Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.06.2019 11:45

Medzinárodné letecké dni SIAF budú už prvý augustový víkend


www.siaf.sk


Medzinárodné letecké dn SIAF sa tento rok uskutočnia takmer o mesiac skôr. Deviaty ročník najväčšej leteckej udalosti na Slovensku nebude ako obvykle v závere letných prázdnin, ale počas prvého augustového víkendu. Organizátori privítajú na Leteckej základni Sliač účastníkov z 13 krajín.


SIAF 2019 bude však aj tento rok o bohatej prezentácii leteckej techniky, statických a dynamických ukážkach i sprievodných atrakciách pre rodiny s deťmi. Vďaka hlavnému programovému partnerovi, Ministerstvu obrany SR, sa na Sliač vráti talianska akrobatická skupina Frecce Tricolori. Vo svojej premiére sa predstaví aj špička sólovej akrobacie - grécky Zeus Demo Team s lietadlom F-16C Block 52+. K talianskym a gréckym účastníkom sa pridajú skúsení francúzski vojenskí piloti, ktorí predvedú majstrovstvo pilotáže na lietadle Alpha Jet. Na svoje letové ukážky sa pripravujú aj Vzdušné sily OS SR a "čerešničkou" leteckých dní bude špeciálne prieskumné lietadlo včasného varovania AWACS.

“Teším sa na návrat Frecce Tricolori a premiéru Francúzov. V roku, keď si pripomíname sté výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika si uctia generála, ktorý pôsobil aj v ich krajinách," uviedol riaditeľ MLD SIAF Hubert Štoksa.       

Keďže sa SIAF presunul na začiatok augusta, čo môže znamenať, že teploty budú vrcholiť, organizátori budú klásť dôraz na dostatočný pitný režim návštevníkov a ovlažovanie letiska. "Opäť pripomíname, že kapacita a priepustnosť ciest je daná. Preto vyzývame ľudí, aby vyšli na SIAF v dostatočnom časovom predstihu," doplnil Štoksa.       

Lístky sa po oba festivalové dni začnú predávať na bránach už od 7.00 h. Letisko sa otvára o 8.00 h. Letový program štartuje tradične o 10.00 h. Organizátori zároveň na Facebooku spúšťajú skupinu "Cestujem na SIAF", kde sa môžu kamaráti, susedia či známi z rovnakých miest vzájomne dohodnúť na zdieľanej jazde autom. Cieľom je necestovať na SIAF v aute sám, ale plnohodnotne ho "naplniť" a využiť.       

„Medzinárodné letecké dni sa snažia byť aj ekologické a ohľaduplné k prírode. V nápojových zónach sa bude čapovať pivo či nealko do zálohovaných pohárov. Každoročne tým znižujeme odpad z leteckých dní takmer o päť ton. Festivalovým štandardom sa všade vo svete stáva žetónový systém. Pri kúpe nápojov bude platiť aj na SIAF-e. Ak návštevníkom v závere dňa nejaké žetóny ostanú, jednoducho si ich pri odchode z letiska zamenia za hotovosť,” pripomína Štoksa.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2016
Na leteckých dňoch predstavia v rámci statických ukážok 85 lietadiel
Okolo 85 lietadiel v rámci statických ukážok a ďalšie desiatky strojov vo vzduchu - to všetko uvidia návštevníci tohtoročných Medzinárodných leteckých dní Slovak International Air Fest (SIAF) 2016. Uskutočnia sa 27. a 28. augusta na Leteckej základni Sliač.
viac
25.07.2018
Letecké dni budú s množstvom historických i najmodernejších strojov
Historické veterány, ale aj najmodernejšia technika budú prítomné na najväčšej leteckej udalosti tohto roku Medzinárodných leteckých dňoch SIAF, ktoré sa uskutočnia na letisku Sliač počas soboty a nedele 1. a 2. septembra.
viac
09.07.2019
Letecké dni SIAF opäť aj s lietadlom so systémom AWACS
Špeciálne prieskumné lietadlo včasného varovania AWACS s charakteristickým radarom v tvare taniera bude jednou z atrakcií medzinárodných leteckých dní SIAF, ktoré budú na Letisku Sliač v dňoch 3. a 4. augusta.
viac
29.05.2021
Do MLD SIAF máme sto dní
Medzinárodné letecké dni SIAF sú už skutočne „predo dvermi“ a za tri mesiace odštartujeme oficiálne víkendový letecký sviatok na leteckej základni Malacky/Kuchyňa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %