Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
15.09.2018 12:17

Matica Slovenská vystaví svadobné kroje slovenského folklóru


Ilustračná snímka.


Matica slovenská (MS) predstaví svadobné kroje zo svojej šatnice na výstave s názvom "Čo to za veselie", inšpirovanej svadobnou ľudovou piesňou s rovnomenným názvom.


Výstavu otvoria v pondelok 17. septembra o 16. hodine v Kultúrnej sále Kriváň vo Vrútkach. Informovala o tom hovorkyňa MS Veronika Matušková.       

"Tradičné ľudové svadobné kroje z rôznych regiónov Slovenska si zaslúžia pozornosť širokej laickej i odbornej verejnosti, preto sme sa rozhodli poukázať na ich rozmanitosť a pestrosť. Výstava bude pozostávať z fotografií svadobných ľudových krojov s prezentáciou 16 párov svadobných a deviatich sviatočných ľudových krojov," vysvetlila vedúca Šatnice Matice slovenskej a kurátorka výstavy Milada Špalková.       

"Výstava, ktorá potrvá do 26. septembra, bude prístupná širokej verejnosti, teda pre deti, mládež, dospelých aj seniorov. Pre nich sú určené aj sprievodné aktivity ako tvorivé dielne a kultúrny program zameraný na folklór," dodala Matušková.       

Výstavu otvorí MS v spolupráci s mestom Vrútky, Turčianskym kultúrnym strediskom v Martine a Združením turčianskych muzikantov. Projekt finančne podporili Matica slovenská, Fond na podporu umenia a Žilinský samosprávny kraj.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.03.2017
Výstavu venovali zosnulému etnografovi Jánovi Podolákovi
Výstavu „Valaská kolonizácia ... samostatne a pritom spoločne“ venovali zosnulému etnografovi Jánovi Podolákovi. Výsledkom projektu „Spoločne bez hraníc“ je aj 24 kusov výstavných bannerov, pojednávajúcich o rozmanitých prejavoch valaskej kolonizácie v pohraničných oblastiach Slovenska a ČR.
viac
10.05.2017
Príďte sa zabaviť na Turčiansky majáles
Združenie turčianskych muzikantov ZTUM organizuje dňa 20. mája 2017 v Kultúrnej sále Kriváň vo Vrútkach Turčiansky majáles, realizovaný v rámci projektu „Keď husle zahrajú, nôžky zatancujú...“, ktorý je podporený z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.
viac
04.10.2021
Dom Matice slovenskej predstavuje gajdošské tradície v regióne
Tému gajdošskej tradície Nitry a okolia ako jedného z významných centier gajdošskej kultúry na západnom Slovensku spracováva výstava Gajdošská izba, ktorú vo svojich priestoroch sprístupnil Dom Matice slovenskej (MS) v Nitre.
viac
23.05.2022
ŽSK vydal v spolupráci s Maticou slovenskou knihu Západné Tatry
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) vydal v spolupráci s Maticou slovenskou knihu Západné Tatry. Predstavili ju v nedeľu v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline na podujatí Ovčiarska nedeľa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %