Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
04.02.2019 09:10

Meštiansky dom č. 55 v Kežmarku obnovia vďaka dotácii


Na snímke budova Múzea meštianskej bytovej kultúry v Kežmarku. Snímka zdroj: (Adriána HUDECOVÁ, tasr).


Meštiansky dom na Hlavnom námestí v Kežmarku obnovia vďaka dotácii z Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Na pondelkovom rokovaní o tom rozhodli poslanci, ktorí Múzeu v Kežmarku schválili príspevok vo výške 204.000 eur.


„Je to naozaj krásny objekt, ktorý sa nachádza v mestskej pamiatkovej rezervácii a využíva sa na expozičné účely, sú tam depozitáre umeleckých zbierkových predmetov, stolárska a konzervátorská dielňa,“ priblížila riaditeľka kežmarského múzea Erika Cintulová.

Dodala, že z tejto dotácie by chceli dokončiť opravu strechy, ktorá je v havarijnom stave. Okrem toho sa ráta s odvlhčením objektu, výmenou okien, dverí, v projekte sú zahrnuté aj sanačné omietky a reštaurátorské práce. „Vlani sme schválili 8000 eur na projektovú dokumentáciu, prostriedky odsúhlasené na pondelkovom zasadnutí sú určené na samotné práce,“ dodala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

Meštiansky dom č. 55 bol postavený už v druhej polovici 15. storočia. Z tohto gotického obdobia sa okrem múrov zachovali vstupný kamenný portál a v zadnej časti prejazdovej chodby lomená klenba. „Tento dom je unikátny tým, že predstavoval tzv. mázhauzový typ meštianskeho domu – to znamená, že z ulice sa vstupovalo priamo do veľkej siene, ktorá mala zvyčajne obchodnú alebo remeselnú funkciu. Celý priestor siene bol zaklenutý na stredový polygonálny stĺp, ktorý je dodnes viditeľný vo vstupnej chodbe,“ upozornila Cintulová a dodala, že na poschodí sa nachádza aj vyše 500 rokov starý drevený trámový strop. V zadnej miestnosti prízemia je ďalší takýto strop datovaný rokom 1698. Pochádza už z renesančnej prestavby domu, ktorá ho výrazne poznačila. Ďalšia modernizácia domu sa udiala v barokovom období v druhej polovici 18. storočia, keď vznikla aj nová klenba v prednej časti domu.

„Napriek ďalším stavebným zmenám v 19. a 20. storočí predstavuje dom na Hlavnom námestí č. 55 ojedinele zachovaný príklad historickej obytnej architektúry a spolu so susednými domami je to typický príklad starodávnej mestskej zástavby spišských miest, a tak spoluvytvára ojedinelý kolorit tohto mesta,“ dodáva riaditeľka. V súčasnosti sa tam nachádza expozícia Meštianska bytová kultúra na Spiši, ktorá vznikla ako jedna z prvých takto tematicky zameraných expozícií na Slovensku. Prezentuje bohaté a hodnotné zbierkové fondy Múzea v Kežmarku umelecko-remeselného charakteru od 17. po 20. storočie. Je tam vystavená časť pozostalosti po poslednej členke starého šľachtického rodu Hedvige Márii Szirmay-Badányi, ako aj po iných významných mešťanoch z mesta a okolia.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2016
Na Kežmarskom hrade prebieha najväčšia rekonštrukcia za posledných 30 rokov
Na Kežmarskom hrade sa okrem letnej turistickej sezóny začali aj rozsiahle rekonštrukčné práce, ktoré sú najväčšie za posledných 30 rokov. Hneď na ich začiatku robotníci narazili na dieru pri obrannom múre, ktorú bude potrebné stabilizovať.
viac
28.10.2020
Renesančnú zvonicu začnú rekonštruovať na jar budúceho roka
Renesančnú zvonicu v Kežmarku začnú v ďalšej etape rekonštruovať na jar budúceho roka. Mesto vďaka úspešnému projektu druhý rok pokračuje v obnove národnej kultúrnej pamiatky, ktorá sa datuje do roku 1515.
viac
11.11.2020
Mesto získalo 736 946 eur z nórskych fondov na opravu kaštieľa
Mesto Želiezovce získalo 736.946 eur z grantového mechanizmu EHP a Nórska na obnovu strechy a severovýchodného krídla kaštieľa v Želiezovciach. Potvrdila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.
viac
09.03.2021
Na Ľubovnianskom hrade zrekonštruujú severovýchodnú hradbu a nádvorie
Odstránenie havarijného stavu a záchrana severovýchodnej hradby i tretieho nádvoria. To je hlavným cieľom blížiacej sa rekonštrukcie na Ľubovnianskom hrade.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %