Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
09.05.2016 09:10

Medové špeciality regiónu Gemer-Malohont


Do zostavenia knihy receptov sa môže zapojiť každý, kto pošle svoje odskúšané recepty na špeciality s medom alebo recepty starých mám z rôznych častí regiónu Gemer-Malohont.


Miestna akčná skupina (MAS) Malohont pripravuje knihu, ktorej obsahom budú tradičné i netradičné špeciality s medom.


„Naším cieľom je prostredníctvom zberu receptov a zostavenia knihy prispieť predovšetkým k zachovaniu tradičnej gastronómie tohto regiónu so zameraním na med. Kniha by mala zároveň obsahovať aj netradičné recepty, rôzne rady od včelárov, ako aj kontakty na nich, čím chce MAS pomôcť zviditeľniť ich prácu so včelami i produkciu miestneho zdravého medu a včelieho peľu,“ vysvetlila zámer manažérka MAS Miroslava Vargová.     

Do zostavenia knihy receptov sa podľa nej môže zapojiť každý, kto pošle svoje odskúšané recepty na špeciality s medom alebo recepty starých mám z rôznych častí regiónu Gemer-Malohont. „Môže ísť o zákusky, koláče, hlavné jedlá, predjedlá, nápoje a ďalšie dobroty, v ktorých sa používa med. K receptu je možné pripojiť fotografiu jedla a písomný dokument, odfotený alebo naskenovaný, ktorý dokazuje, že ide o starý recept,“ priblížila Vargová s tým, že môže ísť aj o ručne písaný recept alebo akékoľvek iné fotografie zachytávajúce život so včelami.     

„Vítané sú aj recepty zo starých kníh s regionálnou tematikou alebo zo starých zošitov či rodinných záznamov,“ pokračovala manažérka, podľa ktorej každý, kto sa do prípravy knihy zapojí zaslaním receptu, ju neskôr za odmenu získa. „Ďalšími odmenami budú balíčky včelích produktov od včelárov z regiónu, ktoré bude možné získať napríklad za najviac zaslaných tradičných receptov, najnetradičnejšiu špecialitu alebo najstarší recept, ktorý bude písomne doložený,“ dodala.     

Recepty je možné posielať do 31. júla 2016 na emailovú adresu info@malohont.sk, prípadne poštou na adresu MAS Malohont, Sama Vozára 154, 980 52 Hrachovo. „Recept by mal obsahovať názov špeciality, potrebné suroviny vrátane uvedenia množstva, postup aj s dĺžkou varenia či pečenia a aspoň odhadom aj počet porcií. Potrebné sú tiež kontaktné údaje odosielateľa,“ zakončila manažérka.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2016
Vedecká konferencia venovaná kultúrnemu dedičstvu Gemera/Malohontu
Kultúrnemu dedičstvu Gemera a Malohontu a jeho sprístupňovaniu bola venovaná vedecká konferencia, ktorá sa konala 2. decembra v priestoroch Osvetového centra vyšehradskej kultúry v Jelšave v okrese Revúca.
viac
15.06.2022
Gemer a Malohont po získaní značky Európske dedičstvo dúfajú v nárast turistiky
Získanie značky Európske dedičstvo (European Heritage Label) pre 12 gotických kostolov so stredovekou sakrálnou architektúrou v Gemersko-malohontskom regióne je šancou dostať viac do povedomia túto kultúrno-historickú oblasť na Slovensku a jej kultúrne dedičstvo a zvýšiť tam turistický ruch.
viac
02.03.2023
Fresky v gotických kostoloch Gemera-Malohontu priblíži verejnosti séria podujatí
Nástenné maľby v gotických kostoloch regiónu Gemer-Malohont, ktoré vlani získali titul Značka Európske dedičstvo, budú v tomto roku predmetom série podujatí v rámci tematického programu Rok nástennej maľby.
viac
16.03.2024
Gotické kostoly v regióne Gemer-Malohont prezentuje nová webstránka
Stredoveké kostoly v regióne Gemer-Malohont, ktoré v roku 2022 získali Značku Európske Dedičstvo, dostali svoju webovú stránku. Verejnosť v online prostredí nájde zdigitalizované gotické fresky staré až 700 rokov, ako aj informácie o jednotlivých kostoloch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %