Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.06.2018 10:07

Medzinárodný festival lokálnych televízií Zlatý žobrák opäť aj v regiónoch


Zlatý žobrák 2018


Medzinárodný festival lokálnych televízií Zlatý žobrák napíše tohto roku už svoju 24. kapitolu. Jediný festival svojho druhu v Európe ponúkne v termíne 6. – 9. júna bohatý program, ktorý sa odohrá nielen v Košiciach.


Okrem krajskej metropoly si festivalové premietanie užije aj verejnosť v Michalovciach,  Rožňave a Spišskej Novej Vsi. 24. ročník medzinárodného festivalu lokálnych televízií Zlatý žobrák tradične ponúkne pestrú paletu filmov od tvorcov z celého sveta. Prihlásených je 200 filmov od autorov z 50 krajín, najvzdialenejšími sú Čína a India.

„ Vo filmoch jednoznačne prevažuje téma ľudských osudov a problémov. Ak sme doteraz hovorili, že festival prináša filmy z nepoznanej Európy, tak tentokrát sú to už filmy o osudoch ľudí a neznámych miestach z celého sveta. Nie sú to filmy, ktoré môžeme bežne vidieť v kinách a sú svojím spôsobom unikátne. Svedčí o tom tridsiatka vybraných finálových filmov, ktoré sa budú premietať v Kasárňach/Kulturparku. Filmy z vyše 200 prihlásených produkcií vybrala medzinárodná porota prostredníctvom dvoch internetových platforiem.

O víťazných filmoch rozhodne porota v prvých dňoch festivalu,“ hovorí riaditeľka festivalu Eva Děkanovská. Premietania budú v stredu 6. júna od 14.00 hodiny a vo štvrtok, piatok a sobotu od 9.00 hodiny. Vstup na jednotlivé premietania je voľný. Program vyvrcholí v sobotu 9. júna večerným oceňovaním najlepších filmov v košickej Historickej radnici. Hlavným partnerom Zlatého žobráka je v tomto roku Košický samosprávny kraj (KSK).

„Je dôležité, aby sa kutúrno-spoločenské podujatia ako Zlatý žobrák posúvali z Košíc smerom do regiónu. Obzvlášť s prihliadnutím na charakter tohto festivalu, ktorý vyzdvihuje práve špecifickosť lokálnych televízií z celého sveta. Som rád, že vybrané festivalové filmy si budú môcť pozrieť aj diváci v Michalovciach, Rožňave a Spišskej Novej Vsi,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka, ktorý nad festivalom prevzal záštitu.

V spomenutých mestách podporia festival mieste televízie TV Mistral Michalovce, TV Senior Michalovce, TV Rožňava a TV Spišská Nová Ves. *Sprievodný program aj s panelovou diskusiou a premietaním za mrežami* Súčasťou festivalu sú aj sprievodné kultúrne podujatia. V stredu 6. júna  o 18:00 hodine bude v košickom Rodošte vernisáž výstavy malieb Košičanky Zuzany Roškoványiovej s názvom Život je bláznivý karneval. Náruživí filmári môžu v rovnaký deň aboslvovať podnetný workshop “Ako natočiť hraný film s minimálnymi prostriedkami” s víťazom sekcie Mladý autor spred dvoch rokov, Irácnom, Samanom Hosseinpuorom. Práve ten na festival prinesie aj krátke kurdské hrané filmy.

O deň neskôr sa v Kulturparku uskutoční master-class diskusia so slovenským kameramanom Dodom Šimončičom. V piatok zaujme okrem premietania súťažných flmov aj diskusia na aktuálne témy: Nacionalizmus a Občianska spoločnosť a ohrozenie médií. Panelové diskusie povedie známy politológ a president Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov. Debatovať bude s Pavlom Demešom, Eugenom Kordom, Andrejom Bánom, Jozefom Lenčom, Ondrejom Drábikom a Petrom Hunčíkom.

Milovníkov francúzštiny určite zaujme film Každá stena sú dvere, ktorý v pôvodnom znení premietnu v Kine Úsmev. Autorka Elitza Guerguieva vo filme rozvíja procesy boja a disentu, nastoľujúc otázky o význame neúspešných revolúcií.

Už tretíkrát po sebe organizátori zaradili do programu aj kuriózne premietanie v Ústave pre výkon väzby a v Ústave na výkon trestu odňatia slobody na Floriánskej ulici v Košiciach.

Autor: (kosiceregion)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.04.2018
Zmeníme sa my či príroda?
45. ročník festivalu EKOTOPFILM - ENVIROFILM poukazuje na spoločenské zmeny. Medzinárodný festival filmov o trvalo udržateľnom rozvoji Ekotopfilm – Envirofilm 2018 pozýva na svoj jubilejný 45. ročník do Bratislavy a Banskej Bystrice.
viac
22.05.2018
Festival Zlatý oriešok otvoril svoje brány po desiaty raz
Brány festivalu Zázračný oriešok s podtitulom Kniha v rozhlase - rozhlas v knihe sa po desiaty raz otvorili v utorok v Piešťanoch. Do piatka 25. mája prinesú detskému čitateľovi, poslucháčovi a divákovi množstvo zážitkov v podobe stretnutí s tvorcami, výstav či tvorivých dielní.
viac
08.07.2019
V Malatinej vyhlásia miss jahňa
Aktuálny, už 19. ročník Bačovských dní, prináša zaujímavý program. Na medzinárodnom festivale valaskej kultúry sa predstaví viac ako 500 účinkujúcich.
viac
10.08.2019
Festival Cinematik dá priestor čarodejniciam a portugalským filmom
Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany sa bude konať od 10. do 15. septembra. Jeho štrnásty ročník okrem dvoch hlavných súťaží Meeting Point Europe a Cinematik.doc prinesie aj osem nesúťažných sekcií. Viaceré z uvádzaných filmov budú mať na festivale svoju slovenskú premiéru.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %