare taniera bude jednou z atrakcií medzinárodných leteckých dní SIAF, ktoré budú na Letisku Sliač v dňoch 3. a 4. augusta.
viac
01.08.2019
Letecké dni sú pripravené, prví účastníci priletia už vo štvrtok
Organizátori Medzinárodných leteckých dní (MLD) SIAF 2019, ktoré sa uskutočnia v sobotu a nedeľu (3. - 4. 8.) na letisku Sliač, privítajú prvých účastníkov už vo štvrtok (1. 8.).
viac
02.08.2019
Kraj zabezpečuje kyvadlovú dopravu na podujatí SIAF, autobusy budú nízkopodlažné
Najväčšie podujatie svojho druhu v kraji, Medzinárodné letecké dni SIAF 2019 na Sliači, otvorí svoje brány už túto sobotu, 3. augusta. BBSK ako partner podujatia pripravil pre návštevníkov bezplatnú kyvadlovú dopravu zo záchytného parkoviska III.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %