Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
20.01.2019 01:35

Mesto má záujem vzdelávať študentov prostredníctvom 3D technológie


Ilustračné foto Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Vytvoriť lepšie podmienky na kvalitnú prípravu žiakov základných a študentov stredných škôl na zamestnanie v technických odboroch prostredníctvom nového vzdelávacieho programu s využitím technológie 3D tlače má záujem samospráva Prievidze.


Na projekt, ktorý bude realizovať s Karvinou, získala zdroje z fondov Európskej únie.       

"Ide o projekt cezhraničnej spolupráce medzi Českou republikou a Slovenskou republikou. V minulosti sme nadviazali spoluprácu s mestom Karviná a jedným z projektov je tento pod názvom Ad-Tech, kde je hlavným nositeľom mesto Karviná, ktoré podávalo aj žiadosť. Voľným cezhraničným partnerom je mesto Prievidza," uviedol viceprimátor Prievidze Ľuboš Maxina.       

Projekt Ad-Tech je podľa neho špeciálne určený pre výchovno-vzdelávací proces, pre základné školy na vylepšenie a prípravu zručností práce s výpočtovou technikou a na 3D tlačiarne. "V praxi to bude znamenať, že učitelia našich základných škôl sú vyškolení na prípravu práce so softvérom pre 3D tlač. Následne budú môcť na školách aj s pomocou svojich kolegov na rôzne pedagogické disciplíny, fyziku, matematiku a iné predmety aplikovať rôzne projekty a výsledkom bude nielen softvér, ale aj reálne vytlačenie na 3D tlačiarni, ktorú, samozrejme, takisto dostaneme z prostriedkov Európskej únie," priblížil.       

Mesto získalo na realizáciu projektu asi 101.000 eur, z financií tak zakúpilo jednu väčšiu a tri menšie 3D tlačiarne. Nateraz sú umiestnené v centre voľného času. Využívať ich budú môcť deti a pedagógovia zo všetkých základných škôl. Projekt by mali spustiť v prvej polovici tohto roka.       

Celkové oprávnené výdavky projektu z operačného programu Interreg V-A Slovenská republika - Česká republika 2014-2020 predstavujú 211.574,76 eura, nenávratný finančný príspevok 195.476,56 eura.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.08.2016
Rezort školstva vyhlásil výzvu na podporu duálneho vzdelávania
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR 30. júla zverejnilo vyzvanie pre národný projekt "Duálne vzdelávanie a zvýšenie atraktivity a kvality odborného vzdelávania a prípravy".
viac
11.09.2017
3D prehliadka pracovného a koncentračného tábora v Seredi
Cez víkend sme si pripomenuli Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, odbor prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra a Múzeum holokaustu v Seredi pri tejto príležitosti dávajú do pozornosti svoju najnovšiu aktivitu.
viac
03.11.2017
Žiaci základných škôl budú objavovať tajný život ich miest a obcí
Česko-slovenský vzdelávací projekt Tajný život mesta, ktorý realizuje organizácia Živica, pokračuje aj v tomto školskom roku. Jeho cieľom je zmeniť bežne zaužívané metódy vzdelávania prírodovedných predmetov a ukázať, že majú potenciál zaujať žiakov.
viac
21.05.2021
Majú byť prijímané 5-ročné deti do materských škôl na úkor detí mladších?
Zmätočnosť informácií vo vzťahu k prijímaniu 5-ročných detí na povinné predprimárne vzdelávanie spôsobuje napätie medzi zákonnými zástupcami ale aj neistotu medzi jednotlivými samosprávami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %