Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.10.2019 01:10

Materské školy po zavedení povinného predprimárneho vzdelávania


Ilustračná snímka (tasr)


Vydavateľstvo JurisDat Bratislava uvádza na trh 20. ročenku určenú pre riaditeľov a zriaďovateľov materských škôl.


V publikácii sa mapuje právny stav po schválení zákona o povinnom predprimárnom vzdelávaní (zákon č. 209/2019 Z. z.), ktorým sa novelizoval zákon č. 245/2008 Z. z. o sústave základných a stredných škôl (školský zákon) v znení neskorších predpisov. Týmto zákonom bol novelizovaný tiež zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve v znení neskorších predpisov (najmä zmeny kompetencií riaditeľov a zriaďovateľov materských škôl po zavedení povinného predprimárneho vzdelávania) a tiež zákon č. 597/2003 Z. z. o financovaní škôl a školských zariadení (novelou sú upravené o. i. aj podmienky financovania povinného predprimárneho vzdelávania). V súvislosti so zmenami v predprimárnom vzdelávaní bol novelizovaný aj zákon č. 278/1993 Z. z. (o správe majetku štátu), ktorým sa umožňuje prevod majetku štátu nielen na obce, ale aj na nimi zriadené organizácie a zákon č. 600/2003 Z. z. (o prídavku na dieťa). Jednou z ťažiskových je kapitola obsahujúca porovnávaciu štúdiu súčasnej legislatívy s legislatívnymi úpravami po zavedení povinného predprimárneho vzdelávania. V samostatnej časti sa upozorňuje na nedostatky v legislatívnych úpravách, ktoré znemožnia obciam plne sa podieľať na zavádzaní povinného predprimárneho vzdelávania. V knihe je uvedený aj výňatok zo stanoviska Generálnej prokuratúry SR ku kompetenciám obcí vo vzťahu k materským školám.

V publikácii sú uvedené právne predpisy týkajúce sa pracovnoprávnych vzťahov a odmeňovania zamestnancov materských škôl, vrátane zmien, ktoré vyplývajú zo zákona č.138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a prehľad zásadných zmien, ktoré sa po 1. 9. 2019 týkajú zamestnancov v regionálnom školstve.

Publikácia (formát A, rozsah 528 strán) je v období príprav na zavedenie povinného predprimárneho vzdelávania základnou a zatiaľ jedinou pracovnou pomôckou pre starostov obcí, v kompetencii ktorých je zriaďovanie materských škôl.

Informácie získate a objednávky zasielajte na e-mail: pv1920@centrum.sk

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2017
Budova bývalej škôlky je nebezpečná
Zástupcovia Bratislavského samosprávneho kraja dnes na mimoriadnom brífingu reagovali na nepravdivé informácie, ktoré zazneli na tlačovej konferencii župných poslancov Rudolfa Kusého a Eduarda Demela ohľadom predaja budovy materskej školy na Znievskej ulici č. 4 v MČ Bratislava – Petržalka.
viac
24.05.2017
Informovanosť mladej generácie je dôležitá
V pondelok sa začali Dni otvorených dverí Ústavu pamäti národa 2017, ktorých partnerom je aj Bratislavský samosprávny kraj. Počas piatich dní sa predovšetkým študenti stredných škôl oboznámia s činnosťou Ústavu pamäti národa a výsledkami práce jeho odborných zamestnancov.
viac
23.04.2020
Poslanci Lamača schválili od januára 2021 novú škôlku na Boroch
V lokalite Bory v rámci katastrálneho územia bratislavského Lamača by mala od 1. januára 2021 fungovať nová materská škola (MŠ).
viac
24.03.2023
V Stupave pokrstili novú krajskú ekopublikáciu - Enviroprogramy
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) vydal publikáciu, ktorá má prispieť k podpore environmentálneho vzdelávania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %