Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.06.2019 09:10

Leto na Orave bude i tento rok folklórne


Plagát Oravské folklórne leto


Ľudové jarmoky, tvorivé dielne, výstavy, súťaže, ochutnávky tradičných jedál, najmä však tanečné a hudobné programy viac ako troch tisícok účinkujúcich zo Slovenska i zahraničných hostí.


I tak by sa dala charakterizovať tohtoročná pestrá ponuka Oravského folklórneho leta pozostávajúceho z ôsmich festivalov a slávností, ktoré sa v letných mesiacoch uskutočnia naprieč regiónom.       

„Leto na Orave je bohaté na folklórne festivaly a podujatia, v ktorých sa uplatňuje tradičná ľudová kultúra. Osem z nich združilo v spoločnom mediálnom a prezentačnom projekte Oravské kultúrne stredisko (OKS). Oravské folklórne leto je tak pozvánkou na festivaly a obecné slávnosti, ktoré sa uskutočnia v júni, júli a auguste v Dlhej nad Oravou, Veličnej, Podbieli, Malatinej, Zázrivej, Sihelnom, Zuberci, Oravskom Bielom Potoku a Párnici,“ priblížil riaditeľ OKS Miroslav Žabenský.       

Doplnil, že cieľom takejto prezentácie je propagovať a ponúknuť najvýznamnejšie aktivity, ktoré v letných mesiacoch pripravujú na Orave.       Oravské folklórne leto sa začne v Dlhej nad Oravou. Prvou programovou ponukou budú 22. a 23. júna Obecné slávnosti pod Ostrým vrchom. Program 13. ročníka podujatia ponúkne všehochuť folklórnych programov, športových zápasov a koncertov. Chýbať nebude ani tradičná gastronómia. „Na tradíciu výročných jarmokov v jednej z najstarších oravských obcí nadviažu v sobotu 6. júla 22. Folklórne slávnosti dolnej Oravy a 28. Tradičný veličniansky jarmok na Rínku vo Veličnej. V nedeľu 7. júla sa folklórne dianie presunie do Podbiela, kde obecný úrad pripravil 28. Podbielanské folklórne slávnosti,“ uviedol Žabenský.

Vyvrcholením folklórneho diania na dolnej Orave bude už tradične medzinárodný festival valaskej kultúry - Bačovské dni v Malatinej, ktorý sa uskutoční v dňoch 13. a 14. júla. Program ponúka výstavy, prezentáciu ľudových tvorcov, tradičnej stravy, výstavy drevorezieb a tradičných kobercov, súťaž o najchutnejšie výrobky z ovčieho mlieka, súťaž v plieskaní bičom i o najkrajšie jahňa, remeselný jarmok, prezentáciu podôb spracovania textilu a vystúpenia folklórnych skupín a súborov zo Slovenska, Poľska a Českej republiky.       

„Valaská kultúra i syrárske výrobky budú dominovať i v programe 14. Zázrivských dní. Rázovitá oravská obec ich pripravila na 20. a 21. júla. Beskydskí, zatatranskí a spišskí gorali sa stretnú v nedeľu 21. júla v amfiteátri v Sihelnom na 27. Folklórnych slávnostiach pod Pilskom a Babou horou,“ dodal riaditeľ OKS s tým, že program festivalu ponúka okrem oravských aj folklórne súbory z ďalších regiónov Slovenska a hostí z Poľska.       

Najvýznamnejším festivalom z ponuky Oravského folklórneho leta budú 44. Podroháčske folklórne slávnosti. Medzinárodný folklórny festival s množstvom sprievodných aktivít sa uskutoční v Zuberci a Oravskom Bielom Potoku od 2. do 4. augusta. V programoch sa predstaví viac ako 1100 účinkujúcich zo Slovenska, Poľska, Českej republiky, Bieloruska, Izraela, Srbska a Anglicka. Súčasťou budú i výstavy v Múzeu oravskej dediny.       

Posledným z festivalovej ponuky bude 13. Párnické švábkobranie 24. augusta v Párnici. „V programe obecných slávností budú dominovať zemiaky. K druhému oravskému chlebu bude zameraná výstava, prezentácia tradičných pokrmov, množstvo súťaží, jarmok i sprievodný folklórny program,“ načrtol Žabenský s tým, že folklórnymi aktivitami bude žiť i Múzeum oravskej dediny v Zuberci, ktoré okrem celodennej prehliadky ponúkne i tematické programy.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2016
Vianoce na Orave v podobe ľudového jarmoku, výstavy i zvykoslovného programu
Podoby vianočných sviatkov ožijú na Orave tento rok v decembri v troch podobách.
viac
12.12.2017
Vianočné obdobie na Orave spríjemní rozmanitý program
Tak ako každý rok, aj tento podčiarkne vianočnú atmosféru na Orave séria podujatí Oravského kultúrneho strediska, organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.
viac
16.02.2021
Oravská knižnica vyhlásila súťaž o naj knihu regiónu
Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne vyhlásila 13. ročník súťaže Kniha Oravy. Súťažiť môžu knihy vydané v roku 2020 a späté s regiónom Oravy tematicky alebo osobou autora textovej či obrazovej časti. Informovala o tom Zdenka Prílepková z Oravskej knižnice.
viac
10.08.2021
Nitriansky kraj hľadá najkrajší záber z regiónu
Profesionálni aj amatérski fotografi sa môžu do konca septembra prihlásiť do súťaže, ktorú vyhlásil Nitriansky samosprávny kraj (NSK) prostredníctvom internetového portálu regionnitra.sk. Zapojiť sa môžu fotografiami, ktoré zachytávajú krásy nitrianskeho regiónu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %