Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
28.07.2017 11:41

Mesto Levice získalo grant na obnovu historickej promenády


Levická pešia promenáda viedla z centra mesta popri cintoríne na levickú kalváriu.


Mesto Levice úspešne získalo finančný  grant vo výške 2199,00 € vo štvrtom ročníku zamestnaneckého grantového programu Ukážte sa v dobrom svetle 2017, ktorý vyhlásila Nadácia Pontis v rámci Nadačného fondu Slovenských elektrární a. s..


Na základe  verejného hlasovania, ktoré sa uskutočnilo v priebehu júna, sa  mesto Levice umiestnilo na 5 mieste.  Je vďačné všetkým ľuďom, ktorí za tento projekt hlasovali.  Celkovo bolo  podporených až 23 projektov z celkového počtu 32 organizácií, ktoré postúpili do hlasovania verejnosti. Na všetkých projektoch sa budú aktívne podieľať aj zamestnanci Slovenských elektrární. 

Mesto Levice v prvej etape realizácie projektu Obnova historickej promenády zorganizovalo pomocou dobrovoľníkov Levického okrášľovacieho  spolku a zamestnancov Slovenských elektrární  a. s.  aktivitu pod názvom "Naše Mesto", ktorá prebiehala v dňoch 9. - 10. 6. 2017. Počas týchto  dvoch dní položili základy budúcej obnovy parku - vyčistili priestor od náletových drevín, odpadu a stavebnej sute.

V druhej etape projektu sa bude pokračovať s revitalizáciou promenády tak, aby mohla slúžiť všetkým obyvateľom mesta Levice, čím by vzniklo prepojenie s trasou na Kalváriu. V rámci realizácie projektu budú umiestnené informačné tabule, odpadkové koše a smerové tabule.

 

O historickej pomenáde

V období Rakúsko-Uhorska, za účasti okrášľovacej komisie, vznikla v Leviciach pešia promenáda. Bola vysadená vzrastlou alejovou vegetáciou a tvorila vtedy jediný  ucelený vegetačný prvok určený pre verejnosť. Viedla z centra mesta popri cintoríne na levickú kalváriu. V povojnovom období stratila svoj význam, ktorý prebral novo vytvorený park. V súčasnej dobe ide o zarastený a spustnutý priestor, tvoriaci pás zanedbanej zelene medzi cestou vedúcou k cintorínom a novou zástavbou rodinných domov. Nachádza sa v pokojnej lokalite a aj dnes má potenciál pre pôvodnú funkciu.

Na podnet Levického okrášľovacieho spolku, ktorý tu pred rokom identifikoval niekoľko historických a vzácnych drevín, vznikol projekt na oživenie tohto miesta. Cieľom projektu je revitalizovať predmetný priestor – vyčistiť riešené územie od odpadu a stavebnej sute, prerezať náletové dreviny, vytvoriť pešiu komunikáciu, umiestniť prvky drobnej architektúry a prepojiť s trasou na Kalváriu.

 

Autor: (am, MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.03.2017
Na hrade Revište chcú dokončiť severnú vežu, hľadajú staré fotografie
Združenie na záchranu hradu Revište plánuje v tomto roku dokončiť na tejto kultúrnej pamiatke pri Žarnovici opravu severnej veže a vybudovať vyhliadkovú plošinu.
viac
10.04.2017
Dva české projekty získajú európsku cenu za zachovanie kultúrneho dedičstva
Cenu Európskej únie pre kultúrne dedičstvo Europa Nostra v roku 2017 získajú dve české iniciatívy: obnova barokového areálu v Kukse a celonárodný vzdelávací projekt Památky nás baví.
viac
19.09.2017
Z grantového programu Šariš ľuďom rozdelia na projekty 16 000 eur
Projekty, ktoré podporujú rozvoj cestovného ruchu v Prešovskom kraji a pomáhajú revitalizovať symboly kraja, majú šancu získať finančnú podporu v rámci grantového programu Šariš ľuďom od Pivovarov Topvar prostredníctvom Komunitnej nadácie Veľký Šariš.
viac
27.11.2018
Mesto chce pokračovať v revitalizácii historickej promenády
Mesto Levice plánuje pokračovať v projekte obnovy historickej promenády vedúcej z centra mesta popri cintoríne na levickú kalváriu. Projekt vznikol na podnet Levického okrášľovacieho spolku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %