Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.12.2016 09:15

Lokálna mena živec po 2,5 roku končí


Snímka zdroj: (zivica.sk).


Na konci tohto roku končí po zhruba dva a pol roku od zavedenia lokálna mena živec. Obchodníci si živce budú môcť spätne zameniť za eurá do konca januára 2017.


Ako uviedla koordinátorka lokálnej meny vo Zvolene Jana Udvardiová, živec fungoval prvé dva roky vcelku dobre. "Na to, že to bola na Slovensku novinka, sme sa tešili, že ju ľudia používajú a sú touto myšlienkou nadšení," priblížila.      

Avšak na to, aby lokálna mena naozaj fungovala, ako má, a splnila svoj účel (podpora komunity a lokálnej ekonomiky), bolo potrebné, aby sa do obehu dostalo dostatočné množstvo živcov. "Nám sa v minulom roku podarilo zameniť 14 000 živcov, ktoré ľudia následne využívali na platbu v zapojených prevádzkach. To však nie je postačujúca suma na splnenie cieľa," povedala.       

Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica, ktoré stojí za zavedením lokálnej meny na Slovensku, podľa nej hľadalo cesty, ako živec dostať vo väčšej miere do peňaženiek ľudí.      

Živica spoločne s ekonómmi a právnikmi pracovala na analýzach ohľadne vyplácania živcov ako časť výplaty pre zamestnancov. "Prišli sme však na to, že slovenské zákony neumožňujú zamestnávateľom vyplácať živce svojim zamestnancom. Išlo by to len formou naturálií, čo zamestnávatelia vyhodnotili ako veľmi zdĺhavý a komplikovaný proces. Nechceli do toho ísť," konštatovala.      

A práve platná legislatíva je príčinou ukončenia lokálnej meny. Aby táto alternatívna mena skutočne plnila svoju funkciu, je nevyhnutné, aby sa ňou dali platiť miestne dane, poberať aspoň časť mzdy, alebo platiť napríklad za odvoz odpadu. "Žiaľ, tu je hranica, na ktorú sme narazili a bez zmeny zákonov sa nedá pohnúť legálne ďalej," podotkla.      

Napriek tomu pokladá lokálnu menu stále za skvelý nástroj podpory komunity a miestnej ekonomiky. "Veríme, že v budúcnosti sa nám podarí lokálnu menu opäť otvoriť a bude fungovať minimálne tak dobre ako v zahraničí," uviedla.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2016
V Košiciach pribudlo lokálne platidlo - strieborný 50 dukát
V Košiciach dnes uviedli do obehu strieborný košický 50 dukát. Ide o lokálne platidlo, ktoré sa používa v metropole východu. Na predstavení novej mince sa zúčastnili aj autori jej návrhu Mária Poldaufová a Branislav Ronai.
viac
14.11.2017
Envirorezort posilňuje ochranu vody na Slovensku
Zmenu legislatívy si vyžiadalo uplatňovanie vodného zákona v praxi Slovenskou inšpekciou životného prostredia a okresnými úradmi.
viac
17.02.2020
Modely legislatívnej ochrany menšinových práv predstaví medzinárodná konferencia
Vytvoriť platformu na diskusiu o filozofii novej legislatívy v oblasti práv národnostných menšín a prezentovať inšpiratívne modely ochrany týchto práv sú základné ciele medzinárodnej konferencie s názvom Legislatívne modely ochrany práv národnostných menšín.
viac
02.10.2020
S prijatou novelou zákona o hazarde sa mesto zatiaľ neoboznámilo
Novelu zákona o hazardných hrách prijali poslanci len pred niekoľkými dňami, nebolo tak možné sa s ňou zatiaľ podrobne oboznámiť. Na otázku TASR, či navrhne primátorka Zvolena Lenka Balkovičová zákaz hazardu v meste, tak v piatok odpovedal zvolenský hovorca Martin Svatuška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %