Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
27.05.2019 02:30

Mesto odovzdalo do užívania prvých päť sociálnych bytov


Ilustračná snímka, zdroj: vrable.sk


Mesto Vráble vytvorilo prvé sociálne byty, ktoré doteraz v meste chýbali. Určené sú pre občanov, ktorí sa ocitli v krízovej situácii. Päť sociálnych bytov, z toho dva jednoizbové, dva dvojizbové a jeden trojizbový, vznikli v objekte bývalého daňového úradu.


Mesto budovu odkúpilo od Finančného riaditeľstva SR v roku 2016 za kúpnu cenu 13.600 eur. Táto suma predstavovala desať percent primeranej ceny podľa znaleckého posudku.

V kúpnej zmluve sa mesto zaviazalo, že budova bude využívaná na poskytovanie všeobecne prospešných služieb, a to najmenej počas piatich rokov. Rekonštrukčné práce sa začali v auguste minulého roka. Náklady na rekonštrukciu odhadol primátor Vrábeľ Tibor Tóth na 96.000 eur, finančné prostriedky malo poskytnúť mesto.       

Občania mali doteraz možnosť požiadať mesto o pridelenie nájomných bytov postavených s pomocou Štátneho fondu rozvoja bývania SR. Podmienkou bolo dodržanie striktných podmienok stanovených zákonom, takže prostredníctvom nájomných bytov nebolo možné riešiť problémy občanov, ktorí sa ocitli v krízovej situácii.       

O pridelení bytov rozhodovala sociálna, bytová a zdravotnícka komisia. „Chceme dbať na to, aby tam bývali ľudia, ktorí sa nie vlastnou vinou dostali do stavu núdze. Máme záujem uspokojiť tie najpálčivejšie a najhoršie sociálne prípady, ktoré v meste máme,“ povedal Tóth. S vybranými uchádzačmi boli uzatvorené zmluvy, na základe ktorých sa do objektu pribežne od začiatku tohto mesiaca sťahujú prví nájomníci. Mesto Vráble chce aj naďalej aktívne spolupracovať s týmito rodinami a jednotlivcami na komplexnom riešení ich sociálnej situácie.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.02.2018
Mesto postavilo 24 nových nájomných bytov
Vo Vrábľoch v okrese Nitra pribudla v závere minulého roka nová nájomná bytovka na sídlisku Žitava. Z celkového počtu 24 bytov je deväť jednoizbových, 12 dvojizbových a tri trojizbové. Celkové náklady na výstavbu dosiahli 992 970-tis. eur.
viac
14.10.2020
Za reálnu možnosť považujeme prefinancovať až 3000 nájomných bytov ročne
Niektoré pripravované zmeny v zákone o Štátnom fonde rozvoja bývania, ciele podpory nájomného bývania a financovania výstavby a rekonštrukcie zariadení sociálnych služieb, ktoré na rokovaní Komory obcí a Rade ZMOS koncom septembra prezentoval Ing. Juraj Kvetko, PhD., generálny riaditeľ ŠFRB.
viac
16.12.2020
Novinka pri výstavbe bytov: obce „zarobia“ na spolupráci so sociálnymi podnikmi
Obce a mestá, ktoré výstavbu nájomných bytov zveria sociálnym podnikom dostanú vyššiu dotáciu od štátu. Zmenu zákona schválil parlament s účinnosťou od 1. januára 2021.
viac
23.04.2021
V meste Vráble vznikne chýbajúci komplex zariadení sociálnych služieb
Mesto Vráble vybuduje komplex zariadení sociálnych služieb (ZSS) Žitava. Projekt realizácie zámeru schválili poslanci na aprílovom zasadnutí zastupiteľstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %