Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.07.2018 10:25

Leto na hrade Matúša Čáka, pestrá ponuka v zariadeniach v pôsobnosti župy


Ilustračná snímka.


Tohtoročné leto na Trenčianskom hrade, ktorý je v správe Trenčianskeho múzea v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, sa bude niesť v znamení historicky ladených podujatí pre malých i veľkých.


V širokej ponuke nebudú chýbať koncerty, stredoveká hudba ani dobré jedlo. Rovnako zaujímavý program na letné obdobie pripravili aj ďalšie kultúrne zariadenia v pôsobnosti župy. Pozývame vás na malú ochutnávku.

V duchu stredoveku, strašidelnej atmosféry aj rockovej hudby

Trenčiansky hrad, ktorý s obľubou každým rokom vyhľadáva čoraz viac turistov, sa na letnú sezónu vybavil širokou ponukou podujatí pre všetky vekové kategórie. Pravidelní návštevníci už vedia, že v nej má svoje stále miesto dobový tábor bojnických sokoliarov skupiny Aquila. Priučiť sa sokoliarskemu remeslu s dravcami, zastrieľať si z tradičného luku či zahrať stredoveké hry môžu nielen deti, ale aj dospelí, a to počas celého leta až do 31. augusta 2018.

Pre všetkých, ktorí sa radi boja, sú v prvej polovici augusta (11. a 12. august 2018) pripravené obľúbené Historky z mučiarne. Zábavné scénky s mrazivým nádychom, naťahovanie na škripec a ukážky stredovekých tortúr doplní divácky atraktívna ohňová show. Napínavý a veselý program si deti môžu prísť vychutnať aj v piatok 3. augusta počas Noci na Trenčianskom hrade. Skúšky odvahy, prehliadka hradu vo svetlách bateriek, nocovanie v hradných komnatách, pasovanie za rytierov a dvorné dámy či očarujúci východ slnka z Matúšovej veže. To všetko čaká na zvedavých chlapcov a dievčatá. Na svoje si v prvom prázdninovom mesiaci prídu aj milovníci dobrej hudby, ľudových remesiel a tradičného jedla. Atmosféru koncertu známej folk-rockovej kapely HRZDZA dotvoria remeselné trhy, tanečné workshopy s Lúčnicou, brušné tance a temperamentná ohňová show. Viac informácií o pripravovaných podujatiach nájdete na webovom sídle Trenčianskeho múzea: http://www.muzeumtn.sk/.

Návštevnícky komfort na hrade zvýšia viaceré novinky

V rámci spoločného projektu s moravským mestom Bučovice a mestom Trenčín s názvom TreBuCHET – Trenčín, Bučovice, Chránime európske tradície župa budúcoročnú sezónu sprístupní návštevníkom Trenčiansky hrad aj z jeho Južného opevnenia. Vďaka novej samostatnej pokladni sa skrátia čakacie doby a návštevníci sa dostanú aj do tých priestorov hradu, ktoré boli doteraz verejnosti neprístupné. Rekonštrukčné práce na južnom opevnení Trenčianskeho hradu začali už v týchto dňoch, dokončené by mali byť približne o rok.

Na spadnutie sú aj stavebné práce na rekonštrukcii administratívnej budovy, ktorú väčšina Trenčanov pozná pod označením Skleník. Zrekonštruované priestory zmenia doterajší výzor a prinesú viacero noviniek. Ťažko dostupné sociálne zariadenia pre návštevníkov sa zo suterénu presunú priamo na prízemie, kde bude situované aj informačné centrum. Po novom pribudne tiež kaviarnička a predajňa suvenírov. Vyšší komfort a estetickejšie priestory so samostatným sociálnym zariadením budú mať k dispozícii aj samotní zamestnanci múzea.

Leto plné nezabudnuteľných kultúrnych zážitkov

Na prázdninujúce deti nezabudli ani v Galérii Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Každú sobotu počas letných prázdnin oživí nádvorie galérie kreatívne prázdninové podujatie Leto v galérii 2018. Tvorivé dielne, workshopy, hry, stretnutia s umelcami a komentované prehliadky výstav obohatí aj novinka tohtoročného leta - literárne večery s názvom Divotvorba, vďaka ktorým publiku predstavia svoju tvorbu začínajúci spisovatelia. Okrem dvoch stálych expozícií (M. A. Bazovský a Slovenské sochárstvo 20. storočia) sú od júla sprístupnené aj tri nové výstavyMiroir Noir autorov Miloša Koptáka a Rai Escalé, ktorou reagujú na dielo slovenského modernistu Miloša Alexandra Bazovského a pripomínajú si tak 50. výročie od jeho úmrtia, SELFIE YOURSELF! Martiny Rötlingovej a Simony Papšovej, ktoré v nej zobrazujú paralelný svet sociálnych sietí a Populus Natálie Okolicsányiovej, zobrazujúcej osobné témy a momenty zo života autorky na tradičnom maliarskom žánri ženského aktu.

Aktivity Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici sa počas leta už po štvrtýkrát rozšírili aj o prázdninové dopoludnia pre deti z prímestských denných letných táborov, ktoré budú prebiehať počas celého mesiaca júl. „Formou powerpointovej prezentácie sa malí návštevníci oboznámia s problematikou vývoja hradov na našom území od hradísk až po samotné kamenné hrady. Vďaka workshopu si môžu sami vyrobiť rôzne výrobky a občerstviť sa letnými nápojmi pripravenými z liečivých byliniek,“ uviedla riaditeľka Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici Petronela Rágulová. No a nechýba ani náučná stránka podujatia – prehliadka stálej expozície múzea či aktuálne prebiehajúcej výstavy Čaro modrotlače. Už v auguste sa milovníci sakrálnej architektúry na Slovensku môžu tešiť aj na pripravovanú známu výstavu autora Zdenka Dzurjanina s názvom Videl som všetky kostoly Slovenska.

Inšpiratívnu výstavu prác študentov Súkromnej strednej školy úžitkového výtvarníctva v Kremnici s názvom Hračka si zas až do 23. augusta 2018 budú môcť pozrieť návštevníci Letnej galérie RegionArt  v Prievidzi. Medzi vystavenými exponátmi dominuje hračka – iná, ako ju poznáme z pultov tradičných obchodov, najmä vďaka použitým materiálom, farebnosti a invenčnosti spracovania. Už tradične v ponuke Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja na júl a august nájdete aj tvorivé dielne pre deti – textilnú, košikársku, drotársku, sklomaľbu a školu ľudového tanca, etnobubnovú a Meduškinu školu či Policajnú akadémiu.

Bohatú letnú ponuku uzatvára Centrum tradičnej kultúry v Myjave s interaktívnym podujatím pre verejnosť v gazdovskom dvore v Myjave – Turej Lúke. Typické letné práce na tradičnom hospodárstve spojené s tanečnou školou priblížia návštevníkom 11. a 12. augusta 2018 Dožinky v Turej Lúke. Nadregionálne podujatie prezentuje tradičnú kultúru, zameranú na ukážky žatvy a agrárnych postupov od tých najstarších až po súčasné. Jeho súčasťou je aj prezentácia historických traktorov a poľnohospodárskych strojov. Folklórnej tradícii Priepasného je venovaný 4-dňový hudobný a tanečný tábor Muziganské Priepasné, ktorého cieľom je prehĺbiť  zručnosti a povedomie o tradičných lokálnych herných i tanečných štýloch západného Slovenska a upevňovať vedomie o miestnej hudobnej a tanečnej tradícii v rámci obce.

Nechajte sa zlákať pestrou ponukou podujatí pripravených organizáciami v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskej župy, ktoré oživia a obohatia vaše letné zážitky. Toto je len výber čerešničiek na torte; podujatí, ktoré organizujú župné kultúrne inštitúcie, je omnoho viac. Ak túžite po oáze pokoja, kde si budete môcť prečítať knižku, letná čitáreň Verejnej knižnice Michala Rešetku v Trenčíne pod holým nebom vás svojou podmanivou atmosférou zaručene dostane.    

Autor: (ts-tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.01.2018
Trenčiansky hrad prilákal vlani viac ako 120 000 návštevníkov
Počas roka 2017 to na Trenčianskom hrade žilo. Návštevníci mali okrem zaujímavých podujatí možnosť nahliadnuť do zrekonštruovaných priestorov Matúšovej veže, či po desaťročí skontrolovať presnosť hodín na Matejovej veži.
viac
15.06.2020
Podzemie Trenčianskeho hradu ovládnu na tri mesiace strašidlá
Podzemie Trenčianskeho hradu ovládnu počas najbližších troch mesiacov strašidlá. Unikátna expozícia strašidiel českého autora Aleša Drašnara má na Slovensku premiéru.
viac
17.07.2020
Považské múzeum pozýva na večernú prehliadku hradu Strečno
Fraňove pletky je názov večernej zážitkovej prehliadky, ktorá sa 8. augusta uskutoční na Hrade Strečno.
viac
28.09.2023
Južné opevnenie Trenčianskeho hradu zveril TSK do správy Trenčianskeho múzea
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) zveril do správy krajskej príspevkovej organizácie Trenčianske múzeum v Trenčíne majetok za viac ako dva milióny eur na Trenčianskom hrade. Rozhodli o tom na pondelkovom zasadnutí poslanci Zastupiteľstva TSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %