Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.09.2017 07:34

Levice nadviažu spoluprácu s poľským Lubaczówom


Trhové námestie v meste Lubaczów.


Mesto Levice má záujem o nadviazanie spolupráce s poľským Lubaczówom. Ako informoval zástupca primátora Levíc Ján Krtík, samospráva tak získa aktívneho a spoľahlivého partnera pre projekty v rámci V4 i ďalšie.


Kontakty so samosprávou Lubaczówa, ktoré je partnerským mestom maďarského mesta Érd, sa od roku 2015 zintenzívnili. "Pri vzájomných stretnutiach predstavitelia oboch samospráv deklarovali záujem o spoluprácu vo viacerých oblastiach aj s podporou rôznych dotačných schém. Mesto Lubaczów je úspešné už niekoľko rokov napríklad v programe Európa pre občanov, má záujem o výmenu skúseností s budovaním priemyselného parku, spoločné aktivity v športe a kultúre, zaujímajú ich naše aktivity pre seniorov," povedal Krtík.       

Na pozvanie vedenia poľského mesta delegácia z Levíc navštívila Lubaczów začiatkom júna, kedy sa konali Dni mesta Lubaczów. "Počas nich primátor mesta Krzysztof Szpyt symbolicky odovzdal kľúče od mesta mladým, ktorí sú hlavným garantom programu a aktivít. Celé mesto sa tešilo na tzv. žakinadu, teda alegorický sprievod detí a žiakov, počnúc materskými a končiac strednými školami. Hostí z Lubaczówa privítame v októbri počas jarmoku na stretnutí partnerských miest," dodal zástupca primátora.       

Lubaczów sa nachádza v Podkarpatskom vojvodstve v okrese Powiat lubaczowski v rovnomennej gmine. Leží v najvýchodnejšej časti Poľska, desať kilometrov od ukrajinskej hranice.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2016
Považská Bystrica má nové partnerské mesto
Gruzínske mesto Zestafoni bude ôsmim partnerským mestom Považskej Bystrice. Medzinárodnú dohodu s novým partnerom schválilo tento týždeň považskobystrické mestské zastupiteľstvo.
viac
07.09.2016
Radnica podpísala zmluvu o spolupráci s poľským mestom
Mesto Bánovce nad Bebravou plánuje spolupracovať vo viacerých oblastiach s poľským partnerom - mestom Lubliniec.
viac
01.11.2018
Niekdajší klenot Azovského mora hľadá partnera na Slovensku
Medzi Slovenskou republikou a zahraničím existuje množstvo dohôd. Okrem toho, že ponúkajú dobrú príležitosť na spoluprácu v oblasti podnikania, sú zaujímavé aj zo stránky kultúrnej spolupráce, či spolupráce v oblasti vzdelávania. Ide predsa o dobrú vec a „družbu“ medzi národmi.
viac
29.10.2020
Aktuality z MV SR vyplývyjúce z rokovania Vlády SR
Vláda SR na svojom zasadnutí prerokovala aj dva poslanecké návrhy, ktoré predstavil minister vnútra Roman Mikulec. Prvý z nich sa týka zákona o verejných zbierkach a druhý zákona o obecnom zriadení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %