Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
17.10.2018 08:45

Levický jarmok preslávili lúdfertály, pečené husacie štvrťky


Ilustračná snímka mesto Levice


Jeden z najznámejších jesenných ľudových trhov južného Slovenska, Levický jarmok, privíta vo štvrtok 18. októbra svojich prvých návštevníkov. Pripravené je množstvo kultúrnych podujatí, stánkov s tovarom i občerstvením.


S organizáciou podujatia súvisia dopravné obmedzenia pre motoristov, upozorňuje Adriana Macáková z levického mestského úradu. Od štvrtka od šiestej hodiny do pondelka 22. októbra do šiestej hodiny bude platiť úplná uzávera komunikácií v centre mesta.       

Uzavretá bude Ulica SNP v úseku od križovatky s cestou III/1514 po križovatku s miestnou komunikáciou Ul. 29. augusta, Vojenská ulica v úseku od križovatky s Ul. SNP po križovatku s Bernolákovou ul., Námestie hrdinov v úseku od križovatky s cestou III/1514 po križovatku s miestnou komunikáciou Ul. SNP, Ul. P. O. Hviezdoslava od Nám. hrdinov po Ul. K. Kittenbergera, Bernolákova ul. v úseku od križovatky s Nám. E. M. Šoltésovej po križovatku s Vojenskou ulicou. Celková dĺžka uzávery je zhruba 2,5 kilometra.       

Obchádzková trasa bude vyznačená dočasným dopravným značením a bude vedená po miestnych komunikáciách Ul. SNP, Ul. 29. augusta, Ul. kpt. Nálepku, na cestu III/1514 – Ul. Červenej armády, Mlynská ul.,  Záhradná ul., Ul. sv. Michala, Ul. K. Kittenbergera a späť. Mestská autobusová doprava bude počas úplnej uzávery vedená po povolenej obchádzkovej trase.       

Podľa monografie mesta patrilo jarmočné právo k najdôležitejším právam mesta, ktoré zabezpečovalo jeho ekonomickú stabilitu. Podľa privilégia z roku 1733 mohli Levice organizovať štyri jarmoky ročne. Od roku 1819 mali Levice právo usporiadať päť jarmokov ročne a začiatkom 19. storočia mali jarmok šesťkrát do roka. Počas troch dní sa obchodovalo s tovarmi každodennej potreby, od kuchynského riadu, pukanskej keramiky, odevov až po výrobky, ktoré sa v regióne nevyrábali a mnohé sa dovážali z orientu. Koreniny, látky a iný exotický tovar zabezpečovali do začiatku 19. storočia grécki kupci, po ich odchode túto úlohu prebrali židovskí obchodníci.       

Špecialitou jarmoku boli chýrne levické husacie štvrťky. Gazdiné v tekovských či hontianskych krojoch prinášali ráno bielymi obrusmi zakryté koše plné surových i pečených husacích štvrtiek, ktoré sa ľudovo nazývali lúdfertály. Obľúbené boli najmä husacie štvrťky okorenené majoránkou a husacie pečienky.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.04.2018
Súčasťou jarnej edície Fraštackého trhu bude aj farmársky jarmok
Štyri desiatky predajcov z rôznych kútov Slovenska obsadia predajné stánky v Hlohovci v sobotu (21.4.) na jarnej edícii Fraštackého trhu. Podujatie je pomenované podľa staršieho názvu Hlohovca – Frašták.
viac
25.05.2020
Nad jazerom pribudla cyklotrasa, mesto plánuje ďalšie
Nový združený chodník pre cyklistov a peších pribudol v uplynulých dňoch pri pravom brehu rieky Hornád v Košiciach. Spája centrum mesta s mestskou časťou Krásna a prechádza cez časť Nad jazerom.
viac
27.09.2023
Na Michalskom jarmoku v Martine nebudú chýbať ľudoví výrobcovia ani komedianti
Jarmočnú atmosféru zažijú návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine v nedeľu 1. októbra na Michalskom jarmoku. Podľa kultúrno-propagačnej manažérky SNM v Martine Mileny Kiripolskej na ňom predvedú remeselníci a ľudoví výrobcovia rôzne výrobné techniky.
viac
20.01.2024
Nové asistenčné centrum NSK v Leviciach bude pomáhať pri tvorbe projektov
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) otvoril v Leviciach nové asistenčné centrum, ktoré bude v regióne pomáhať pri tvorbe projektov a získavaní financií z európskych fondov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %