Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.01.2019 10:13

Lyžovať sa dá už aj z Lomnického sedla


Ilustračná snímka, zdroj. www.vt.sk


Keďže je v slovenských veľhorách bohatá nádielka prírodného snehu, záujemcovia môžu od soboty lyžovať premiérovo už aj z Lomnického sedla. Na 1240 metrov dlhej zjazdovke v Lomnickom sedle je aktuálne 150 centimetrov snehu a podmienky na lyžovanie sú veľmi dobré.


Z výšky 2190 metrov nad morom je tak pre lyžiarov k dispozícii spolu 5,5 kilometra dlhá trať až do Tatranskej Lomnice. „Otvorené sú aj zjazdovky zo Skalnatého plesa – Esíčka, Generál, Čučoriedky Východ, Čučoriedky Západ a Štart Západ,“ informovala Jana Pisarčíková z Tatry mountain resorts. Ako povedal vedúci lyžiarskych tratí a zasnežovania Ján Kozubík, upraviť sedlo tak, aby sa na ňom dalo lyžovať, sa podarilo presne mesiac od samotného štartu sezóny na umelom snehu. "Zjazdovka z Lomnického sedla je vo veľmi dobrom stave, do karát nám tento rok hralo aj počasie," doplnil.       

Pisarčíková pokračovala, že ľudia, ktorí sa venujú úprave a zasnežovaniu Lomnického sedla, sa vždy snažia zachovať čo najviac prírodného snehu. Zjazdovka je podľa nej špecifická a rovnako aj jej úprava. "V exponovanom teréne je miestami sklon viac ako 40 stupňov. Ratrak teda musia vždy ukotviť na kotviaci bod. Toto vozidlo sa pri nočnej úprave navíja vyše kilometrovým lanom o kotviaci bod a postupne sa vyťahuje po zjazdovke," priblížila.       

Ide o najvyššie položenú a najstrmšiu zjazdovku na Slovensku. "Najskorší dátum v histórii, kedy sa Lomnické sedlo otváralo, bol 20. november v osemdesiatych rokoch. Jeho sprevádzkovaním sa teda v sobotu skompletizuje počet otvorených zjazdoviek v lyžiarskom stredisku v Tatranskej Lomnici," dodala s tým, že je na nich od 50 do 150 centimetrov snehu.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2016
Prvá lyžovačka bude na Štrbskom Plese už v sobotu 26. novembra
Na Štrbskom Plese v sobotu 26. novembra odštartujú lyžiarsku sezónu. Hoci to podľa počasia aktuálne vyzerá v Tatrách na jarnú lyžovačku, Tatranci ako prví ponúkajú lyžiarom testovanie snehu.
viac
06.12.2017
Lyžovačku v Lomnickom sedle si lyžiari tento rok užijú skôr
Vo Vysokých Tatrách v posledných dňoch napadlo dostatok prírodného snehu, a preto si už od soboty 9. decembra užijú milovníci lyžovania prvú lyžovačku premiérovo z Lomnického sedla.
viac
07.02.2020
Zjazdovku v Lomnickom sedle vďaka nádielke snehu otvoria
Zdanlivo nepriaznivé počasie počas posledných dní prinieslo do Tatier poriadnu nádielku snehu. Pokiaľ sa podmienky nezmenia, v sobotu 8. februára vďaka tomu budú môcť lyžiari prvýkrát v tejto sezóne využiť aj najvyššie položenú zjazdovku na Slovensku z Lomnického sedla.
viac
26.03.2024
Veľká Noc bude v znamení lyžovačky, tradícií a viacerých podujatí
Veľkonočné sviatky v najvyšších horách na Slovensku budú vyvrcholením sezóny, vďaka dostatočnému množstvu snehu sa dá v Tatranskej Lomnici i na Štrbskom Plese stále lyžovať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %