Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
01.03.2019 09:22

Mesto Nitra chce reagovať na klimatické zmeny vypracovaním stratégie


Snímka TASR


Mesto Nitra chce reagovať na klimatické zmeny súvisiace s globálnym otepľovaním vypracovaním východiskového dokumentu Stratégia adaptačných opatrení na zmenu klímy pre mesto Nitra. Zhotoviteľom strategického dokumentu bude spoločnosť Slovholding.


V prvej, prípravnej fáze, sa uskutoční analýza súčasného stavu klimatických podmienok v meste. V ďalšom procese tvorby dokumentu bude dôležité účinné zapracovanie zelene, kvetov, bylín, kríkov, ale najmä vhodných stromov. Naplánované sú aj riešenia strešnej, vertikálnej a  mobilnej zelene. „Aplikovanie strešnej zelene v meste by pomohlo znížiť emisie oxidu uhličitého, ale zelené strechy by mali prispieť aj k lepšiemu odparovaniu vlhkosti a viazaniu prachu. Dôležité je aj to, že vegetačné strechy spomaľujú odtok dažďovej vody, neuvoľňujú teplo, čím obmedzujú prehrievanie budov a vzduchu,“ skonštatoval Andrej Jančovič z nitrianskeho mestského úradu.       

Po záplavách, ktoré za posledné roky zasiahli viaceré mestské časti, bude podstatný aj návrh riešenia zadržiavania prívalových dažďov s identifikáciou kritických oblastí. Súčasťou projektu bude aj doplnenie infraštruktúry tieniacich zariadení. Spracovaný bude monitoring netienených plôch v meste s tým, že pri samotných tienidlách budú využívané najmä prírodné biotické materiály, uviedli spracovatelia dokumentu.       

Výsledná podoba dokumentu bude pozostávať z máp, tabuliek a textovej časti. Dokument bude kompatibilný s Geografickým informačným systémom mesta. Tvorba strategického materiálu bude financovaná z finančných prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu. Náklady na jeho vypracovanie predstavujú takmer 24.000 eur. Dokument by mal byť ukončený do jedného roka.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.05.2016
Nitriansky kraj sa prehrieva rýchlejšie ako zvyšok strednej Európy
Nitriansky región čakajú v nasledujúcom období horúčavy a suchá, ktoré budú striedané intenzívnymi a prívalovými dažďami.
viac
22.12.2017
Nitra bude hľadať spôsoby, ako zmierniť dopady klimatických zmien
Nitrianska radnica sa chce zapojiť do projektu, ktorého výsledkom má byť zhodnotenie súčasného stavu mestskej zelene a zároveň hľadanie spôsobov, ako zmierniť dopady klimatických zmien.
viac
01.08.2020
Program rozvoja mesta bude reflektovať na transformáciu regiónu
Nový program rozvoja mesta (PRM) Handlová bude reflektovať na transformáciu regiónu horná Nitra po ukončení ťažby uhlia. Prípravu strategického dokumentu zdržala pandémia nového koronavírusu, pracovné skupiny opäť začali s jeho realizáciou, informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
20.05.2023
Nové Envirocentrum bude vzdelávať verejnosť v oblasti klimatických zmien
Na vzdelávanie a osvetu v oblasti klimatických zmien a extrémov počasia bude zamerané nové Envirocentrum, ktoré vzniká v Nitre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %