Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
19.02.2019 10:35

Liptov prekonal ďalší milión


Ilustračná snímka - Region Liptov


Liptáci v roku 2018 vybrali daň z ubytovania vo výške 1 333 869 eur. Dokázali medziročne narásť o 4,16 percent. Výber dane z ubytovania v tomto regióne presahuje milión eur už od roku 2015.


Skokanom sa za rok 2018 stala obec Bešeňová, ktorá navýšila výber dane o takmer 21,8 percent. Najvyšší výber dane v absolútnych číslach dosiahla opäť obec Demänovská Dolina.

„Je to tam,“ povedala si po zisku historicky prvého zlatého kovu na Majstrovstvách sveta v zjazdovom lyžovaní Petra Vlhová, momentálne najžiadanejšia Liptáčka. Rovnaké tri slová majú svoje opodstatnenie aj v cestovnom ruchu v Petrinom rodnom Liptove. „Viac ako miliónový výber dane z ubytovania sme na Liptove dokázali už po štvrtý raz, pričom rok od roka je náš výber dane vyšší. V roku 2018 sme si medziročne polepšili o 4,16 percent a vybrali sme historicky najvyššiu daň 1 333 869 eur. Za efektívnym výberom dane stoja jednotlivé samosprávy a významne im pomáha aj produkt liptovskej regionálnej karty, ktorú môžu poskytovať ubytovatelia len oficiálne ubytovaným hosťom. Najvyšší výber dane opäť dosiahla obec Demänovská Dolina 425 816 eur a najvyšší medziročný nárast dosiahla obec Bešeňová až 21,8 percent. Pri tomto trende očakávame, že budúci rok by sme mohli výber dane v porovnaní s rokom 2011 už aj zdvojnásobiť,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč. Liptáci spoločne sledujú výber dane v regióne od roku 2011. Čísla vyhodnocujú za členské mestá Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Liptovský Hrádok a obce Bešeňová, Lúčky, Pribylina, Liptovský Ján, Pavčina Lehota, Demänovská Dolina a Liptovský Trnovec. Sadzba dane v jednotlivých obciach a mestách nie je jednotná. Pohybuje sa od 40 centov v obci Pribylina, po euro v hlavných turistických lokalitách Demänovská Dolina, Liptovský Ján, Lúčky a Liptovský Mikuláš. Záujem o región je celoročne vysoký. Liptov ponúka komplexnú ponuku atrakcií, má rozvinutú infraštruktúru cestovného ruchu a kvalitné služby. Najväčší dopyt je po tunajších akvaparkoch Tatralandia a Bešeňová, Jasná je zaujímavá najmä v zime, ale vďaka turistickým možnostiam narastá aj záujem o lokalitu v lete. Veľkým lákadlom sú aj tunajšie jaskyne, narastá záujem aj o cykloturistiku či jediné liptovské kúpele...

„Sami sme zvedaví, čo spraví s našimi číslami zavedenie dovolenkových poukazov a znížená sadzba dane na ubytovacie služby. Dalo by sa však očakávať, že v tomto trende by sme mali pokračovať aj počas tohto roka. Mrzí nás štvorpercentný pokles výberu dane z ubytovania v obci Liptovský Ján za rok 2018. Pripisujeme ho najmä situácii, za ktorou je uzatvorenie lyžiarskeho strediska v tunajšej doline a jeho následná trojročná absencia. Pevne dúfame, že v zime 2019/20 sa stredisko aspoň v obmedzenom režime sprevádzkuje a obec zlepší svoju ponuku pre návštevníkov počas zimnej sezóny,"povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Vďaka existencii Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV a zákonu o cestovným ruchu, ktorý umožnil vznik jednotlivých oblastných organizácií, narastajú prostriedky v spoločnom regionálnom rozpočte. Tie sa späť vracajú vo forme investícií do marketingu, podujatí, produktov cestovného ruchu a aj lepšej infraštruktúry a služieb. „Tým, že pracujeme ako jeden celok, dokážeme naše prostriedky, ktoré sme z cestovného ruchu akumulovali oveľa efektívnejšie a adresnejšie využiť. Naviac, aj vďaka nárastu vybranej dane očakávame vyššiu dotáciu od štátu na podporu spoločných aktivít cestovného ruchu. V prípade, že prejde podľa plánu schvaľovací proces s Ministerstvom dopravy a výstavby SR, siahneme si na dotáciu na podporu cestovného ruchu na Liptove vo výške približne 968 tisíc eur,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč. Liptov s Bratislavou, spoločne s Vysokými Tatrami sú najvýznamnejšími destináciami cestovného ruchu Slovenska.

Autor: (ts-region Liptov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.09.2016
Majstri motorových píl na Liptove
Na trojdňové drevené kráľovstvo sa premení už vo štvrtok 15. septembra 2016 okolie Koliby Strachanovka v Liptovskom Jáne vďaka podujatiu rovnakého mena.
viac
26.10.2016
Liptov v znamení dušičiek
Už najbližšia sobota bude v Jánskej doline patriť dušičkám, strašidlám a výbornej zábave pre celé rodiny vďaka siedmemu ročníku úspešného podujatia Jánske dušičky. V tunajšej Stanišovskej jaskyni pripravili špeciálny dušičkový program.
viac
14.11.2016
Lyžiari si v Liptovskom Jáne nezalyžujú asi ani počas tejto zimy
Lyžiarske stredisko v turisticky atraktívnej Jánskej doline na Liptove pravdepodobne nespustí svoju prevádzku ani v nadchádzajúcej zimnej sezóne.
viac
28.07.2021
Švábkafest: Liptovské droby v podaní Peti Vlhovej
Hlavnú úlohu na každoročnom Švábkafeste zohráva naša liptovská švábka. Tento rok však bude výnimočný. Zemiaky, ktoré boli po celé stáročia pre Liptákov dôležitou plodinou, budú zatienené rovno dvomi špecialitami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %