Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
24.09.2018 09:05

Ľudové remeslá sprevádza aj zahraničný záujem


.Ilustračná snímka


Občianske združenie Tradičné ľudové umelecké remeslá už desať rokov organizuje medzinárodné stretnutia ľudových remeselníkov vo viacerých mestách na Slovensku


V  roku 2009 sme zorganizovali prvý ročník podujatia pod názvom Tradičné umelecké remeslá v prekrásnom prostredí kúpeľného ostrova v Piešťanoch. Zúčastnilo sa na ňom 120 slovenských, ale aj zahraničných ľudových umeleckých remeselníkov.

Veľký záujem návštevníkov nás presvedčil o tom, že v propagácii ľudového umenia ideme správnou cestou. Tak sme sa rozhodli usporiadať podobné podujatia postupne v ďalších mestách na Slovensku. V tomto roku sme v priebehu mesiacov apríl až august zorganizovali podujatia v Nitre – 5. ročník, Topoľčanoch – 2. ročník,Trenčíne - 3.ročník, Piešťanoch - jubilejný 10. ročník, Skalici – 6. ročník, Štrbskom Plese – 5. ročník, Senci – 7. ročník a Žiline – 6. ročník.

Každoročne môžu obyvatelia miest a návštevníci vidieť až 50 druhov ľudových remesiel.

Za tie roky pozvanie prijali popri remeselníkoch zo Slovenska aj remeselníci z Čiech, Moravy, Poľska, Srbska, Švédska, Belgicka, Chorvátska, Macedónska, Číny, Maďarska, Izraela, Slovinska, Litvy a Lotyšska.

Na našich festivaloch je ľudový umelecký remeselník a jeho tvorba na prvom mieste.

Našou snahou je, aby návštevník mal možnosť naplno vnímať krásu ľudového remesla. Chceme vzdať patričnú úctu ľudovým umeleckým remeselníkom a návštevníkom ukázať krásu a čarovné zákutia života remeselníkov.

Snažíme sa, aby úroveň podujatí bola stále vyššia, v čom nám veľmi pomáha fortieľ a úroveň všetkých zúčastnených remeselníkov. Naše poďakovanie patrí aj zodpovedným pracovníkom mestských a obecných úradov za ich obetavú a nezištnú spoluprácu.Je pre nás cťou, že v roku 2018 prevzalo záštitu nad našim medzinárodným projektom Združenie miest a obcí Slovenska.

Autor: Miloš KUNKEL, predseda o. z. Tradičné ľudové umelecké remeslá


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.08.2018
Prešov zažije sviatok dráhovej cyklistiky s medzinárodnou účasťou
Velodróm Prešov bude v stredu 29. augusta strediskom veľkých pretekov s medzinárodnou účasťou pod záštitou primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej. Po prvýkrát v 29-ročnej histórii odštartuje Grand Prix mesta Prešov.
viac
17.09.2020
Základné školy sa môžu zapojiť do projektu „Hovorme o jedle“
Základné školy sa už od 16. septembra 2020 budú môcť zaregistrovať a realizovať aktivity VIII. ročníka HOVORME O JEDLE.
viac
05.10.2020
Spoznaj oblasti neziskového sektora na Slovensku: Dobrovoľníctvo
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti prináša krátke kapitoly o všeobecne prospešných oblastiach neziskového sektora na Slovensku, ktoré zadefinoval Zákon o registri sa zameraním na dobrovoľníctvo.
viac
08.12.2020
Prvý podpredseda ZMOS na online diskusii k športu
Prvý podpredseda ZMOS Radomír Brtáň sa zúčastnil online diskusie k športu a aktívnemu tráveniu voľného času v mestách a obciach, ktoré sa uskutočnilo v rámci projektu „Active Local Europe“ realizovaného belgickým mestom Leuven a ďalšími partnermi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %