Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
06.07.2019 03:05

Mesto Levice zisťuje názor obyvateľov na vytvorenie prírodného cintorína


Ilustračná snímka, zdroj: zivica.sk


Mesto Levice pripravilo anketu pre obyvateľov, prostredníctvom ktorej chce zistiť názor občanov na vybudovanie prírodného cintorína v meste. Prvý prírodný cintorín na Slovensku vznikol pred dvoma rokmi vo Zvolene.


 „V Leviciach by bola možnosť vytvoriť takýto priestor v novej časti areálu cintorína v blízkosti urnového hája,“ uviedla Adriana Macáková z levického mestského úradu.

Budovanie prírodných cintorínov je vo svete novým trendom. Dôvodom je zvyšovanie ekologického povedomia ľudí a potreba byť bližšie k prírode. Prírodné pohrebníctvo je prepojením šetrnosti k prírode s úctou k ľuďom. Na prírodných cintorínoch preberajú funkciu klasických náhrobkov stromy či iné rastliny a mená zosnulých nesú malé ceduľky. „Nenájdete tu umelohmotné kvetiny ani kahance, aby sa mohlo miesto prirodzene vyvíjať. Sviečky sa zapaľujú na jednom mieste, väčšinou plávajúce na vodnej hladine,“ skonštatovala Macáková.       

Prírodné pohrebníctvo je duchovne otvorené a má v ňom priestor akékoľvek vierovyznanie či spiritualita. Obrad tak môže viesť kňaz, obradník či ktokoľvek, koho si pozostalá rodina zvolí. Posledné rozlúčky sa môžu odohrávať pod korunami stromov, v neformálnej atmosfére a v réžii pozostalých.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2017
Vo Zvolene sa chystajú vytvoriť prvý prírodný cintorín na Slovensku
Za projektom stojí Centrum etickej a environmentálnej výchovy Živica a Andrea Uherková, absolventka Sokratovho inštitútu, spolu so súčasnou študentkou inštitútu Monikou Suchánskou, ktorá v rámci svojho projektu otvára na Slovensku diskusiu o smrti a pohrebných rituáloch.
viac
10.10.2017
Vo Zvolene otvorili prvý prírodný cintorín na Slovensku
Vo Zvolene vznikla Záhrada spomienok, prvý prírodný cintorín na Slovensku. Za projektom stojí Centrum etickej a environmentálnej výchovy Živica i Andrea Uherková a Monika Suchánska, absolventky Sokratovho inštitútu.
viac
05.12.2018
Nové Zámky: Mesto vybudovalo nový ekologický prírodný cintorín
Mesto Nové Zámky vybudovalo prírodný cintorín. Jeho zriadením mesto reagovalo na požiadavku občanov, ktorí majú záujem o ekologicky šetrnejšiu formu uloženia urny, skonštatoval primátor Otokar Klein.
viac
23.01.2020
Prírodný cintorín v Seredi bude pre domácich i zosnulých z iných miest
Na ploche 539 štvorcových metrov má v priebehu tohto roka vzniknúť v Seredi Záhrada spomienok. Ako pre TASR potvrdil primátor Martin Tomčányi, mesto plánuje vybudovať prírodný cintorín – miesto na alternatívne pochovávanie zosnulých.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %