Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.03.2019 03:45

Lisabon, Lindau a Greater Manchester - víťazi Európskeho týždňa mobility 2018


Ilustračná koláž


Európska komisia (EK) vyhlásila 22. marca 2019 v Bruseli výsledky a víťazov kampane Európskeho týždňa mobility 2018 (ETM 2018). Ocenenia (EUROPEANMOBILITYWEEK Awards) sa udeľujú samosprávam, ktoré zorganizovali najpôsobivejší súbor aktivít počas ETM.


Víťazov -Lisabon, Lindau a Greater Manchester vybrala nezávislá skupina expertov na mobilitu a dopravu a každý z nich bude mať vytvorené propagačné video, ktoré vyzdvihne ich úspechy v oblasti udržateľnej mobility. SAŽP ako národný koordinátor kampane a organizátor národnej súťaže ETM verí, že aj slovenské samosprávy sú už pripravené uchádzať sa o tieto významné európske ocenenia a urobia tak už v tomto ročníku kampane.

Komisárka pre dopravu Violeta Bulc, ktorá po 5. rokoch končí vo svojej funkcii, zablahoželala víťazným mestám. „Sú to skutočné príklady toho, ako miestni lídri v Európe dokážu spájať rôzne druhy dopravy tak, aby boli naše mestá čistejšie, bezpečnejšie a udržateľnejšie. Tento rok sa teším na ďalšie pôsobivé podujatia z miest, ktoré sa zapoja do kampane, ktorej ústredná téma je Kráčajme spolu.“ Jürgen Müller, komisár pre životné prostredie, námorné záležitosti a rybné hospodárstvo zdôraznil, že európske mestá čelia mnohým výzvam, od nízkej kvality ovzdušia po zmenu klímy. „Dnešní víťazi ukazujú, že spôsoby, akými sa pohybujeme v mestách, si vyžadujú odvážnejšie rozhodnutia podporujúce trvalo udržateľnú dopravu, čím nám môžu pomôcť riešiť hlavné problémy, ako je znečistenie ovzdušia a zmena klímy. Chválim týchto víťazov, ktorí dokázali také rozhodnutia zrealizovať a ukázať cestu ďalším.“

Portugalský Lisabon zaujal silnou víziou pre udržateľnejšiu kultúru mobility a získal ocenenie EUROPEANMOBILITYWEEK 2018 v kategórii sídiel s viac ako 500 tisíc obyvateľmi. Počas ETM 2018 si mohli jeho obyvatelia odviezť bicykel vo vlaku zadarmo, čo ich motivovalo vyskúšať si multimodalitu. Mesto tiež organizovalo výlety na bicykli do múzeí, bezplatnú dielňu na opravu bicyklov a špeciálnu cenu pre ľudí a organizácie, ktoré propagovali používanie tohto dopravného prostriedku. Tieto aktivity dopĺňalo 31 nových staníc na zdieľanie bicyklov, nové a rozšírené cyklistické chodníky, 800 nových parkovísk pre bicykle a účinná komunikačná kampaň. Ďalšími finalistami tejto kategórie boli mestá Gdyňa (Poľsko) a Palma (Španielsko).

Nemecké mesto Lindau zvíťazilo v kategórii menších miest a presvedčilo kladením dôrazu na multimodalitu, ktorá bola témou ETM 2018. Zriadilo informačné miesta, kde sa obyvatelia dozvedeli o výhodách „kombinovania pri presúvaní“ a inteligentnejších možnostiach mobility. Okrem bezplatného prístupu k novorozšírenej službe zdieľania áut slúžili obyvateľom počas Dňa bez áut bezplatný hybridný kyvadlový autobus a vodné taxi. Cestujúci boli príjemne prekvapení aj raňajkami od mesta, keď cestovali na bicykli, peši, autobusom, alebo vlakom. Mesto Lindau v priebehu roka nainštalovalo na železničných staniciach a autobusových zastávkach takmer 500 nových stojanov na bicykle, čo uľahčuje jazdu na bicykli pri kombinácii s verejnou dopravou. Spustená bola aj nová multimodálna mobilná aplikácia, ktorá umožňuje plánovať trasu kombináciou rôznych druhov dopravy. Do finále postúpili v tejto kategórii aj mestá Karditsa (Grécko) a Oliveira do Bairro (Portugalsko).

Veľký Manchester (Spojené kráľovstvo) sa stal víťazom Ceny za trvalo udržateľné plánovanie mestskej mobility (SUMP Awards 2018). Stanovil si ambiciózne ciele multimodality, ktoré chce dosiahnuť pomocou širokej škály integrovaných a kombinovaných možností mobility. Porotu zaujalo najmä používanie inteligentných a nových technológií na zvýšenie podielu ciest využívajúcich trvalo udržateľné spôsoby dopravy. Ako súčasť svojho prístupu k plánovaniu udržateľnej mobility realizuje aj službu „Vantage Busway“, ktorú podporuje aj videom preukazujúcim prístupnosť autobusu pre cestujúcich so zníženou pohyblivosťou. Zákazníci môžu zažiť i interaktívnu virtuálnu prehliadku autobusovej zastávky pozdĺž trasy a dozvedia sa aj o postupoch pri nástupe na palubu a cestovaní. Finalistami 7. ročníka Ceny SUMP Award boli aj mestá Basel (Švajčiarsko) a Drážďany (Nemecko).

Španielske mesto Palencia bolo vyhlásené za víťaza v kategórii „Social Biking Challenge“. Ocenenie bolo udelené po prvýkrát z iniciatívy EK, ktorej cieľom je podporiť cyklistiku ako trvalo udržateľnú a zdravú formu mobility.

 

Autor: Andrea Štulajterová, národná koordinátorka kampane ETM na Slovensku


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.09.2018
Tohtoročný Európsky týždeň mobility podporuje myšlienku kombinovanej dopravy
Európsky týždeň mobility (ETM) sa v tomto roku koná pod heslom: "Kombinuj a choď!" v dňoch 16. až 22. septembra. Cieľom tohtoročnej kampane je myšlienka podporiť výber rôznych druhov dopravy tak, aby sa bolo možné nimi dostať v meste do jeho rôznych častí.
viac
27.06.2022
Štartuje kampaň Európsky týždeň mobility, témou bude Lepšia dostupnosť
Na Slovensku štartuje kampaň Európsky týždeň mobility (ETM). Tento rok bude témou Lepšia dostupnosť, s mottom Cestujme zodpovedne. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michaela Pšenáková.
viac
22.08.2022
Témou tohtoročného Európskeho týždňa mobility je lepšia dostupnosť
Témou tohtoročného Európskeho týždňa mobility, ktorý sa bude konať od 16. do 22. septembra, je lepšia dostupnosť s mottom Cestujme zodpovedne. K dnešnému dňu je v rámci Slovenska zapojených 41 miest, mestských častí či obcí a dve organizácie.
viac
31.10.2022
TTSK získal Cenu Európskeho týždňa mobility za celoročnú aktivitu
Za dlhodobo zavádzané systémové a trvalé opatrenia v regióne, ktoré významne prispievajú k udržateľnej doprave, získal Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v kategórii aktívnych samosprávnych krajov Cenu Európskeho týždňa mobility (ETM). Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %