Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.01.2019 03:30

Mesto odkúpi budovu školy, zoberie si úver približne 1,1 milióna eur


Základná škola Strážnická, ilustračná snímka zdroj: www.nazahori.sk


Mesto Skalica odkúpi budovu, v ktorej sídli Základná škola Strážnická. Rozhodli o tom poslanci na svojom zasadnutí, ktoré sa konalo uplynulý týždeň.


Budovu základnej školy na Strážnickej ulici v Skalici a pozemky patriace k nej predalo bývalé vedenie mesta v roku 2013 súkromnej spoločnosti. Mesto si v súčasnosti budovu prenajíma. "Budova nie je v majetku mesta a tým pádom nevieme na jej opravu žiadať nenávratné finančné prostriedky. Keď sa stane mestským majetkom, môžeme sa o získanie prostriedkov uchádzať z viacerých zdrojov," uviedla pre TASR primátorka Anna Mierna.       

Telocvičňa školy je v havarijnom stave a potrebuje investície. Zástupcovia mesta zvažovali tri možnosti, ako budovu zrekonštruovať. Jednou bol variant, že mesto celú rekonštrukciu urobí vo vlastnej réžii, druhým je zobrať si bankový úver a nehnuteľnosť jednorazovo splatiť a treťou možnosťou je dohodnúť sa s lízingovou spoločnosťou, že sa pri splácaní lízingu zaťaží iný majetok mesta.      

 "Ako najvýhodnejšia sa ukázala možnosť úveru, keďže v súčasnosti sú výhodné úrokové sadzby, pri ktorých mesto ušetrí financie. Pri súčasných úrokových sadzbách mesto zaplatí na úrokoch počas desiatich rokov úveru približne 25.000 eur," doplnila primátorka.       

Poslanci na odkúpenie budovy schválili úver, ktorý by sa mal pohybovať vo výške približne 1,1 milióna eur. "Podmienky úveru sú dobré. Po odkúpení budovy bude treba čo najskôr žiadať o nenávratné finančné prostriedky, aby sme predovšetkým telocvičňu, ktorá je v kritickom stave, dokázali čo najskôr zrekonštruovať," povedal pre TASR poslanec Milan Roman.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2016
Mesto Nitra zrekonštruuje budovy za milióny eur. Vezme si na to úver
Nitrianska radnica si vezme úver, z ktorého chce zrekonštruovať budovy Základnej školy (ZŠ) Tulipánová, ZŠ Kniežaťa Pribinu, Materskú školu Belopotockého a objekt, v ktorom sídli mestská polícia.
viac
10.04.2017
Výstavbu novej školy môžu zastaviť spory v samospráve
Výstavba novej školy v Chorvátskom Grobe pokračuje, podľa starostu obce Radovana Benčíka však nevedno dokedy. Na dokončenie stavby si totiž musí obec vziať úver, snahy rokovať o jeho schválení v zastupiteľstve však zatiaľ skončili neúspechom.
viac
12.07.2018
Skalica získala na opravu základnej školy viac ako 167-tis. eur
Mesto Skalica bolo úspešné so žiadosťou o poskytnutie finančného príspevku zo štrukturálnych fondov Európskej únie s projektom zameraným na zvýšenie kvality infraštruktúry vzdelávania na Základnej škole (ZŠ) Strážnická v Skalici.
viac
06.08.2020
Mesto zverejnilo výsledky súťaže na opravu ZŠ Strážnická
Mesto Skalica zverejnilo výsledky verejnej súťaže na podlimitnú zákazku s názvom Riešenie havarijnej situácie a zvýšenie energetickej účinnosti objektu telocvične ZŠ Strážnická v Skalici, o ktorú prejavilo záujem 11 subjektov. Vyplýva to z informácií zverejnených vo vestníku ÚVO.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %