Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.04.2018 11:06

Magickú hranicu 6 miliónov kilogramov vyzbieraného elektroodpadu sme prekonali


Ilustračná snímka


Organizácia zodpovednosti výrobcov pre elektrozariadenia, batérie a akumulátory ASEKOL SK vyzbierala v roku 2017 viac ako 6,3 milióna kilogramov elektroodpadu a 193 tisíc kilogramov použitých prenosných batérií a akumulátorov, čo je o 10 % viac, ako v roku 2016.


ASEKOL SK tak splnil pre svojich klientov, ktorými sú výrobcovia a dovozcovia elektrozariadení, batérií a akumulátorov ciele zberu a recyklácie stanovené  legislatívou.

Najviac zbieranými elektrozariadeniami boli televízory (1,6 mil. kg), veľké domáce spotrebiče (1,3 mil. kg) a chladničky (1,2 mil. kg). Cieľ zberu dosiahol takmer 57 % z priemerného množstva elektrozariadení uvedeného na trh v predchádzajúcich troch rokoch.

„Sme veľmi radi, že si Slováci už zvykli pri kúpe nových veľkých spotrebičov odovzdať tie staré priamo v predajni, alebo ich zaniesť na zberný dvor. Dôležitou misiou je pre nás teraz zlepšiť zbery v kategóriách, ktorých zber je najnáročnejší - to sú napríklad malé domáce spotrebiče, ako mixéry, fény, hračky, ale i mobilné telefóny, počítačové myši a iná drobná elektronika z domácností. S takýmito zariadeniami sa občanom častokrát nechce chodiť na zberné dvory. Preto, aby tieto zariadenia neskončili v zmesovom odpade a aby sa dostali do procesu recyklácie, budujeme sieť špeciálnych červeno – bielych kontajnerov, ktoré sú umiestnené v blízkosti občanov. V súčasnosti sme ich rozmiestnili už v 5 meste“, uviedol Ronald Blaho, konateľ ASEKOL SK.

Samostatný zber elektrozariadení, batérií a akumulátorov, ktorým skončila životnosť je veľmi dôležitý a potrebný, pretože len tak je možné staré elektrozariadenia a batérie recyklovať a zabrániť, aby sa nestali zdrojom znečistenia prírody.

Zber elektroodpadu a použitých batérií a akumulátorov je financovaný z príspevkov výrobcov, ktorí na trh uvádzajú elektrospotrebiče, čiže elektrické zariadenia a batérie a akumulátory. Na výrobcov sa podľa zákona o odpadoch (79/2015 Z. z. o odpadoch) vzťahuje princíp rozšírenej zodpovednosti, to znamená, že výrobcovia sú zodpovední za nakladanie s  výrobkami z ich produkcie i po skončení ich životného cyklu, teda vo fáze elektroodpadu, či použitých batérií a akumulátorov. Výrobcovia elektrozariadení, batérií a akumulátorov majú povinnosť zabezpečiť plnenie stanovených cieľov zberu, zhodnotenia a recyklácie, ktoré sa každoročne zvyšujú.

Autor: (ts-Mgr. Silvia Sekáčová, obchodná a marketingová manažérka ASEKOL SK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2016
Trnava má nové červeno-biele kontajnery na zber malých elektrospotrebičov
V Trnave slávnostne predstavili novinku na Slovensku. Červeno-biele kontajnery, ktoré budú slúžiť občanom na zber veľmi malého elektroodpadu, ako i prenosných batérií a akumulátorov.
viac
20.04.2017
Elektrospotrebiče alebo batérie rozhodne nepatria do zmiešaného odpadu
Televízory, počítače, telefóny či práčky, ktorých obmena sa v posledných desaťročiach evidentne zrýchlila, nepatria do zmiešaného komunálneho odpadu, o triedenom ani nehovoriac. Rovnako ani batérie a opotrebované baterky.
viac
24.08.2019
21 nových červeno-bielych kontajnerov na drobný elektroodpad
Sieť červeno-bielych kontajnerov na zber drobného elektroodpadu sa tento rok rozrástla o krajské mesto Trenčín a sedem obcí v okolí Trnavy. Celkovo je už na Slovensku rozmiestených 84 červeno-bielych kontajnerov.
viac
19.02.2020
Orange podporia v recyklácii elektroodpadu aj deti
K dlhodobej ekologickej iniciatíve Orangeu v zbere nepotrebných mobilov sa pridávajú žiaci materských, základných a stredných škôl, ktorým budúcnosť našej planéty a životné prostredie nie sú ľahostajné.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %