Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.08.2019 01:05

Mesto na obnovu Reduty dotáciu nezískalo, bude hľadať iné zdroje


Reduta v Spišskej Novej Vsi - pýcha mesta. Snímka zdroj: navstevnik.spisskanovaves.eu


Mesto Spišská Nová Ves zatiaľ nezískalo dotáciu na rekonštrukciu budovy Reduty. Potvrdil to primátor mesta Pavol Bečarik s tým, že radnica bude na obnovu historickej dominanty námestia hľadať aj iné zdroje.


 „Sme nastavení tak, že budeme hľadať iné možnosti ako IROP a Interreg, možno cez nedávno vyhlásenú výzvu z fondov EHP a Nórska, prípadne cez nejaké nadácie. Robíme na tom tak, aby sa nám to podarilo. Možno v budúcnosti príde čas aj na úver, ale zatiaľ chceme vyčerpať všetky možnosti, ako to financovať z externých zdrojov,“ objasnil Bečarik.

V prvej etape samospráva žiadala dotáciu viac ako 460.000 eur z programu Obnovme si svoj dom na výmenu okien a dverí, umelecko-remeselnú obnovu okenných výplní a priestoru átria divadla, tiež na vybudovanie exteriérovej rampy pre jeho bezbariérové sprístupnenie. Na tieto práce už bola pripravená aj projektová dokumentácia a vydané povolenie. Pridelenie finančných prostriedkov Spišskej Novej Vsi neschválili v kontexte celkovej výšky disponibilných prostriedkov.         

Primátor vníma negatívne fakt, že aj keď vyjde nejaká výzva, nie všetky samosprávy sú na to pripravené a stihnú žiadosť podať načas. „Je tam množstvo procesov, ktoré treba splniť, vybaviť všetky príslušné vyjadrenia a zabezpečiť inžiniersku činnosť. V prípade Reduty je potrebné urobiť komplexnú prípravu, vrátane znaleckých a pamiatkarských posudkov,“ skonštatoval Bečarik s tým, že celková rekonštrukcia budovy Reduty je finančne aj časovo veľmi náročná a odhadom si vyžiada zhruba päť miliónov eur.       

Problémy robí najmä strecha, celý objekt je potrebné odvlhčiť a v dezolátnom stave je podľa primátora aj vybavenie divadla a vnútorné priestory. „Už len na projektovú prípravu nám treba 300.000 až 400.000 eur. So situáciou sme oboznámili aj predsedu Košického samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom Spišského divadla. Sme v poradí, aby sa to možno financovalo zo zdrojov kraja, ale tam sa to tiež nedá urýchliť. Uvidíme, čo sa nám v tom projekte podarí presadiť,“ dodal.       

Snahou mesta je v tejto súvislosti tiež v historickej časti Levočskej ulice vytvoriť uličku remesiel. Zároveň je v pláne aj z vlastných zdrojov na budúci rok zrekonštruovať poslednú časť námestia medzi cirkevným gymnáziom a Redutou. „Štyri chodníky, ktoré sú paralelné so Zimnou a Letnou ulicou, je treba vydláždiť zámkovou dlažbou, upraviť terén, obnoviť lavičky. Tam sú náklady približne 60.000 eur, takže to by sme možno zvládli z nášho rozpočtu a pomocou našich pracovníkov cez mestský podnik, ktorý už je založený,“ dodal na záver Bečarik.       

Reduta v Spišskej Novej Vsi je secesnou stavbou postavenou v rokoch 1899 - 1902. Stála takmer pol milióna vtedajších korún a tešila sa nesmiernemu obdivu. Oslavovali ju ako „chrám krásy, dobra a pravdy“. Dodnes sa na Slovensku zachovalo iba osem takýchto historicky cenných divadelných budov. Ide o trojpodlažnú stavbu s pozdĺžnym pôdorysom, so štyrmi hranolovými nárožnými vežami so stanovou strechou, ktoré sú zakončené ozdobnými helmicami a lucernou. V súčasnosti sa tam okrem Spišského divadla nachádzajú aj výnimočná koncertná sála, reštaurácia a kaviareň, sídlia tam mestské kultúrne centrum i lokálna televízia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.03.2018
Vďaka dotácii zo SFZ postupne obnovia futbalový štadión
Futbalový štadión v Spišskej Novej Vsi prejde postupne kompletnou rekonštrukciou. Slovenský futbalový zväz (SFZ) totiž schválil mestu dotáciu 750.000 eur.
viac
18.01.2022
Sp. Nová Ves žiada štát o pomoc, mestu chýba milión eur na energie
Samospráva v Spišskej Novej Vsi žiada štát o pomoc, mestu chýba milión eur na energie. Primátor Pavol Bečarik v tejto súvislosti vyzýva vládu SR, aby pomohla samosprávam zvládnuť rapídny nárast ceny elektrickej energie, ktorý postihne mestá a obce na Slovensku.
viac
12.03.2022
Plaváreň by po rekonštrukcii chceli opäť sprístupniť v apríli
Plaváreň v Spišskej Novej Vsi by chceli po rekonštrukcii znova sprístupniť verejnosti v apríli. Potvrdil to riaditeľ Správy telovýchovných zariadení mesta Vladimír Hovaňák s tým, že samotné práce sa začali v júli minulého roka a v súčasnosti sa dolaďujú posledné detaily.
viac
18.04.2023
ZOO priniesla v novej sezóne niekoľko noviniek, časť areálu obnovili
Spišskonovoveskú zoologickú záhradu nedávno po zimnej prestávke opäť otvorili pre verejnosť. Na novú sezónu si pripravili niekoľko noviniek a podarilo sa obnoviť aj časť areálu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %