Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
09.09.2019 12:05

Majster Slovenska v orbe jednoradličným pluhom obhájil svoj titul aj tento rok


Snímka Ľubomír Žila


V súčasnosti už orať koňmi dokáže len málo ľudí. A tých, ktorí by si v tejto oblasti trúfli i súťažiť, je ešte menej. Minuloročný víťaz Majstrovstiev Slovenska v orbe konskými dvojzáprahmi jednoradličným pluhom, Martin Veterník z Príboviec, obhájil svoj titul aj tento rok.


Našťastie, pár skúsených oráčov ešte na Slovensku máme a svoj fortieľ prišli predviesť na majstrovstvá, ktoré sa konali 7. septembra 2019 v Hruboňove časť Šuľany, okres Nitra. Na majstrovstvách súťažilo až dvanásť dvojzáprahov. Porota posudzovala niekoľko kritérií. Kvalitatívnych bolo desať a dve boli zamerané skôr na dojem z ustrojenia záprahu. Martin Veterník sa zúčastnil na súťaži zo svojim pomocníkom, Jozefom Veterníkom, a samozrejme s kobylou Libra a koňom Steiger Vulkan.

Už druhý ročník majstrovstiev organizovali obec Hruboňovo, Poľnohospodárske družstvo DEVIO Nové Sady, Poľovnícke združenie TOPOLINA Šurianky-Hruboňovo a Zväz chovateľov koní na Slovensku.

Autor: Ľubomír Žila


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2018
Víťazmi Majstrovstiev SR v hasičskom športe sa stali hasiči z Popradu
Družstvo z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (OR HaZZ) v Poprade zvíťazilo v celkovom bodovaní 46. ročníka Majstrovstiev Slovenskej republiky v hasičskom športe, ktoré sa začali v utorok (9.10.) v Dubnici nad Váhom a v stredu vyvrcholili v areáli OR HaZZ v Martine.
viac
16.07.2021
Martinčania najazdili na bicykli do práce 132 710 kilometrov
Martinčania najazdili počas júna v rámci súťaže Do práce na bicykli celkovo 132.710 kilometrov. Mestu sa tak podľa hovorkyne Zuzany Kalmanovej podarilo obhájiť prvenstvo z minulých ročníkov.
viac
18.06.2022
Víťazstvo v hlasovaní za obnovu svojej pamiatky vybojovali v Kolárove
Takmer 25-tisíc Slovákov a Sloveniek poslalo svoj hlas v rámci iniciatívy Poklady Slovenska, ktorá sa už 13 rokov stará o osvetu a obnovu historického dedičstva na našom území. Víťaznou pamiatkou sa stal unikátny lodný mlyn v Kolárove.
viac
22.08.2022
Hostili slovenský šampionát vo vykladacom scrabblee
V tejto slovnej kombinačnej hre sa v sobotu 20. augusta 2022 súťažilo v Liptovskom Hrádku v priestoroch Strednej odbornej školy elektrotechnickej.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %