Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
28.03.2019 09:25

M. Kaliňák: Úspešná budúcnosť samospráv závisí od ich schopnosti spolupracovať


Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS.


O definovaní kritérií pre mestské funkčné regióny a stanovení nástrojov na podporu medziobecnej spolupráce diskutovali v stredu v Žiline účastníci konferencie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).


"Slovensko je typická vidiecka krajina, pretože zo všetkých samospráv tvoria obce 96 percent. Na Slovensku máme 140 miest, z ktorých má 20 menej ako 5000 obyvateľov a iba desať miest má viac ako 50 000 obyvateľov. Úspech a budúcnosť samospráv závisí od toho, do akej miery dokážu spolupracovať. Medziobecná spolupráca je na báze dobrovoľnosti a aj dnešným podujatím chceme zdôrazniť veľký význam, ktorý môžu mať funkčné mestské regióny," povedal hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS Michal Kaliňák.       

Doplnil, že na Slovensku je niekoľko príkladov obcí, ktoré dokázali spolupracovať. "Napríklad v oblasti komunálnych odpadov či energetiky. Ukazuje sa, že to pole je ešte pomerne široké. A je nesmierne dôležité, aby na to samosprávy 'naskočili' čo najskôr. Aby ľudia pocítili, že spolupráca má pre nich osoh ako pre konečných užívateľov výhod," podotkol Kaliňák.       

ZMOS sa podľa jeho predsedu Michala Sýkoru snaží pripravovať projekty na modernizáciu miestnej územnej samosprávy. "Nie je nám jedno, v akých podmienkach vykonávame činnosť a chceme ju vylepšovať. Chceme aj sami dovnútra riešiť problémy, ako je spájanie niektorých činností. Najmä v malých obciach, ale aj v meste a okolí. Aby to bolo súžitie miest ako lídrov prirodzeného regiónu a okolitých obcí," uviedol Sýkora.       

"Malé obce majú stále problém s finančnými prostriedkami, pretože je menej obyvateľov, menej podielových daní. Takže hľadáme riešenie, ktoré bude efektívnejšie, aby samospráva nestratila svoju identitu a neodišla ani z malých obcí. Aby tam vždy bol volený predstaviteľ, zodpovedný spolu s poslancami za život v tej-ktorej obci či meste," uzavrel Sýkora. ZMOS-

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2018
M. Sýkora: Chorvátskej samospráve môžeme pomôcť so skúsenosťami pri vstupe do EÚ
Spolupráca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) so Združením obcí Chorvátska vytvára priestor na výmenu vzájomných skúseností a zvýšenie významu samospráv v oboch krajinách.
viac
12.04.2019
VÚB je už štvrtý rok finančným partnerom ZMOS
VÚB a Združenie miest a obcí Slovenska podpísali Zmluvu o spolupráci a partnerstve, ktorá potvrdzuje záujem banky o ešte užšiu spoluprácu so samosprávami a jej smerovanie na ďalšie zintenzívnenie a rozšírenie spolupráce s mestami, obcami a ich organizáciami pri financovaní a poskytovaní ďalších bank
viac
03.05.2021
Obec by privítala viac spolupráce v oblasti sociálnej ekonomiky
Starostka Miroslava Szitová v relácii SAMOSPRÁVA TU A TERAZ hovorila s Michalom Kaliňákom o problematike sociálnych podnikov i medziobecnej spolupráci.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %