Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.10.2019 04:45

Mesiac úcty k starším znásobuje význam sociálnej politiky v samospráve


Ilustračná snímka (tasr)


Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti so vstupom do mesiaca, ktorý už tradične patrí úcte starším zdôrazňuje, že starnutie populácie znásobuje význam dlhodobej a udržateľnej sociálnej politiky.


„Mesiac úcty k starším znásobuje význam sociálnej politiky v samospráve,“ hovorí predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger a ďalej zdôrazňuje:„Kým v roku 2005 bolo na Slovensku 916 000 seniorov, podľa aktuálnych dát momentálne máme viac ako milión starobných dôchodcov. V nadchádzajúcom období predpokladáme ďalšie starnutie populácie, na čo musia reflektovať mestá a obce rozsahom a zameraním svojej sociálnej politiky.“ V tejto súvislosti ďalej pripomína: „Samosprávy majú v oblasti sociálnej politiky významné poslanie, ktoré môžeme vidieť v mnohých kompetenciách a zverených úlohách. Preto musíme hľadať kompromis medzi ekonomickou udržateľnosťou a neustálym nárastom odkázaných ľudí.“

Mestá a obce sú nielen najväčší zriaďovatelia škôl a školských zariadení, ale rovnako aj najväčší zriaďovatelia sociálnych zariadení, či už ide o pobytové, alebo ambulantné zariadenia, ale sú aktívne aj v terénnej sociálnej práci a tiež prevádzkujú denné centrá a ďalšie zariadenia využívané seniormi.

Zo Správy o sociálnej situácii obyvateľov v SR za rok 2018 v tejto súvislosti vyplýva, že Opatrovateľskú službu zabezpečuje  a priamo vykonáva 952 poskytovateľov, pričom z tohto počtu je 291 je neverejných poskytovateľov. Celkovo je táto služba zabezpečovaná na úrovni 1243 miest a obcí. V roku 2018 bola opatrovateľská služba v domácnosti poskytovaná celkovo 15 994 fyzickým osobám, z toho obce poskytli túto sociálnu službu 13 187 osobám. Ide o 82 % z celkového počtu prijímateľov opatrovateľskej služby, čo je oproti roku 2017 mierny nárast. K 31. 12. 2018 bolo v SR zriadených obcami, vyššími územnými celkami alebo neverejnými poskytovateľmi sociálnych služieb 1 057 zariadení sociálnych služieb, ktoré poskytli tieto sociálne služby 162 018 klientom 3 361 zamestnancami, na čo celkovo vynaložili takmer 27,4 mil. eur, pričom ich príjmy boli vo výške 23,8 mil. eur. Pri niektorých sociálnych službách dominovali z hľadiska počtu poskytovateľov, ako aj počtu prijímateľov obce. Ide najmä o 222 denných centier, v ktorých obce poskytli sociálnu službu 42 458 klientom (neverejní poskytovatelia mali 133 klientov v 5 denných centrách) a 92 jedální, v ktorých bola poskytnutá strava 21 930 klientom (oproti 22 jedálňam neverejných poskytovateľov s 4 499 klientami), ale aj práčovne, strediská osobnej hygieny, terénna sociálna služba krízovej intervencie a poskytovanie prepravnej služby.

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger na margo mesiaca, ktorý patrí úcte k seniorom vyjadruje presvedčenie, aby „sme prácu pre našich najstarších obyvateľov vnímali aj ako prejav úcty, vďaky a prirodzenej solidarity, keďže v mestách a obciach ľudí odkázaných od sociálnych služieb nevnímame iba ako klientov, ale v prvom rade ľudí spätých so životom v konkrétnom meste, či obci.“

Autor: (ts-ZMOS-Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2016
Začal sa mesiac úcty k starším a spolu s ním prichádza aj obľúbený Seniorfest
Október je mesiac úcty k starším. Hlavné mesto preto pripravilo aj tento rok obľúbený Seniorfest. Bratislavskí seniori sa ešte stále môžu prihlásiť na niektoré podujatia, ktoré sa budú konať počas celého mesiaca október.
viac
09.05.2017
Sociálna politika v trendoch a súvislostiach
Združenie miest a obcí Slovenska sa v rámci Centra sociálneho dialógu II. orientuje aj na sociálnu politiku.
viac
30.10.2019
V Príbovciach seniori zorganizovali výstavu
V rámci „Mesiaca úcty k starším“, zorganizovali členovia Základnej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska v Príbovciach výstavu s názvom „STÁLE SME“, ktorá sa konala 17. 10. 2019 v obecnom dome.
viac
14.10.2020
Opäť je možné elektronické rokovanie zastupiteľstiev
Združenie miest a obcí Slovenska koncom marca predložilo návrh novely zákona o obecnom zriadení na rozšírenie možností rokovania zastupiteľstiev.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %