Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
16.03.2018 06:20

Ľudia už nebudú musieť odpratávať sneh z obecných chodníkov


Ilustračná snímka


O obecné chodníky sa už nebudú musieť starať ľudia z priľahlých domov. Táto povinnosť prejde od mája na vlastníkov alebo správcov chodníkov. Poslanci NR SR totiž 14. 3. prijali nový zákon o prevádzke vozidiel v cestnej premávke, ktorý prináša zmenu aj v povinnosti čistenia chodníkov.


   "O chodníky sa po novom budú starať ich vlastníci alebo správcovia. Rozhodli sme sa pre túto zmenu, pretože terajší stav je obzvlášť nespravodlivý voči chorým a starším osobám," priblížil minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd). V súčasnosti musia majitelia domov chodníky čistiť, odpratávať z nich sneh a majú tiež zodpovednosť, ak sa na šmykľavých chodníkoch niekomu niečo stane.       

"Dnešná zákonná úprava predstavuje precedens spočívajúci v tom, že zaväzuje určitú skupinu subjektov starať sa o veci patriace do vlastníctva iných osôb, a to bezodplatne," dodal Érsek.       

Podľa prijatej zmeny tak budú odstraňovať nedostatky na chodníkoch správcovia miestnych komunikácií. Tí budú zodpovedať i za škody, ktoré vznikli v dôsledku znečisteného alebo zľadovateného chodníka.       

V rámci nového zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke sa zároveň znižujú aj pokuty za chýbajúce alebo neplatné emisné či technické kontroly auta. Zmena nastane v tom, že ak si majiteľ auta dodatočne splní svoju povinnosť, teda absolvuje emisnú či technickú kontrolu, tak sa mu bude pokuta považovať za uhradenú, ak do 15 dní zaplatí tretinu z nej. To predstavuje 55 eur.       

"Predpokladám, že tento nástroj bude motivačným pre všetkých prevádzkovateľov vozidiel. Zámerom je, aby cesty boli bezpečnejšie, a aby si prevádzkovatelia vozidiel aj následne splnili svoje povinnosti a vyhli sa pokute v plnej výške," uviedol Érsek.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.01.2019
Prehľad najdôležitejších zmien v pravidlách cestnej premávky
V súvislosti s novelou zákona o cestnej premávke plánuje rezort vnútra urobiť viaceré zmeny. O tom, ktoré to sú a ako išli do medzirezortného pripomienkového konania, nás informoval tlačový odbor KMV MVSR.
viac
10.12.2020
Zlepšenie podmienok čerpania dotácií a úverov zo ŠFRB na rozvoj bývania
Parlament schválil novelu zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní a zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania. Zlepšujú sa podmienky čerpania, predĺžia sa lehoty na predkladanie žiadostí, znižuje sa administratívna náročnosť a zvyšujú sa limity príjmu pre možných nájomcov.
viac
26.02.2021
ZMOS dalo 10 zásadných pripomienok k zákonom o cestnej premávke a priestupkoch
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo 10 zásadných pripomienok v rámci medzirezortného pripomienkového konania k zákonu o cestnej premávke a súčasne k zákonu o priestupkoch, ktorý má byť novelizovaný súčasne so zákonom o cestnej premávke.
viac
07.05.2022
Od marca je účinná novela zákona o cestnej premávke
Radi by sme pripomenuli zmeny, ktoré zvyšujú ochranu cyklistov na slovenských cestách. Nakoľko tu máme obdobie, kedy mnohí vodiči vymieňajú svoje autá za ekologickejšiu formu prepravy v podobe bicyklov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %