Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.01.2019 11:45

Mesto bude mať vypracovanú nízkouhlíkovú stratégiu


Ilustračná snímka, zdroj: vEnergetike.sk


Mesto Stará Ľubovňa bude mať vypracovanú nízkouhlíkovú stratégiu. V závere minulého roka totiž radnici doručila Slovenská inovačná a energetická agentúra ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia rozhodnutie o dotácii.


"Na projekt sme získali nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 23.000 eur," uviedol primátor mesta Ľuboš Tomko.       

Dodal, že ide o vytvorenie koncepčného dokumentu, ktorý zahŕňa posúdenie stavu zásobovania všetkými dostupnými formami využiteľnej energie a aktualizáciu koncepcie rozvoja mesta v oblasti tepelnej energetiky. "Taktiež bude klásť dôraz na nízkouhlíkové opatrenia, najmä na energetickú efektívnosť a využívanie obnoviteľných zdrojov s ohľadom na ochranu životného prostredia v súvislosti s produkciou emisií skleníkových plynov a emisií znečisťujúcich látok do ovzdušia," ozrejmil Tomko.       

Stratégia bude pritom zohľadňovať geografickú polohu, dopravnú infraštruktúru, rozvoj priemyslu i iné špecifické faktory ovplyvňujúce život i prostredie v Starej Ľubovni. Zahŕňať bude aj využitie komponentov smart city. "Okrem vonkajšej či vnútornej rekonštrukcie mestských objektov, výsledkom ktorej je zníženie energetickej náročnosti, to budú tiež opatrenia zamerané na podporu elektromobility a cyklodopravy v meste, zachytávanie a využitie dažďovej vody i na realizáciu zelených striech," doplnil primátor.

V súčasnosti prebieha príprava zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku. Následne samospráva začne so samotnou realizáciou projektu, ktorá potrvá 18 mesiacov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2019
Vodozádržné opatrenia majú zmierniť nepriaznivé dôsledky zmeny klímy
Projekt vodozádržných opatrení má v Starej Ľubovni zmierniť nepriaznivé dôsledky zmeny klímy a znížiť riziko povodní. MŽP SR, riadiaci orgán pre OP Kvalita životného prostredia, v týchto dňoch doručilo mestu rozhodnutie o schválení dotácie na realizáciu zámeru vo výške takmer 160-tis. eur.
viac
23.08.2021
TTSK prijal nízkouhlíkovú stratégiu ako prvý kraj v SR
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) je prvý z regiónov Slovenska, ktorý prijal nízkouhlíkovú stratégiu ako základné východisko v oblasti ochrany životného prostredia.
viac
28.04.2022
Mesto chce na obnovu vnútrobloku pri Letnej získať zdroje z IROP
Mesto Stará Ľubovňa sa uchádza o zdroje z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) v celkovej výške 695 000 eur na projekt revitalizácie sídliskového vnútrobloku pri Letnej ulici. Informoval o tom primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko s tým, že celkové náklady sú na úrovni 730 000 eur.
viac
03.02.2023
Samospráva vyberá zhotoviteľa projektu na obnovu mestského paláca
Mestský palác v Starej Ľubovni chce mesto obnoviť, samospráva v súčasnosti vyberá zhotoviteľa projektovej dokumentácie. Primátor Ľuboš Tomko potvrdil, že do verejnej súťaže sa prihlásilo desať uchádzačov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %