Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
29.04.2016 02:00

Materské školy verzus lesné škôlky bez strechy a stien – ako je to na Slovensku


Lesné materské školy: česko-nemecká inšpirácia a spolupráca. Snímka: http://www.mzp.cz/cz/news_151110_lesni_skolky


V západnej a severnej Európe overená prax, u nás takmer neznáma alternatíva výchovy a vzdelávania.


Lesné škôlky v Nemecku a už aj v Česku rozvíjajú to, čo dnešným deťom čoraz viac chýba – vzťah k prírode. Na Slovensku ich je zatiaľ len 15, no časom by mohli aspoň malým kúskom prispieť k riešeniu nedostatočných kapacít tradičných materských škôl.

Stále viac sa u detí objavujú poruchy pozornosti, sú zhoršené ich vôľové schopnosti, narastá agresivita, veľa sa hovorí aj o detskej obezite a chorobách s ňou súvisiacich. Kritici nezdravej životosprávy pri hľadaní príčin často spomínajú nedostatočnosť pohybových aktivít a málo pobytu vonku. Deti čoraz viac sedia pred televíziou, pri počítači alebo s videohrami, vo všeobecnosti trávia čas v prírodnom prostredí oveľa menej ako ich rodičia v ich veku. Rýchly životný štýl ich rodičom nedovoľuje, aby zabezpečili svojim deťom pobyt v prírode tak ako by chceli. V tomto smere sú lesné detské kluby dobrou alternatívou ako potrebný pobyt vonku nahradiť.

Alternatívne spôsoby výchovy a vzdelávania si čoraz viac razia cestu popri tradičných. Rodičia, ktorí pokladajú pestovanie vzťahu k prírode u ich potomkov za dôležitú súčasť života ich detí môžu v Škandinávii, Nemecku a Česku prihlásiť svoje dieťa do lesnej materskej škôlky . V Nemecku a Škandinávii sú oficiálne zaradené do siete výchovno-vzdelávacích zariadení – teda sú z časti dotované aj štátom. Na Slovensku ich existuje niekoľko, no zatiaľ sa o nich vie len málo.

Lesná škôlka je typ ekoškôlky a drží sa myšlienky „vonku za každého počasia“ v prírodnom prostredí, čo sa môže zdať niektorým rodičom extrémne. No autori nápadu tvrdia, že počasie nikdy nie je zlé, zlé môže byť len oblečenie. Navyše, väčšina z týchto škôlok má svoje zázemie, ktoré využíva v čase najväčšej nepriazne počasia alebo keď si deti potrebujú oddýchnuť. V Českej republike by sme v súčasnosti mohli nájsť 120 lesných škôlok (oficiálne sa nazývajú detské lesné kluby, nemožno ich nazývať materskými školami, nepatria totižto do siete škôl patriace oficiálne pod ministerstvo školstva) a záujem o ne stále stúpa. Prvé LMŠ vznikli už v 50-tych rokoch 20. Storočia vo Švédsku a v 60-tych rokoch sa rozšírili do Nemecka. Súvislá pedagogická koncepcia ktorej sa držia doteraz všetky lesné materské školy vznikla až v 90. rokoch. V Nemecku je registrovaných už vyše tisíc lesných materských škôl a ich počet stále stúpa.

Deti sú zdravšie

Ako uviedla pre televíziu ČT Kateřina Jančaříková, vedúca centra enviromentálneho vzdelávania Pedagogickej fakulty Karlovej univerzity podľa najnovších výskumov sú benefitmi pre deti z lesných škôlok vyššia schopnosť koncentrácie, rozvinutejšia hrubá motorika a kreativita. Porovnávala sa aj pripravenosť detí na školskú dochádzku, kde tieto deti obstáli tak isto lepšie ako ich rovesníci z tradičných škôlok, ktoré mali viacej problémov pri prechode na ZŠ. Preukázala sa u nich väčšia húževnatosť, vytrvalosť. Ďalšou oblasťou výskumu bola chorľavosť detí, kde lesní predškoláci tiež obstáli veľmi dobre, ako by sa dalo očakávať vyskytuje sa u nich menej ochorení. Majú tiež lepšie sociálne chovanie, lepšie spolu vychádzajú, sú menej konfliktní. Všeobecne sa lesné materské školy vytýkal nedostatočný rozvoj jemnej motoriky, čo sa podľa Jančaříkovej tiež nedokázalo.

Autor: Ivana Geršiová


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2016
Lesné škôlky v Česku takmer zničil sporný zákon
Veľkou témou diskusií o lesných škôlkach sú hygienické normy. České lesné materské školy (LMŠ) ich vzhľadom na svoju koncepciu nespĺňajú. Zákon hovorí, že v priestoroch materskej školy by mala byť 1 toaleta a 1 umývadlo na 5 detí.
viac
28.04.2016
Materské školy verzus škôlky bez strechy– v Nemecku je 1200 lesných škôlok
Ukazuje sa, že u nemeckých rodičov je tento typ predškolského zariadenia čoraz viac v kurze. Nemci ich zriaďujú v dvoch základných formách – ako triedu v bežnej materskej škole alebo ako samostatné zariadenie.
viac
29.04.2020
Pre deti zdravotníkov otvoria v Považskej Bystrici materskú školu
Zdravotnícki pracovníci Nemocnice s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici nebudú musieť od pondelka (4. 5.) zostať doma so svojimi maloletými deťmi, ale môžu sa opäť zapojiť do práce. Mesto pre ich deti otvorí jednu materskú školu.
viac
09.05.2020
Pre deti rodičov z prvej línie už fungujú v BBSK dve škôlky
Po službe opatrovania detí priamo v domácnostiach pomáha Banskobystrický samosprávny kraj aj pri otváraní škôlok pre deti zdravotníckeho personálu a záchranných zložiek. V Banskej Bystrici už takto fungujú dve súkromné zariadenia, župa oslovila s ponukou spolupráce aj mestá a obce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %