Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.07.2019 03:05

Mesto odkúpilo zrekonštruovanú bytovku, je v nej 84 nájomných bytov


Na snímke pohľad na bývalý stredoškolský internát zrekonštruovaný a prestavaný na 84 nájomných bytov vo Svite. FOTO TASR - Oliver Ondráš


Mesto Svit v okrese Poprad odkúpilo bytovku, ktorú zrekonštruoval súkromný investor, nové byty pridelí záujemcom ako mestské nájomné.


„Budova bola skolaudovaná v apríli, pričom stavenisko bolo odovzdané v novembri 2017. Išlo o celkovú rekonštrukciu objektu, ktorý pôvodne slúžil ako stredoškolský internát,“ uviedla Daniela Virostko z Mestského úradu (MsÚ) vo Svite.      

Rekonštrukciou prešli za rok a sedem mesiacov všetky miestnosti, došlo k výmene okien, rozvodov vody, kanalizácie i elektroinštalácie a ústredného kúrenia. Budova má novú strechu, vybudovalo sa pri nej 99 nových parkovacích miest a úpravou prešlo aj okolie. V rámci riešenia je výraznejším zásahom do pôvodnej hmoty panelovej stavby internátu vsunutie zapustených lodžií pre byty, ktoré ju týmto kompozične dotvorili.       

Kúpnu zmluvu mesto podpísalo s investorom len pred pár dňami. „Kúpna cena za bytový dom je takmer 3,55 milióna eur a ďalších viac ako 200.000 eur za príslušnú technickú vybavenosť. Nenávratná dotácia z Ministerstva dopravy a výstavby SR je zmluvne schválená vo výške takmer 1,5 milióna eur,“ doplnila Virostko. Zvyšnú sumu kúpnej ceny financuje mesto zo Štátneho fondu rozvoja bývania a časť technického vybavenia z komerčného investičného úveru.      

V desaťposchodovej bytovke sa nachádza celkom 84 bytov, z toho desať je garsónok, 48 dvojizbových bytov, kde je kuchyňa spojená s jednou izbou, a tiež 26 trojizbových bytov. Na prvom nadzemnom podlaží budú z uvedeného počtu dva byty pre imobilných občanov. Na prízemí objektu je ďalších päť nebytových priestorov, ktoré bude mesto prenajímať formou verejnej obchodnej súťaže.      

Komisia zdravotná, sociálna, bytová a verejného poriadku na MsÚ žrebovala žiadateľov o pridelenie nájomného bytu koncom júna. Byty novým nájomcom podľa Virostko odovzdajú koncom tohto mesiaca, pričom účinnosť nájomnej zmluvy bude od 1. augusta. „Všetky byty sú aktuálne pridelené, nie je však ešte jasné, koľko budúcich nájomcov uzavrie s mestom nájomnú zmluvu a byt prevezme aj reálne do užívania. Predbežní nájomcovia tiež postupne absolvujú prehliadky bytov,“ dodala Virostko.      

Mesto Svit má v súčasnosti celkovo aj s touto novou budovou 360 nájomných bytov, ktoré sa nachádzajú v siedmich bytových domoch. Tieto bytové jednotky sú primárne určené pre občanov mesta, respektíve pracujúcich, u zamestnávateľa so sídlom vo Svite.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.01.2017
Hlavné mesto začína stavať prvé náhradné nájomné byty
Hlavné mesto SR Bratislava už v najbližších dňoch začne s výstavbou náhradných nájomných bytov pre nájomcov z reštituovaných bytov. Prvých 68 bytových náhrad sa bude stavať v lokalite Pri kríži v mestskej časti Dúbravka.
viac
02.11.2019
Mesto odovzdalo 18 nových nájomných bytov v bytovke na Weilburskej ul
Kežmarská radnica vo štvrtok odovzdala 18 nových nájomných bytov na Weilburskej 2. a 4. Kľúče od bytových jednotiek prevažne rodinám s deťmi a občanom v zlej bytovej situácii odovzdal primátor Ján Ferenčák.
viac
29.04.2020
ZMOS žiada odklad splátok pri nájomných bytoch
Združenie miest a obcí Slovenska sa obráti na ministra dopravy a výstavby SR Andreja Doležala v súvislosti s požiadavkou na zabezpečenie možnosti odkladu splátok úverov pre samosprávy vo vzťahu k nájomným bytom.
viac
23.07.2022
Dotácie na obstaranie nájomného bytu sa zvýšia
Ministerstvo dopravy a výstavby SR reaguje na rastúce ceny stavebných prác a materiálov zvýšením obstarávacích nákladov na obstaranie nájomných bytov. Cieľom je zabezpečiť výstavbu nových nájomných bytov a pokračovať v rozbehnutých projektoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %