Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
08.08.2016 02:46

Letorosty spod Bradla boli pravdivým a silným zážitkom


Spevy na lúkach PIESEŇ A VÔŇA KRAJINY. Foto: Ján Mikulčík


Letorosty spod Bradla boli pravdivým a silným zážitkom. Takým, ako sú samotné Kopanice. Na dva dni amfiteáter za Holotech víškou v Košariskách prilákal umelcov z celého kraja.


Kvalita podujatia stúpa už 6. rokom a organizátori napočítali v tomto ročníku po skončení takmer 170 účinkujúcich zo Slovenska a Moravy. V priebehu víkendu (29. – 30. júla 2016) Košariská rozozneli tradičné Letorosty spod Bradla. Tento rok sa niesol program pod taktovkou Viliama Jána Grusku a jeho inšpirovaných nasledovníkov.

Večerný program.

 Večerný program si prišiel do Košarísk pozrieť trenčiansky župan Jaroslav Baška. Na Kopanice chodí často: „ Musím sa priznať, že som tu bol aj pred 10 dňami na bicykli.  Chcem poďakovať nielen pani starostke a organizátorom, ale hlavne účinkujúcim, pretože to stojí množstvo času a námahy zachovať tradície našich predkov. Som veľmi rád, že Trenčiansky samosprávny kraj mohol podporiť toto krásne podujatie v obci Košariská. Pevne verím, že ľudia sa dobre zabavia, zaspomínajú na staré časy a na našich predkov. Nie je to len história samotnej obce Košariská a myjavských kopaníc, ale aj Trenčianskeho kraja.“ Kopanice navštívil župan v spoločnosti podpredsedu TSK Richarda Takáča, ktorý vyjadril potešenie nad vystúpením speváckeho súboru z hornej Nitry.

J. V. Gruska pri vernisáži výstav SLOVENSKÉ UČITEĽKY.

Počas svojej návštevy trenčiansky župan počkal v sobotu až do záveru vystúpení, aby si mohol podať ruku s Viliamom Jánom Gruskom, známym scenáristom a architektom. Vitálny p. Gruska na jeseň tohto roku oslávi okrúhlych 80 rokov a aj napriek svojmu veku bol súčasťou celého vystúpenia. Pásmo s úryvkami zo života folkloristov, pesničkami, čo chytali za srdce a medailónov, načrelo zaujímavým spôsobom do histórie a súčasnosti folklóru. 

Letorosty spod Bradla mali zvláštnu silnú atmosféru a zaujímavú scénu. Keď deti spievali s pokračovateľmi Samka Dudíka, keď sláčik jeho vnuka Miroslava, dnes už zrelého muža, rozochvel strunu huslí v tých najvyšších tónoch a Kopanice zahalil podvečer, bolo cítiť, že folklór je skutočný v podaní skutočných, úprimných a vnútorne silných ľudí. Myšlienku letorostov zasiali na Kopanice Martin Janšto, Peter Poláček a starostka Anna Abramovičová, ktorá tvrdí, že by ich mali ľudia nájsť, lebo sú na Kopaniciach výnimočné.

Viliam Ján Gruska je významný scénograf, autor realizovaných návrhov amfiteátrov vo Východnej, Myjave a pod. V roku 2008 mu bol zapožičaný prezidentom SR Pribinov kríž III. triedy za významné zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti ľudovej kultúry a umenia. Hlavnými organizátormi podujatia boli obec Košariská, Základná škola M. R. Štefánika Košariská, Penzión Holotéch Víška a Združenie Rosenka Košariská.

Tento rok sa Letorosty spod Bradla konali s podporou Fondu na podporu umenia,  Trenčianskeho samosprávneho kraja a Nadácie Slovenskej sporiteľne.

 

Autor: (OcÚ Košariská) Snímky: Ján Mikulčík


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.12.2016
4. adventný koncert v Myjave
V poslednú adventnú nedeľu sa v Evanjelickom chráme Božom v Myjave predstaví spevácky zbor Cantilena a Police Brass Quintet Bratislava.
viac
02.05.2017
Predĺžený víkend na hornej Nitre
Každý kút Trenčianskeho kraja svojim kultúrnym bohatstvom zapadá do pestrej mozaiky ľudových tradícií a unikátov nášho regiónu. Kým na myjavských kopaniciach pletú unikátnu tylovú čipku či v Rudníku vyrábajú jedinečné výrobky z prútia, nezaostáva ani región hornej Nitry.
viac
26.12.2018
Budúci rok bude na Slovensku patriť generálovi M. R. Štefánikovi
V roku 2019 si Slovensko pripomenie 100 rokov od smrti generála Milana Rastislava Štefánika. Kľúčovými bodmi roku, ktorý bude venovaný spomienke na velikána slovenských dejín, budú dva významné míľniky, a to výročie úmrtia a následne i výročie narodenia M. R. Štefánika.
viac
06.07.2022
Festival Kopanice v kroji predstaví ľudový odev obyvateľov kopaníc
Festival kopaničiarskeho regiónu Kopanice v kroji v tomto roku predstaví ľudový odev krajnianskych a myjavských kopaníc. Uskutoční sa v Košariskách pri Myjave počas víkendu 9. a 10. júla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %