Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
01.06.2019 01:45

Mesto Levice chce zakladať biodiverzitné lúky


Ilustračná snímka (tasr)


V Leviciach by mali už čoskoro vzniknúť biodiverzitné lúky. Radnica sa tak pridáva k mestám a obciam, v ktorých sa mestská zeleň bude spravovať prírode blízkym spôsobom.


Kosenie a celková starostlivosť o zelené plochy bude vo vybraných lokalitách prebiehať tak, aby sa na nich zachovala druhová rozmanitosť rastlín a živočíšnych druhov.       

Mesto v rámci projektu vybralo 12 lokalít, na ktorých sa budú zelené plochy kosiť menej intenzívne. „Intenzívne kosenie škodí rastlinám i faune, ktorá pre svoj životný priestor využíva trávnaté porasty. Kosením sa zároveň zamedzuje jednoročným rastlinám vysemeniť sa. V rámci mesta sa preto vyčlenia plochy s frekvenciu kosenia jeden až dvakrát do roka,“ informovala radnica.       

Okrem zmeny intenzity kosenia chce mesto postupne zmeniť vybrané trávniky na kvitnúce lúky s pestrými rastlinnými spoločenstvami „Takáto plocha pôsobí nielen dekoratívne, ale prispieva aj k ochrane biodiverzity, poskytuje potravu včelám, motýľom a inému hmyzu. Takto vedená kvitnúca plocha sa nekosí, maximálne raz do roka po odkvitnutí. Môže na nej rásť vyše 400 druhov kvitnúcich bylín, z ktorých viaceré môžu byť vo voľnej prírode chránené, vzácne alebo ohrozené,“ konštatujú autori projektu.     

Autor: (ts-bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2016
Mesto plánuje zmodernizovať dielne na základných školách
Mesto Levice plánuje vybaviť novým náradím a technickým príslušenstvom dielne na základných školách. Zámerom je zvýšiť záujem školákov o technické vzdelávanie, čo si vyžaduje aj pracovný trh.
viac
22.09.2020
Vo vybraných okresoch sa má v októbri začať radónový prieskum
V Levickom, Komárňanskom a Topoľčianskom okrese sa bude od polovice októbra vykonávať radónový prieskum. Polročný projekt financovaný Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu vo Viedni bude zisťovať objemovú aktivitu radónu v ovzduší.
viac
03.05.2022
V meste pribudnú nové kvitnúce biodiverzitné lúky
Vo Vrábľoch tento rok pribudnú nové biodiverzitné lúky. Prvá vznikla v roku 2019 na sídlisku Žitava. Tento rok mesto vyčlenilo ďalšie dve lokality na sídlisku Lúky.
viac
05.01.2024
Levice: Mesto pripravuje obnovu kaštieľa v Kalinčiakove
Mesto Levice pripravuje rekonštrukciu kaštieľa v mestskej časti Kalinčiakovo. Ako uviedla radnica, na úvodné práce sa podarilo získať z ministerstva kultúry dotáciu 6000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %