Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
31.07.2018 07:27

Malí dobrodruhovia môžu v Rákociho paláci objaviť miesta, kde ešte nikto nebol


Ilustračná snímka


V minulosti bol vraj Šarišský hrad s Rákociho palácom prepojený tajnou širokou chodbou. Či je táto povesť pravdivá sa môžu deti presvedčiť v Krajskom múzeu v Prešove už tento štvrtok 2. augusta. Treba si priniesť baterky, vhodnú obuv a odhodlanie spoznávať tajné zákutia múzea.


V Rákociho paláci v Prešove môžu deti objaviť miesta, kde verejnosť zatiaľ nemá prístup. Počas podujatia nahliadnu do pivnice, kde ešte žiadny návštevník múzea nevkročil. Uvidia dokonca aj tajné schodiská.

„Tajné schodiská naozaj existujú. Doteraz vieme o dvoch, ktoré pôvodne slúžili predovšetkým pre služobníctvo, ale aj ako možný únikový východ v prípade nebezpečenstva“ hovorí historik JUDr. Mgr. Jozef Kušnír, zástupca riaditeľky Krajského múzea v Prešove.

Podujatie Malý dobrodruh je súčasťou cyklu akcií Netradičné prázdniny v múzeu, v rámci ktorých deti spoznávajú tajomstvá múzea.

„Našim zámerom je prostredníctvom zábavno-vzdelávacích podujatí upútať najmä mladých ľudí a deti a vzbudiť v nich záujem o históriu, umenie, tradície a kultúrne bohatstvo, ktoré v regióne máme“ hovorí Kušnír.

Na v poradí už štvrtý tohtoročný denný tábor sa treba nahlásiť vopred. Jeden vstup bude v dopoludňajších hodinách o desiatej a druhý o 13-tej popoludní.

„Veríme, že pri spoznávaní histórie cestou vlastného zážitku sa deti dobre zabavia a odnesú si nezabudnuteľný letný zážitok“ dodáva Kušnír.

Obidva vstupy budú pod vedením odborných pracovníkov a lektorov. Počet miest je limitovaný.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956.  Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou  pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku  Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou múzea je expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku ako aj živé archeologické múzeum v prírode v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je u nás jediné svojho druhu. Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábik zo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

Autor: (kmp)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2018
V Rákociho paláci ožije prvé vysielanie Prešovského rozhlasu
V Krajskom múzeum v Prešove si pripomenú 80. výročie rozhlasového vysielania z Prešova. Novú výstavu sprístupnia v Rákociho paláci vo štvrtok 15. novembra. Vystavené exponáty dokumentujú činnosť Slovenského rozhlasu v rokoch 1938 až 1944.
viac
06.05.2019
V Rákociho paláci oslávili sviatok svätého Floriána
Krajské múzeum v Prešove oslávilo Deň hasičov. Ten pripadá každý rok na sviatok svätého Floriána, ktorý sme si pripomenuli v sobotu 4 mája. K sprievodným podujatiam patrila aj špeciálna prednáška Sv. Florián - patrón hasičov a hasenie ohňa v minulosti.
viac
20.06.2019
V Rákociho paláci objavíte kabinet kuriozít
Krajské múzeum v Prešove predstaví návštevníkom unikátny kabinet kuriozít. Na svoje si prídu najmä zberatelia raritných predmetov. Cieľom výstavy je prekvapiť diváka a zároveň mu ukázať artefakty, ktoré nebývajú bežne vystavené.
viac
30.10.2019
V Rákociho paláci odkryjú tajomstvá uchované v kronikách
Krajské múzeum v Prešove predstaví svojim návštevníkom novú výstavu pod názvom Tajomstvá uchované v kronikách. Nadšenci histórie tu môžu objaviť vzácne exempláre, ktoré patria medzi dôležité písomné pramene našej histórie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %