Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
28.01.2019 05:15

Lipa z Kopčian zabojuje o Európsky strom roka, hlasovanie sa začína vo februári


Lipa a kostolík z 9. - 10. storočia - jedna z najstarších stavieb veľkomoravského obdobia na Slovensku - tvoria pre našu krajinu typickú sakrálnu dvojicu. Snímka (tasr).


V tohtoročnej súťaži Európsky strom roka sa v konkurencii 14 krajín "starého kontinentu" bude o víťazstvo uchádzať aj slovenský Strom roka 2018, 235-ročná lipa z Kopčian. TASR o tom v pondelok informovala Martina Ragalová z banskobystrickej Nadácie Ekopolis.


"V poradí už deviatom ročníku celoeurópskej ankety bude súťažiť 15 stromov z Belgicka, Bulharska, Chorvátska, Českej republiky, Francúzska, Maďarska, Litvy, Holandska, Poľska, Portugalska, Rumunska, Ruska, Španielska, Slovenska a Spojeného kráľovstva. Práve anketa Európsky strom roka má poukázať na zaujímavé staré stromy ako na dôležité prírodné a kultúrne bohatstvo, ktoré by sme mali chrániť," priblížila Ragalová.       

Na rozdiel od iných súťaží nie je dôležitá krása, veľkosť ani vek stromu, ale jeho príbeh a spojenie s ľuďmi.       

"Na okraji obce Kopčany, na tichej lúke, stojí stará lipa a kostol. Navzájom sa chránia a odolávajú nástrahám počasia už viac než 200 rokov. Kostolík z 9. – 10. storočia je jedna z najstarších stavieb veľkomoravského obdobia na Slovensku. Tvoria pre našu krajinu typickú sakrálnu dvojicu. Lipa svojimi koreňmi chráni zabudnuté príbehy predkov z obdobia Veľkomoravskej ríše a dotvára neopísateľnú atmosféru tohto archeologicky a kultúrne významného miesta," doplnil programový manažér nadácie Milan Hronec.

Hlasovanie o Európsky strom roka prebieha počas celého februára na webovej stránke www.treeoftheyear.org. Na víťazný strom čaká finančná odmena určená na jeho odborné ošetrenie alebo výsadbu stromov v jeho okolí. Medzinárodnú súťaž organizuje Environmental Partnership Association, ktorej členom je i Nadácia Ekopolis.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.04.2016
V súťaži Európsky strom roka skončila hruška ružová z Bošáce tretia
Hruška ružová z Bošáce - Zabudišova v okrese Nové Mesto nad Váhom obsadila tretie miesto v medzinárodnej súťaži Európsky strom roka.
viac
02.02.2017
Odštartovalo hlasovanie za Európsky strom roka 2017
16 krajín je zapojených do 7. ročníka prestížnej environmentálnej súťaže Európsky strom roka.
viac
27.09.2018
V Kopčanoch si pútnici pripomínajú svätú Margitu Antiochijskú
Kostol sv. Margity Antiochijskej v obci Kopčany v okrese Skalica sa napriek svojmu úctyhodnému veku dostal do záujmu verejnosti výraznejšie až v tomto tisícročí. V roku 2004 boli v jeho okolí objavené veľkomoravské hroby, ktoré dokázali, že pôvod kostola siaha až do doby Veľkomoravskej ríše.
viac
13.02.2023
Dračí dub je v hlasovaní o Európsky strom roka zatiaľ v prvej štvorke
V polovici hlasovania o Európsky strom roka 2022 sa slovenský reprezentant Dračí dub z Lozorna drží medzi 15 konkurentmi na priebežnom 4. mieste, získal doteraz vyše 6400 hlasov. Vyplýva to z priebežného stavu hlasovania na stránke treeoftheyear.org.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %