Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
02.09.2019 09:15

M. Lubyová: Príspevok na obedy vnímame pozitívne, je to integračné opatrenie


Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová. Snímka zdroj: minedu


Príspevok na obedy, ktorý bude od začiatku septembra platiť aj pre všetkých žiakov základných škôl, vníma rezort školstva pozitívne, pretože ide o opatrenie, ktoré je integračné a pomôže najmä ľuďom zo sociálne znevýhodneného prostredia.


V rozhovore pred začiatkom školského roka 2019/2020 to uviedla ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS).       

Podľa rezortu školstva sa týmto opatrením výrazne šetria aj výdavky rodičov, najmä vo viacpočetných rodinách. V minulosti si množstvo detí nemohlo dovoliť chodiť v škole na obed, tvrdí Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.       

Agenda poskytovania príspevku na obedy spadá do kompetencie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Napriek tomu rezort školstva upozorňuje na stále platnú legislatívu v tejto oblasti. "Podľa školského zákona totiž podmienky platby v školskej jedálni a výšku príspevku za režijné náklady určuje zriaďovateľ, teda obec alebo samosprávny kraj, a to všeobecne záväzným nariadením," uviedol rezort školstva. Ak zriaďovateľ zariadenia školského stravovania určí výšku režijných nákladov, zákonný zástupca aj naďalej prispieva na ich úhradu. O výške príspevku rozhoduje zriaďovateľ, čiže konkrétna obec alebo samosprávny kraj.       

V rámci obedov zadarmo štát prostredníctvom rezortu práce poskytuje dotáciu na nákup potravín, z ktorých sa pripravuje jedlo pre žiakov a zriaďovatelia v zmysle platnej legislatívy hradia vzniknuté režijné náklady, ktoré s prípravou jedla súvisia. "V konečnom dôsledku sú tak zadarmo všetky potravinové zložky obeda, no zriaďovateľ má právo určiť výšku úhrady výdavkov na jeho prípravu," doplnil rezort školstva.

Po obedoch zadarmo, na ktoré majú od 1. januára nárok deti v materských školách, budú od 1. septembra dostávať bezplatnú stravu aj žiaci základných škôl. Od začiatku školského roka tak každý žiak bude dostávať denne na stravu 1,2 eura.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2018
Obedy pre školákov zadarmo by mali byť od 1. januára 2019
Obedy pre všetkých žiakov základných škôl a posledných ročníkov materských škôl by mali byť zadarmo od 1. januára 2019. Uviedol to v utorok počas tlačovej konferencie predseda strany Smer-SD Robert Fico.
viac
16.09.2018
Školy budú nahlasovať údaje o žiakoch už len elektronicky
Zníženie byrokracie a adresnejšie financovanie škôl a školských zariadení. To je cieľom zberu štatistických údajov zo škôl prostredníctvom Rezortného informačného systému (RIS). Podľa zákona totiž budú školy údaje o počte žiakov či zamestnancov zasielať od septembra 2018 elektronicky.
viac
10.02.2020
M. Lubyová s OZ PŠaV podpísali vzorový pracovný poriadok pre pedagógov
Pracovný poriadok pre pedagogických a ostatných zamestnancov škôl a školských zariadení prešiel obnovou, zapracované boli doň viaceré zmeny. Ide napríklad o socio-patologické javy, s ktorými sa môžu pedagógovia na školách stretnúť.
viac
21.09.2020
ZMOS doručil rezortu školstva zásadné pripomienky k novele zákona
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu školstva viacero zásadných pripomienok, ktorými vstúpilo do tvorby novely zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %