Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
25.09.2017 07:00

Mesto Košice uspelo na ÚS SR v spore o kataster pozemkov pod U.S. Steel


U. S. Steel Košice.


V dlhoročnom spore o katastrálne územie pozemkov, na ktorých leží areál oceliarskej spoločnosti U.S. Steel Košice, rozhodol najnovšie Ústavný súd (ÚS) SR v prospech mesta Košice.


Zrušil pritom minuloročný rozsudok Najvyššieho súdu (NS) SR, podľa ktorého sporné územie patrí do katastra obce Sokoľany, a vec mu vrátil na ďalšie konanie.        

O ústavnej sťažnosti mesta Košice rozhodoval III. senát ÚS pod vedením sudcu Sergeja Kohuta. Podľa rozhodnutia, ktoré padlo 12. septembra na neverejnom zasadnutí, rozsudkom NS došlo k porušeniu základného práva mesta na súdnu ochranu a práva na spravodlivé súdne konanie.       

Podľa verdiktu NS z júna 2016 sporné územie o veľkosti zhruba 700 hektárov nemalo patriť do katastra Košíc, ale do katastra Sokolian. NS pritom zmenil predchádzajúce rozhodnutie Krajského súdu v Košiciach, ktoré bolo v prospech mesta.       

Súdny spor je medzi mestom Košice a Okresným úradom Košice – okolie, katastrálnym odborom. Z jeho výsledku vyplynie, komu majú železiarne platiť daň z nehnuteľností. Sokoľany, ktoré sú v spore vedľajším účastníkom, si celkovo môžu prilepšiť o približne 700 000 eur ročne, naopak Košice, s vyššími daňovými sadzbami, môžu prísť o asi 1,5 milióna eur.       

Mesto Košice rozhodnutie Ústavného súdu SR v reakcii privítalo. "Ide o 1,5 milióna eur ročne, ktoré môže mesto Košice investovať do opráv a rekonštrukcií mestských komunikácií, do výstavby nových cyklotrás, detských ihrísk a ďalších rozvojových projektov. Od začiatku sme považovali rozhodnutie Najvyššieho súdu SR v neprospech mesta Košice za nesprávne," uviedol dnes košický primátor Richard Raši. Vyjadril zároveň presvedčenie, že súdny verdikt po vrátení veci bude v prospech Košičanov.       

O pričlenení časti katastrálneho územia bývalého okresu Košice-vidiek k mestu Košice rozhodol bývalý Okresný národný výbor Košice-vidiek v roku 1979 a následne aj bývalý krajský národný výbor pre výstavbu Východoslovenských železiarní. Sokoľany, ktoré boli vtedy časťou obce Hutníky, argumentovali, že sa tak stalo bez súhlasu dotknutých obcí. Samospráva obce sa pozemkov domáha od roku 1997 na základe reštitučného zákona. Katastrálny úrad potvrdil vrátenie pozemkov do katastra Sokolian, čo však mesto Košice súdne napadlo. Spor tak trvá už 20 rokov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2016
Spravodlivosť v područí mocných?
To, že ten istý senát, na tom istom súde argumentuje v tej istej veci dvakrát rozdielne narúša princíp právnej istoty, garantovaný Ústavou SR, uvádza v liste redakcii ON primátorka Prievidze a zároveň poslankyňa NR SR Katarína Macháčková. Uverejňujeme ho v plnom znení.
viac
19.09.2017
Mesto prehralo súd s Milbachom o miliónové pozemky
Mesto Vysoké Tatry prehralo súdny spor s Bývalým urbárskym spolumajiteľom Milbach – pozemkové spoločenstvo o dôležité pozemky, ktorý trval 12 rokov.
viac
28.09.2017
Mesto chce v boji o miliónové pozemky požiadať o pomoc aj NR SR
Mesto Vysoké Tatry sa chce v boji o dôležité pozemky, na ktorých stojí napríklad Mestský úrad v Starom Smokovci, park, parkoviská, chátrajúci amfiteáter či iné nehnuteľnosti, obrátiť aj na Národnú radu (NR) SR a vládu SR so žiadosťou o pomoc pri riešení tejto situácie.
viac
08.07.2020
S výstavbou ďalšieho úseku flowtrailu chcú začať tento mesiac
S výstavbou štvrtého úseku flowtrailu Hriešny v dĺžke zhruba 2,1 kilometra sa má začať neďaleko chaty Hrešná v druhej polovici júla. Na svojej webovej stránke o tom informuje mesto Košice, ktoré občianskemu združeniu (OZ) KE.CY - košické cyklotraily poskytlo na tento účel sumu 24 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %