Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
11.07.2016 10:24

Magistrátu sa darí mesto finančne ozdravovať popri miliónových investíciách


Ilustračná snímka: (int.).


Ak v rebríčku hospodárenia slovenských miest podľa inštitútu INEKO patrilo horehronskej metropole v rokoch 2010 až 2014 miesto v prvej desiatke najzadlženejších miest na Slovensku, nové vedenie samosprávy začalo nelichotivú štatistiku meniť hneď od začiatku svojho pôsobenia.


Situáciu konštatoval v súvislosti so schváleným záverečným účtom mesta za rok 2015 primátor Brezna Tomáš Abel.

"Ku koncu roka 2014 bol dlh mesta vo výške 37,50 % bežných príjmov predchádzajúceho roka. Na konci roka 2015 prestavoval už len 28,46 %. Vo vyjadrení dlhu na jedného obyvateľa išlo o zníženie zo 189 eur na 161 eur. To všetko sa v Brezne podarilo pri objeme investícií vo výške osem miliónov eur, vrátane tých neplánovaných," vysvetlila viceprimátorka Petra Dzurmanová.      

Ako predstavitelia magistrátu zdôraznili, po voľbách v roku 2014 prebrali mesto, ktorého hospodárenie sa dlhodobo vyznačovalo vysokou zadlženosťou a úverovým zaťažením. Už v prvom roku volebného obdobia však vykonali racionalizačné opatrenia, vďaka ktorým Brezno vlani hospodárilo so zostatkom finančných prostriedkov vo výške takmer 446 000 eur.      

"Konkrétne zníženie počtu pracovníkov a refinancovanie úverov priniesli úsporu na mestskom úrade vo výške viac ako 158 000 eur. V mestom zriadenej spoločnosti Lesy mesta Brezno sa dosiahli úspory vo výške 68 000 eur. Zlúčenie príspevkových organizácií z mestskej pokladnice ušetrilo ďalších 152 000 eur. Napokon pozitívny vplyv na rozpočet malo tiež vypovedanie nevýhodných zmlúv," priblížila ďalej Dzurmanová.      

"Teší ma hospodárenie mestských lesov, rovnako ako aktivita našich technických služieb. Okrem toho sa nám konečne podarilo zbaviť neinvestičného dodávateľského úveru, ktorý sme v minulom roku splatili," zhodnotila hlavná kontrolórka Ingrid Konečná Veverková.      

Úspora finančných prostriedkov mohla byť ešte výraznejšia, mesto však zrealizovalo niekoľko neplánovaných investičných akcií a súčasne investovalo do modernizácie zariadení a mechanizmov pre Technické služby Brezno. Podľa magistrátu sa tým skvalitnili služby poskytované občanom, ktoré sú pre samosprávu vo vlastnej réžii navyše lacnejšie. Technickým službám sa zároveň podarilo naštartovať podnikateľskú činnosť.      

"Ukázalo sa, že opatrenia mali svoj zmysel a ďakujem všetkým, ktorí ich podporili, hoci neboli vždy príjemné. Na budúci rok očakávam ešte lepší výsledok hospodárenia, vďaka ktorému budeme môcť uspokojiť ďalšie požiadavky našich občanov," reagoval Abel s tým, že hospodárenie mesta je opäť nastavené ako proinvestičné.      

V minulom roku medzi najvýznamnejšie z investičných akcií v Brezne patril projekt kanalizácie na Vrchdolinke, rekonštrukcia židovskej synagógy či Základnej školy K. Rapoša. V tomto roku majú prevládať najmä investície do mestských budov, rozvoja cestovného ruchu a voľnočasových aktivít, ako aj do neustáleho skvalitňovania služieb poskytovaných občanom.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.12.2016
Primátor Choma radikálne znížil dlh mesta Žilina
Primátorovi Igorovi Chomovi sa po náročných rokovaniach so štátom podarilo vysporiadať záväzok spojený s vybudovaním obytného súboru v Krasňanoch, ktorý odkúpi spoločnosť MH Invest II, s.r.o., patriaca pod Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky.
viac
27.02.2017
Šaľa vyčlenila 5000 eur na projekty, ktoré navrhnú samotní občania
Mestské zastupiteľstvo v Šali schválilo pre rok 2017 výdavky vo výške 5000 eur na projekty, ktoré si spracujú samotní obyvatelia mesta. Svoje návrhy môžu skupiny obyvateľov i jednotlivci doručiť buď prostredníctvom pošty, alebo do podateľne  Mestského úradu v Šali do konca mája tohto roka.
viac
19.05.2020
Hriňová čaká výpadky príjmov z podielových daní viac ako 292 000 eur
Výpadok príjmov z podielových daní vo výške viac ako 292 000 eur očakáva v tomto roku samospráva podpolianskeho mesta Hriňová.
viac
29.12.2020
NSK plánuje na budúci rok preinvestovať desiatky miliónov eur
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje v roku 2021 investície do viacerých oblastí. Aj napriek tomu, že pre pandémiu ochorenia COVID-19 očakáva výpadok príjmov, na investičné akcie vyčlenil desiatky miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %