Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.06.2019 06:55

Mesto bude mať najvyššiu daň za ubytovanie na Slovensku


Ilustračná snímka, zdroj: Parlamentné Listy


Návštevníci Trnavy budú od októbra tohto roku platiť najvyššiu daň z ubytovania na Slovensku. Za osobu a noc je nová výška poplatku dve eurá, doteraz to bolo 33 centov. Radnica si sľubuje zvýšenie objemu prostriedkov, ktoré samospráva vynakladá na turistický ruch.


Návrh schválilo mestské zastupiteľstvo na svojom utorkovom zasadnutí, nie všetci jeho členovia boli s návrhom stotožnení.       

Poslanec Matej Lančarič poukázal na to, že výška poplatku v turisticky atraktívnych centrách v SR i v Čechách je rádovo nižšia, ako bude v Trnave. "Praha má 0,23 eura, rovnako Karlove Vary či Český Krumlov. Banská Bystrica, Nitra i Žilina majú jedno euro, Košice 1,5 eura a Bratislava 1,7 eura," uviedol Lančarič, podľa ktorého to bude zbytočná rana pre cestovný ruch v meste a priestor pre ubytovávanie načierno. Zvýšenie poplatku neprinesie, ako dodal, vyšší príjem do mestskej kasy.       

Za zníženie sadzby sa prihovárali aj prevádzkovatelia ubytovacích zariadení, ich zástupca Ján Poldruhák vo svojom vystúpení pred poslancami povedal, že poplatok nie je iba o tom, že ho zaplatia hostia, ale zasiahne aj výdavky prevádzkovateľov. Poslanec Rastislav Mráz upozornil, že Trnava aj v súčasnosti bojuje s fenoménom, že nie je turistickou koncovou destináciou, ale cieľom jednodňových výletov hostí, ktorí z nej na nocľah odchádzajú. Vyjadril pochybnosť, že nová daň tomu napomôže.       

Poslanec Marcel Krajčo v obhajobe návrhu konštatoval, že mesto v súčasnosti reálne nemá návštevnícku atrakciu, pre ktorú by sa hostia ubytovávali a každý z návrhov na jej etablovanie si vyžaduje vysokú dávku nákladov. Trnava je podľa neho oproti turisticky známym centrám znevýhodnená. „Chceme robiť v meste rôzne investície, stavať, prečo by peniaze potrebné na turistický ruch mali ukrajovať z ich balíka v rozpočte?“ spýtal sa.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.06.2019
M. Vallo zvažuje zvýšiť daň za ubytovanie pre turistov
Primátor Bratislavy Matúš Vallo zvažuje, že zvýši daň za ubytovanie. Jej prípadné zvýšenie by podľa neho mohlo prilákať iný typ turistov. Pre TASR to povedal hovorca hlavného mesta Peter Bubla.
viac
16.11.2019
V Skalici zvýšili daň za ubytovanie o 80 percent
Od 1. januára 2020 bude v meste Skalica platiť zmena Všeobecne záväzného nariadenia o dani za ubytovanie. V praxi to znamená, že sa zvýši sadzba dane z pôvodnej výšky 0,50 eura na osobu za prenocovanie na 0,90 eura.
viac
02.07.2020
Primátor P. Bročka nechce dotovať krajské inštitúcie zníženými daňami
Primátor Trnavy Peter Bročka nevidí žiadny dôvod, aby mesto naďalej dotovalo kultúrne i zdravotnícke inštitúcie iných zriaďovateľov formou zníženej dane z nehnuteľnosti.
viac
24.09.2022
Za budovy, o ktoré sa majitelia nestarajú, môžu platiť desaťnásobnú daň
Majitelia objektov na bývanie i na podnikanie na území mesta Trnava, ktorí sa o ne adekvátne nestarajú a nechávajú ich pustnúť, môžu od budúceho roka byť vystavení riziku desaťnásobného zvýšenia poplatku dane z nehnuteľnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %