Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.10.2016 02:00

Mesto hľadá spôsoby a financie, ako zlepšiť starostlivosť o zeleň


Nitriansky hrad a park pod hradom.


Výdavky na údržbu zelene v Nitre by sa mali zvýšiť. Myslí si to viceprimátor Ján Vančo, podľa ktorého radnica vynakladá na tento účel príliš málo. Podľa jeho slov patria výdavky na zeleň v Nitre v porovnaní s ostatnými krajskými mestami k najnižším.


„Myslím, že bude potrebné túto položku zvýšiť a rovnako aj kontrolu firiem, ktoré údržbu zelených plôch zabezpečujú, zvlášť v takom roku, ako bol tento. Bol vegetačne nadpriemerný, veľa pršalo, tráva a zelina rástla. Musím apelovať na zodpovednosť firiem, ktorú v meste túto činnosť vykonávajú. Nemôže sa stať, že od jednej kosby po druhú nebudú niektoré lokality udržiavané a narastie tam metrová tráva. Zaznamenali sme v tejto súvislosti viaceré sťažnosti ľudí,“ skonštatoval viceprimátor.       

S myšlienkou zlepšiť vzhľad mesta a skvalitniť starostlivosť o zeleň súhlasí aj primátor Jozef Dvonč. Zároveň však pripomenul, že verejné obstarávanie na dodávateľov, ktorí sa o zelené plochy v meste starajú, už prebehla. „Prísť teraz za firmami, ktoré prešli súťažou s tým, že im dáme viac peňazí, sa mi nezdá byť rozumné. Môžeme však v priebehu roka pridať napríklad na kvetinovej výzdobe a hľadať ďalšie spôsoby, ako zvýšiť starostlivosť o zeleň. Už vlani sme nakúpili traktory a ďalšie stroje a je tu možnosť, že v nákupe mechanizmov budeme pokračovať, aby sme situáciu v meste mohli vylepšovať aj vlastnými silami,“ uviedol Dvonč.       

Podľa Vanča môže vzhľad ulíc zlepšiť aj postupná obnova mestského mobiliáru. Napríklad lavičky, smetné koše, či mobilné nádoby na kvety. „Ja som navrhoval už na septembrovom rokovaní zastupiteľstva, aby sa spravili patričné opatrenia. Som rád, že už šlo 6000 eur na lavičky do parku. Z odboru komunálnych činností ma informovali, že už boli v parku osadené aj ďalšie smetné koše pre psov. Treba však osadiť aj normálne odpadkové nádoby a ďalšie prvky. O financiách napríklad na mobilné nádoby na kvety, propagačné skruže a ďalší mobiliár budeme rokovať pri návrhu rozpočtu na rok 2017. Ja si určite odsledujem, aby v budúcoročnom rozpočte tieto veci boli zakomponované,“ dodal Vančo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.07.2016
Nitra môže získať z fondov Európskej únie desiatky miliónov eur
Mesto Nitra má šancu získať do roku 2020 desiatky miliónov eur z fondov Európskej únie. Radnica už začala s prípravou projektov, na ktoré môže v rámci súčasného programového obdobia získať z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sumu 50 miliónov eur.
viac
17.07.2017
Mesto pripravilo päť projektov na zlepšenie životného prostredia
Nitrianska radnica pripravuje niekoľko projektov zameraných na zlepšenie životného prostredia v meste. Magistrát vypracoval päť zámerov, na ktoré chce získať peniaze z európskych fondov.
viac
19.06.2020
Z peňazí za výrub stromov mesto vybuduje park v Kanaši
Za výrub stromov v súvislosti s výstavbou severného obchvatu Prešova získalo mesto Veľký Šariš od Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) 1,8 milióna eur. Peniaze chce použiť na viaceré projekty.
viac
11.12.2020
Regeneráciou Mikovíniho ulice pokračuje revitalizácia vnútroblokov
Mesto Nitra hľadá dodávateľa stavebných prác na regeneráciu vnútrobloku Mikovíniho ulice na sídlisku Klokočina. Predpokladaná hodnota zákazky je vyčíslená na 43 200 eur. Vo vnútrobloku sa plánujú nové prvky vegetácie, ktoré zlepšia podmienky pre existujúce dreviny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %